לשיבוץ מיוחד

מתכוני שולה

0
0

222
מתכוני שולה
——————

עוגת פירות יער

דפנה לוי

את הקינוח הזה קיבלתי מחברתי אור-לי. האמת? יופי של קינוח להכין עם זאטוטי הבית. הבעיה העיקרית של המתכון הזה היא שהוא לפעמים לא מספיק להגיע למקרר

החומרים:

חבילה בישקוטים
200 גרם שוקולד מריר
2 שמנת מתוקה
כוס חלב
שקית פודינג בטעם וניל
כוס פירות יער (או פרי אחר)

אופן ההכנה:

ממיסים את השוקולד עם שמנת מתוקה אחת בסיר בעל תחתית כפולה (או במיקרוגל) ומקררים במשך כחצי שעה (השוקולד לא צריך להיות קר, אלא בטמפרטורת החדר).

טובלים את הבישקוטים בעדינות (שלא יתפוררו) ברוטב השוקולד ועורכים אותם במאונך מסביב לדפנות כלי עגול (מדביקים אותם עם השוקולד).את יתרת הבישקוטים מניחים בתחתית הכלי.

מקציפים שמנת מתוקה עם כוס חלב ופודינג בטעם וניל עד קבלת קצף יציב ומוזגים שני שליש מהתערובת לכלי.

מפזרים מעל את פירות היער ומקשטים בשכבה של קצפת ובטיפות מרוטב השוקולד שהכנו.

מניחים במקרר למשך שעתיים לפחות.

דפנה לוי היא כתבת “העיר ערי מודיעין”

תמונה: אור-לי בית, מודיעין

פירות ההדר השונים הם מהפירות הבריאים ביותר המצויים בטבע

המועצה לשיווק פרי הדר

רצוי מאוד לאכול פרי הדר בכל צורה שהיא בקילוף, בחיתוך או כמיץ כדי להבטיח בריאות תקינה לאורך כל השנה ובכל אברי הגוף.
ויטמין C הנמצא בפרי הדר יכול גם לשפר במידה רבה את התפקוד המיני אצל גברים

מחקרים רבים שנעשו במהלך 100 השנים האחרונות מלמדים, כי פרי ההדר לזניו השונים הוא אחד הפירות הבריאים ביותר המצויים בטבע, והעובדה שפרי זה מצוי בארצנו, ללא הפסקה, כמעט, מבטיחה לאוכלוסיה סל מזון בריא בכל חודשי השנה. הסיבה להיותם של פירות ההדר בריאים נובעת בעיקר מן העובדה שהם עשירים במיוחד בויטמינים E,C,A ובסיבים, החשובים במיוחד לתזונה מאוזנת.

באחרונה, מתרבים המחקרים המלמדים, כי אכילת פרי הדר טרי בכל יום טובה לא רק לבריאות בכלל, אלא אף מקטינה בצורה משמעותית את הסיכון להיפגע ממחלות כרוניות קשות.

ממחקרים שונים, עולה, כי אכילה סדירה של פרי הדר מקטינה בעשרות אחוזים את שיעור התקפי הלב, את הסיכון לחלות במחלות סרטן, את הסכנה להיפגע מאירוע מוחי, את הסיכון שבלידת תינוקות הסובלים ממומי לידה, ועוד.

איך לבחור פרי הדר

בקניית פרי הדר, תמיד כדי לבחור בפרי הנראה בריא ומשקלו מרבי ביחס לגדלו. משקל רב יותר בפרי פירושו יותר מיץ. צבע הקליפה צריך להיות בהיר ובעל גוון חי ומלא. קליפה דהויית צבע, קליפה עם כתמים או קליפה בלתי חלקה ורציפה פירושה, בדרך כלל, שהפרי אינו טרי.

רוב זני ההדרים יכולים להישמר בטמפרטורת החדר למשך כמה ימים מבלי לאבד את טריותם, אך מומלץ לאחסן אותם במקרר, בשקית ניילון או בתא הפירות. אין לשמור תפוזים במקפיא, אך אפשר לאחסן שם מיץ טרי סחוט.

