דילוג לתוכן
בריאות הציבור

זהירות חשש לחיידק ליסטריה בפסטרמה כפרית של עוף טוב

0
0

הפסטרמה הפופלארית הוסרה מהמדפים • חיידקי ליסטריה מונוציטוגנס עלולים לגרום לתחלואה בבני אדם ובמיוחד, באוכלוסיות בעלות מערכת חיסונית מוחלשת כגון: קשישים, ילדים, נשים בהריון, חולים במח’ כרוניות וכו’
זהירות חשש לחיידק ליסטריה בפסטרמה כפרית של עוף טוב
זהירות חשש לחיידק ליסטריה בפסטרמה כפרית של עוף טוב

כל רשתות השיווק ונקודות המכירה, קיבלו הוראה הערב (יום ה’, 12.7.07), ע”י משרד הבריאות להוריד מן המדפים את המוצר; “פסטרמה כפרית” של חברת “עוף טוב” וזאת בשל גילויים של חיידקי ליסטריה.

הציבור בישראל נדרש שלא לקנות את פסטרמה כפרית הפופלארית מתוצרת מפעל “עוף טוב”, בעלי תאריכי תפוגה של: 22.7.07, 4.8.07 ו-18.8.07.

רוכשי “פסטרמה כפרית” של חברת “עוף טוב” שלא השתמשו בו, יכולים להחזיר את המוצר לרשתות וכנגד זה לקבל זיכוי כספי או מוצר חלופי לפי בחירתו.

חברת “עוף טוב” הודיעה לכלל לקוחותיה, כי לא קיים כל חשש לגבי כל יתר המוצרים ממגוון המוצרים של החברה גם במשרד הבריאות ביקשו לציין, כי מפעל עוף טוב משתף פעולה עם המשרד ופועל בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

במידה וצרכתם את המוצר ואתם חשים במספר סימפטומים, כגון; חום או קלקול קיבה, יש לגשת מיד ולהיבדק אצל הרופא.

חיידקי ליסטריה – Listeria Monocytogenes

מה היא המחלה ליסטריוזיס מדובר במחלה הנגרמת על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנס (Listeria Monocytogenes). מזון יכול להיות אחד המקורות של המחלה.

מהם סימני המחלה?

המחלה עלולה להופיע בסימנים דמויי שפעת (חום, עייפות, בחילה ולעתים רחוקות הופעת הקאות ושלשולים). לעתים המחלה מופיעה בצורה קשה כמו למשל אלח דם, דלקת קרום המוח (בעיקר אצל ילדים ותינוקות), בנשים הרות- הפלות או לידות מקדמות הכרוכות בפגיעות קשות בעובראו בקשישים וחולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת- דלקת ריאות, דלקת קרום הלב.

מי עלול לחלות במחלה?

החיידק אינו תוקף בדרך כלל אנשים בריאים, אך כשליש מהאוכלוסייה הם נשאים של החיידק. יחד עם זאת החיידק עלול לתקוף נשים הרות, ילודים, פעוטות, קשישים ואנשים חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת. מידע זה מופנה בעיקר לקבוצות אלו.

האם זו מחלה חדשה?

הליסטריה ידועה כגורם מחלה בחיות מאז 1911 ובבני אדם מאז 1929. לאחרונה, המחלה נמצאת במגמת עליה בארץ ובעולם. כיום בארץ מספר החולים נמנה על כמה עשרות, לשנה.

מה מקור החיידק ומה מיוחד בו?

החיידק הוא חיידק סביבתי המצוי באדמה (בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב) ובמזונות שונים. לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור – מקרר בקור של 4 מעלות צלסיוס, כמו כן במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כגון; דג מלוח או מעושן. זאת בניגוד לרוב החיידקים הפתוגנים שאינם יכולים להתפתח בתנאים אלו.

כיצד מועברת המחלה?

