בין המפונים 2 ילדים ו- 5 מבוגרים, אחד מהם במצב קשה מאוד ■ ד”ר ליטמנוביץ, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי ב”הלל -יפה”, מדגיש מספר פעולות ראשוניות שיש לבצע או להימנע מהן בעת מקרה טביעה
ביה”ח הלל יפה, חדרה: 7 בני אדם טופלו רפואי עקב טביעה. ד”ר ליטמנוביץ’
סוף השבוע האחרון היה סוף שבוע סוער במיוחד בחופי הרחצה בחדרה והסביבה. המרכז הרפואי הלל יפה טיפל בכ-7 מיקרים של פגיעות עקב טביעה. בין הנפגעים ילד בן 10 שאף אושפז להמשך השגחה וילדה בת 15 ששוחררה לביתה לאחר קבלת טיפול מתאים. המקרה הקשה ביותר הוא של מבוגר כבן 60 שאושפז במחלקה לטיפול נמרץ לאחר שניסה לחלץ את בנו שטבע מהים וטבע יחד איתו.
ד”ר מוני ליטמנוביץ, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי של המרכז הרפואי הלל יפה, בעיר חדרה, טוען, כי הסכנה עיקרית בטביעה נובעת מהיעדר הגעת חמצן לאיברים חיוניים בגוף.
בנוסף, במהלך הטביעה נכנסים מלחים לגוף המשנים את מאזן המים ומהמלחים הטבעי שלו ויוצרים בצקות באזורים שונים כמו הריאות והמוח. בצקות אלו עלולות להיות הרסניות לאדם וליצור פגיעה היקפית ואף קריסה של כלל מערכות הגוף.
“מבחינה זו – מציין ד”ר ליטמנוביץ; הזמן עד להגעת העזרה למטופל היא קריטית ביותר. הנזק העלול להתרחש הוא פונקציה של משך הזמן מרגע הטביעה ועד לזמן של החייאה – העזרה הראשונה. אדם שטבע נמצא במצב שריאותיו התמלאו במים ולא יכולה להתבצע פעולת החמצון והחלפת הגזים החיונית לתפקוד המערכות השונות בגוף, וכך, כאמור, ליצור נזק בלתי הפיך לגוף”.
במקרה של הילד בן ה-10 שהובא לכאן ביום שישי האחרון מה שאפשר התאוששות טובה הייתה העובדה שהוא הגיע במצב של ערפול ולא חוסר הכרה וכן העובדה שניתנה לו עזרה רפואית תוך זמן קצר יחסית מהרגע שנמשה מהמים.
ד”ר ליטמנוביץ, מדגיש מספר פעולות ראשוניות שיש לבצע או להימנע מהן בעת מקרה טביעה:
ראשית, במידה שיש בסביבה אדם המיומן בביצוע החייאה רצוי להתחיל בפעולות החייאה ראשוניות במקביל להזעקת עזרה.
שנית, חשוב להבין שחלק מהאנשים שטובעים גם נחבלים במהלך הטביעה מסלעים ועצמים קשים , דבר שיכול לגרום לנזק אורטופדי משמעותי.
לכן, חשוב שלא לבצע טלטלות מיותרות לאחר שנמשה הטובע מהמים. שלישית,
לא לנסות להשקות את הטובע במים רגילים או לשפוך עליו מים רגילים.
עם זאת, ניתן לנסות ולהוציא מפיו של הטובע הפרשות לא רצויות החוסמות את קנה הנשימה.
החשוב יותר, להימנע מלהיכנס למצב שבו שוהים בחוף ללא השגחת מציל וללא גישה נוחה לפינוי.
מצבי טביעה יכולים להימנע ב-100% אם מקפידים על שני כללים חשובים אלו.
הדבר נכון גם בכל הקשור לבריכות ביתיות, גיגיות ודליי מים לשטיפת רצפות ועוד.
“הקיץ היא תקופה בה ילדים שוהים הרבה מאוד בבית ורצוי להשגיח עליהם בכל עת, גם מדובר במשחקי מים בבריכה המתנפחת”, מציין ד”ר ליטמנוביץ’; “כמו כן, מומלץ לכל אחד לבצע בשלב זה או אחר בחייו קורס החייאה ועזרה ראשונה, כך שגם אם ייתקל במצבי חירום, כגון, טביעה יהיו לו כלים מספקים לסייע במועד ולהציל חיים”.