שמירה על טריות מיץ הדרים

מיץ טרי שנסחט ומייד אוחסן במקרר בכלי אטום, למשך הלילה, לא יאבד מטעמו או מויטמין C שבו, אך זאת בתנאי שהמיץ יאוחסן מייד לאחר הסחיטה. כך תוכלו ליהנות בבוקר ממיץ סחוט וטרי מבלי לטרוח בהכנתו.

אכילת פרי ההדר חיונית לבריאות

פירות ההדר ידועים לרוב כמקור לוויטמין C. אך הם גם מכילים רשימה ארוכה ומרשימה של מרכיבים תזונתיים חיוניים אחרים, כגון פחמימות (סוכרים וסיבים תזונתיים), אשלגן, חומצה פולית, סידן, תיאמין, ניאצתן, ויטמין B6, זרחן, מגנזיום, נחושת, ריבופלווין, חומצה פנטטונית ומגוון של פיטוכימיקלים. פירות ההדר גם אינם מכילים שומן או נתרן ובהיותם מזון ממקור צמחי, גם לא כולסטרול.

הערך האנרגטי הממוצע של פרי הדר טרי נמוך יחסית והדבר עשוי להיות חשוב מאד לאלה החוששים מ-עודף משקל. לדוגמא: תפוז בינוני מכיל 60 עד 80 קילו קלוריות, אשכולית כ-90 קילו קלוריות וכפית של מיץ לימון (15 מ”ל) רק 4 קילו קלוריות.

ויטמין-C. – גוף האדם צורך כמויות גדולות של ויטמין C להבטחת בריאות השיניים והחניכיים וליצירת חומרי חיבור בין תאים.

כאשר הגוף מקבל את כל כמות ויטמין C הדרושה לו, הוא עמיד יותר בפני זיהום, מחזק את דפנות נימי הדם, מונע היווצרות כיבים, מסייע בספיגת ברזל ונוגד חמצון. ויטמין זה מרחיב את עורקי הלב על ידי יצירת חמצן חנקני.

ויטמין C הנמצא בפרי הדר יכול גם לשפר במידה רבה את התפקוד המיני אצל גברים. הוא מרחיב את כלי הדם באבר המין הזכרי ומאפשר לאספקה גדולה ומהירה יותר של דם אליו.
מחקרים הראו, כי נטילת 2-3 גר’ ויטמין C ביום עשויה לפתור בעיות זקפה אצל גברים.

ויטמין C מחזק גם את המערכת החיסונית בגוף האדם ובכך דוחה מחלות מסוגים רבים, בהן שפעת ומחלות אחרות המנצלות את חולשת גוף האדם ותוקפות אותו.

בתפוז בינוני יש 70 מ”ג ויטמין C. בכוס מיץ תפוזים טבעי וטרי יש 48 מ”ג ובחצי אשכולית יש 39 מ”ג ויטמין C.

סידן – תפוזים מכילים סידן החיוני לבניית העצמות ושיני האם והתינוק.

חומצות לימון – חומצות אלו נשרפות בקלות, מתחמצנות ומשמרות רזרבות של בסיסים בגוף.

חומצה פולית – מסייעת לגוף לנצל ברזל ולשמור על נפח הדם וחשובה לסינתוז חומצות הגרעין. בזמן הריון דורש הגוף כמות כפולה ממרכיב זה. במחקרים שנעשו לאחרונה נימצא גם, שחומצה פולית מווסתת את רמת ההומוציסטין בדם, ריכוז גבוה של הומוציסטין בדם מהווה סיכון לאנשים הסובלים ממחלות כלי דם ולב.

חומצה פולית היא ויטמין מסיס במים, מקבוצת ויטמינים מסוג B, החיוני ליצירת תאים חדשים ולצמיחתם. פירות הדר הם מקור טוב לחומצה פולית והזמינות הביולוגית שלה ממיץ תפוזים גבוהה. חומצה פולית עוזרת ביצירת DNA ו-RNA וכן בהבשלת תאי דם אדומים, המונעים אנמיה.