אחת הדרכים העיקריות להעברת המחלה היא ע”י אכילת מזון המזוהם בחיידק. סוגי המזון שנמצאו מזוהמים בחיידק הם: מוצרי דגים ובשר בעישון קר או מוצרי בשר ודגים שעברו טיפול בחום לא מספק, מוצרי חלב שלא עברו פסטור או שעברו טיפול חום לא מספק, ירקות שלא נוקו כראוי חומוס ומיני מזונות אחרים שזוהמו בחיידק לאחר שעברו טיפול בחום. למשל’ מזון שבושל כראוי וטופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזהם כמו; ירקות או בשר לפני בישול.

כיצד ניתן לטפל במחלה?

כאשר המחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים ניתן לטפל בה בעזרת טיפול אנטיביוטי.

מהם הדרכים למניעת העברת המחלה ממזון לבני אדם? הכללים הבאים מתאימים לכל אדם ולמניעת מגוון רחב של מחלות המועברות ממזון לבני אדם.

1. צרכנות נבונה;

יש להימנע מקניה וצריכה של מזונות ממקורות לא ידועיםהדבר נכון במיוחד לגבי מוצרי בשר ודגים ומוצרי חלב שלא עברו פסטור. כמו כן, מומלץ לקנות את מוצרי המזון באריזתם המקורית.

2. היגיינה אישית;

יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון לפני ואחרי הכנת מזון. יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון לאחר ביקור בשירותים.

3. טיפול במזון;

יש לרחוץ ביסודיות עם מים וסבון ולנגב במגבת נקייה, ירקות ופירות לפני אכילתם או אחסונם.

• אם אין בכוונתכם להשתמש במזון גולמי או מבושל תוך יומיים או יותר, יש להקפיאו.
• להקפיד לשמור ולחמם מוצרים בהתאם להוראות היצרן.
• לפני ואחרי הטיפול במזון יש לרחוץ כל ציוד שבא במגע עם המזון הגולמי, כגון; סכינים, קרש חיתוך וכד’.

4. שמירת המזון;

• להימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר וממוצרים שפג תוקפם.
• אין להשאיר מזון מבושל יותר משעתיים בטמפ’ החדר.
• שאריות מזון מבושל יש לחלק למנות קטנות ולארוז היטב לפני הכנסתו למקרר.
• יש לשמור על נקיון המקרר ולהקפיד על תקינותו.
• בעת הפשרה או איחסון בשר ודגים גולמיים במקרר יש לאחסנם בתחתית המקרר באריזה סגורה.

5. הפרדה בין מזון גולמי למבושל;

• יש לשמור על הפרדה עד כמה שניתן בין מוצרי מזון גולמיים שונים לבין מוצרי מזון מבושלים או מוכנים לאכילה, בעת קניה, בעת הכנה, בעת בישול ובאחסון – על מנת למנוע מעבר חיידקים מהמזון הגולמי למזון המבושל (מניעת זיהום משני).

יש להפריד למשל בין קרש חיתוך שמיועד למזון גולמי/ לא מבושל, לבין קרש חיתוך המיועד למזון מוכן לאכילה.

הכללים הבאים מיועדים בעיקר לאנשים הנכללים בקבוצות הסיכון; נשים הרות, חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת וקשישים.

1. בישול מתאים – לבשל באופן יסודי מוצרים מהחי כגון; בשר, עוף, דגים (82 מעלות צלסיוס במרכז התבשיל למספר דקות).

בבשר ועופות יש להשגיח שלא ימצא צבע אדום לאחר הבישול ושהמיצים לא יהיו עכורים.

בדגים יש לוודא בעזרת מזלג שבשר הדג לאחר הבישול הוא רך ונמעך בקלות.

ביצים יש לבשל עד שהחלמון והחלבון יהיו מוצקים.

2. הימנעות מצריכת מזונות מסוימים – יש להימנע מצריכת מוצרי בשר ודגים. בעישון קר כגון; לקס, וחלב ומוצריו שלא עברו פיסטור.

זכרו; קניית מזון זהירה, הקפדה על היגיינה אישית, שמירה על ניקיון המזון, הכנה נכונה ואיחסון מתאים- מקטינים את סכנת ההידבקות במחלת הליסטריוזיס. המידע הובא מתוך אתר משרד הבריאות.

_________

צילום: עומר כרמון, באדיבות אתר Nfc

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77