המשטרה: מדובר רק בתפילה ברישיון עד 1,000 איש. לא נאפשר הפרות סדר מעבר למה שאושר על-פי חוק ברישיון ■ החוק אוסר על גידול חזיר, ואינו אוסר גידול לשם מאכל של חיות לא כשרות אחרות, זאת למרות שהמקור ההלכתי אינו מבחין בין חזיר לבין מינים טרפים אחרים.
נתניה: הערב הפגנת החרדים כנגד החנויות לממכר חזיר בכיכר ציון בעיר
בכיכר ציון בעיר נתניה, תתקיים הערב החל מן השעה 18:00, הפגנת חרדים ובני ישיבה כנגד החנויות לממכר בשר חזיר. מעריכים, כי צפויים להשתתף בהפגנה עד 1,000 חרדים ואברכים. משטרת נתניה, אישרה, כי המארגנים והיוזמים, חברי מועצה ורבנים, הגישו בקשה מסודרת לקיום העצרת.
סנ”צ רון גרטנר, מסר, כי; “מדובר בבקשה לקיום תפילה ברישיון ולא הפגנה. זאת ועוד; המשטרה, דרשה והעמידה כתנאי כי השטח בה תתקיים עצרת המחאה יגודר ויוצבו במקום סדרנים ומאבטחים כנדרש בחוק. זאת גם בנוסף לכוח שיטור , שישמור על הסדר בראשותו של סגן תחנת משטרת נתניה”.
למארגני עצרת התפילה הועברו מסרים ברורים למניעת כל פרצי אלימות וכי המשטרה תגיב בחומרה לכל הפרת סדר מחוץ למה שאושר ברישיון.
במהלך סוף השבוע הודבקו מאות פשקווילים (פלקטים-כרוזים) בכל רחבי העיר נתניה, הקוראים לקהל החרדי להגיע לעצרת ההמונית. העצרת נקבעה כחלק מהמאבק אותו מובילים הרבנים המובילים בעיר נתניה כנגד חנויות לממכר בשר חזיר, זאת לאחר פתיחתה של החנות ה-63 במספר לממכר בשר חזיר, “מעדניית אביב”, בכיכר ציון בעיר.
סנ”צ גרטנר; בבקשה לקיום תפילה ברישיון ולא הפגנה
כזכור, בשבוע שעבר, הועבר במועצת העיר נתניה, תיקון לחוק איסור מכירת בשר חזיר – תיקון לחוק עזר עירוני משנות החמישים של המאה הקודמת.
על פי החלטת מועצת העיר נתניה חנויות לממכר בשר חזיר, יוכלו לפעול רק באזורי התעשיה.
היועצת המשפטית של עיריית נתניה, העריכה אז, כי ההחלטה וביצוע החוק החדש לא יעמוד במבחן בג”צ.
חבר המועצה בוריס צירולניק וחבר הכנסת רוברט אילטוב, תושב נתניה, וגורמים פוליטיים במגזר עולי רוסיה, פועלים לדבריהם בניסיון למנוע התנגשות ברחוב בין קיצונים מהצד החרדי לבין אוכלוסיה קיצונית מהמגזר הרוסי ולהותיר את המאבק במישור המשפטי – שם, ככל הנראה, יבוטל חוק העזר העירוני הנוגד את חוק חופש האדם ועיסוקו וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
“חוק החזיר”
חוק איסור גידול חזיר, תשכ”ב–1962, הידוע בשמו המקוצר “חוק החזיר”, נתקבל בכנסת ביולי 1962 ונכנס לתוקף שנה לאחר מכן. תמצית החוק ניתנת בסעיף 1 שלו, האומר; “לא יגדל אדם חזירים, לא יחזיקם ולא ינחרם” (נחירה, בחוק זה, היא המתה של חזיר לשם אכילתו).
בהתאם לסעיף 2 לחוק ההוראה אינה חלה ביישובים ערביים המפורטים בחוק (שבהם אוכלוסייה נוצרית גדולה, כגון: עיילבון ואעבלין), וכן אינה חלה “על גידול, החזקה ונחירה של חזירים במוסדות מדע ומחקר ובגני חיות ציבוריים”.
קודם לחקיקתו של חוק זה ניתנה סמכות לרשות מקומית לחוקק חוק עזר עירוני האוסר גידול חזירים והחזקתם בתחומי הרשות, זאת מכוח חוק הרשויות המקומיות (הסמכה מיוחדת), תשי”ז–1957. חוק איסור גידול חזיר, שהפך את האיסור לכללי, ביטל סמכות זו.
בשר חזיר
בשנת 1985 הציעו חברי כנסת אחדים להרחיב את החוק כך שיאסור גם שיווק, מכירה והפצה של בשר חזיר ומוצריו שנועדו לאכילה, אך הצעה זו לא אושרה. לרשויות המקומיות נתונה הסמכות להטיל איסור זה בחוק עזר.
חברת הכנסת מרינה סולודקין ואחרים עתרו לבג”ץ נגד רשויות מקומיות אחדות, וטענו שחוקי עזר האוסרים מכירת בשר חזיר ומוצריו בתחומי רשויות אלה מהווים פגיעה בחופש העיסוק של הסוחרים ובחופש הדת של הצרכנים. בפסק הדין (בג”ץ 953/01, מרינה סולודקין נ’ עיריית בית שמש, ניתן ב-14.6.2004) הישעה בג”ץ את חוקי העזר האמורים, וקרא לרשויות המקומיות לבחון מחדש את חוקי העזר הללו, לפי אמות מידה שנקבעו בפסק הדין ובאו לאזן בין הערכים המתנגשים של תושביהן.
חוק איסור גידול חזיר מתיר גידול חזירים במוסדות מדע ומחקר. בהתאם להיתר זה פועל בקיבוץ להב “מכון למדע ולמחקר החי”, המגדל כ-2,000-3,000 חזירים. כ-60% מחזירים אלה מוגדרים כ”עודפים” ונשלחים למפעל הבשר של הקיבוץ.
החוק אוסר על גידול חזיר, ואינו אוסר גידול לשם מאכל של חיות לא כשרות אחרות, זאת למרות שהמקור ההלכתי אינו מבחין בין חזיר לבין מינים טרפים אחרים. בהצעת החוק לא ניתן הסבר מדוע האיסור הוא דווקא על גידול חזיר, אם כי, דיעה רווחת היא שהחקיקה בעניין החזיר קשורה למעמדו הסימבולי וההיסטורי ביהדות.
• הטקסט המלא של חוק איסור גידול חזיר, 1962
• טל רוזנר, בג”ץ: לאפשר מכירת בשר חזיר בשכונות בהן הרוב תומך באתר ynet
המידע על חוק החזיר הובא מתוך ויקיפדיה האנציקלופדיה של האינטרנט.
Add Comment