מחקרים שנעשו במהלך השנים העלו, כי רמות גבוהות של חומצה פולית (400 מיקרוגרם) מגינות על העובר ברחם מנזקים עצביים אפשריים. לכן, במהלך השלב הראשון של ההיריון, צריכה מספקת של חומצה פולית היא קריטית להקטנת הסיכון לפגמים חמורים בלידה.

אשלגן – הוא מינרל חיוני הפועל לשמירת מאזן הנוזלים והחומציות בגוף. כאלקטרוליט חשוב בהעברת דחפים עצביים לשרירים, בבניית שרירים ובשמירת לחץ דם תקין. הדרישה היומית לאשלגן היא של כ- 2000 מ”ג. צריכה מוגברת של פירות הדר ומיצי פירות היא אמצעי טוב להגדלת צריכת אשלגן. תפוז אחד בינוני מספק בערך 235 מ”ג אשלגן, וכוס המכילה 225 מ”ל של מיץ תפוזים מספקת בערך 500 מ”ג אשלגן.

פיטוכימיקלים – הפיטוכימיקלים נמצאים כיום במודעות הולכת וגדלה לגבי יתרונותיהם הבריאותיים. הפיטוכימיקלים כשלעצמם אינם מהווים רכיבי תזונה חיוניים, אך הם מהווים חלק חשוב מיכולת ההגנה של הגוף כנגד רדיקלים חופשיים. מרכיבים טבעיים אלה המצויים בצמחים. בציפת הפרי ובקליפתו, הם בעלי טווח רחב של השפעות פיזיולוגיות ועשויים לסייע במניעת מחלות שונות, כולל סרטן ומחלות לב.

קיימים כ-40 לימונואדים בפירות הדר והם מצויים בריכוז גבוה במיץ אשכולית ומיץ תפוז ומספקים בחלקו את הטעם המריר של הפרי D-limonene, המהווה יותר מ- 90% משמן קליפת התפוז, הוא בעל השפעה של הרס כימי של תאים סרטניים בשדיים, בעור, בכבד ובריאות מקורות ספציפיים ל- limonene הם תפוזים, שמני קליפות פירות הדר אחרים, וכן קימל, דובדבנים, נענע ומנתה.

קליפת פירות ההדרים וה-אלבדו – (albedo) – החלק הלבן בתפוז – עשירים ב-גלוקראטים (glucarates) שהם מרכיבים הנחקרים בשל הפוטנציאל שלהם כמונעי סרטן השד וכמקטיני סיכון לסימפטומים של תסמונת קדם וויסתית.

פלבנואידים – הידועים כמעכבי חמצון חזקים, נמצאים בריכוז גבוה מאוד בהדרים, במיוחד בקליפת הפרי ובמיץ שלו. מסיבה זו הרופאים והתזונאים ממליצים לאכול פרי הדר עם הציפה הלבנה (אלבדו) שלו.

הפלבנואידים חיוניים בתזונת קשישים. הם מרחיקים את הסיכון מפני; שבץ מוחי, מחלות לב ומחלות זיהומיות. הם גם מחזקים את כלי הדם הנימיים, מונעים את שבירתם ומונעים התהוות שטפי דם פנימיים ותת-עוריים המופיעים לאחר מכה, וכן מסייעים במניעת דימומים בחניכיים.

סיבים תזונתיים – דפנות תאים כמו צלולוז, המוצלולוז, ליגנין ובמיוחד פקטין נמצאים ברמה גבוהה במיצים, בקליפה על שני חלקיה חיצונית – פלבדו והפנימית (הלבנה) – אלבדו.

פקטין – הנמצא בקליפה נמס במים וחשיבותו רבה בוויסות קליטת כולסטרול, מיצי מרה וסוכרים ממערכת העיכול לדם. 200 גרם הדר

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

דילוג לתוכן