במשטרת נתניה גאים בסטטיסטיקות ובמספרים עובדתיים המצביעים על הצלחות במלחמה בפשיעה. למרות הנתונים, כך נדמה, לחלק מהציבור תחושות אחרות וטענות על תפקוד המשטרה. על השאלה מה באמת מטריד את האזרח הקטן, בראיון עם מפקד תחנת משטרת נתניה
מפקד תחנת משטרת נתניה סנ”צ רון גרטנר מדבר על הכל
הפתעה לא נעימה ציפתה לאחד מיעדי המשטרה הבולטים יותר, שהאימפריה הכלכלית שלו החלה בנתניה. הוא, ביחד עם שיירת רכבים ובהם בני משפחה מוכרת במיוחד מאזור רמלה ולוד, נעצרו לביקורת רכבים. אומנם, בבדיקות ברכבים לא נמצא דבר ויש שיטענו, במיוחד עורכי דינם היקרים, שמדובר בהטרדה, אך מבחינת שוטרי תחנת משטרת נתניה והעומד בראשה, סנ”צ רון גרטנר, בדיוק כמו בלשי ימ”ר שרון, למשטרה, יש יעדים והם יושגו. מבחינתם, זה רק עניין של זמן.
סנ”צ גרטנר הוא איש של מספרים וסטטיסטיקות. את גרטנר מעניין מבחן התוצאה. כששואלים אותו על תחושת הציבור וההרגשה על איבוד אימון הציבור במשטרה, הוא מפנה לתוצאות ולירידה בפשיעה. כשמדברים איתו על זמן תגובה והגעת ניידות משטרה לאירועים, באמצעות מוקד 100, הוא שולף את מדדי זמנים ומוכיח אחרת וכשמדברים איתו על עבריינים ועורכי דין שמזלזלים, הוא מציג גידול בנתוני המעצרים ובהגשות של כתבי האישום. ואולם במלחמה בין מספרים לתחושות הציבור, לרוב התחושות מנצחות.
יש הבדל בתקני השוטרים בין מדינות אירופה לבין ישראל. במשטרת נתניה, למשל, האחראית על שטח שיפוט אדיר מימדים, ישנו רק שוטר אחד על כל 1,460 תושבים. במדינות אירופה הממוצע הוא שוטר אחד על כל 700 שוטרים.
המחסור בכוח אדם, גם אם הדבר לא ייאמר, בולט בעומס המוטל על כתפי המשטרה, שהפכה לחלק בלתי-נפרד מהפעילות התמידית מול גורמי הטרור. בשיקול הכללי של ממשלת ישראל, כנראה, עדיפות לטיפול משטרת ישראל במחסומים לחשש מפיגועים גבוהה יותר מטיפול במקרי הטיפול המשטרתיים הקלאסיים.
■ לתחנת נתניה מחסור בכוח אדם?
“בעקבות פער בשוטרים, בין המצבה לתקן, יש החלטה של המפכ”ל לחיזוק תחנות במיידי. בתחנות השורות יהיו מלאות. כבר השבוע קיבלנו שמונה שוטרים. השלב השני יהיה תגבור המטות והשלב השלישי והקריטי ביותר, הוא שמשטרת נתניה נבחרה להיות בין שלוש תחנות המשטרה בארץ, אשר תשמשנה כמודל לפרויקט התחנה השלמה. משמעות הפרויקט הוא, שתחנות אלה ובהם משטרת נתניה יקבלו את הסד”כ המלא לטיפול בפשיעה. חשוב לציין, שבמסגרת תחושת הביטחון, מאוגוסט 2006, תוגברה נתניה בעוד 40 שוטרי מג”ב”.
■ בקרב הציבור רווחת תחושה שהמשטרה לא עושה למען הציבור ולמיגור הפשע?
“אנחנו מפעילים הרבה מאוד כוחות. למעשה, מאוגוסט 2006, הוקמה בתחנה מפקדה של פלוגת איתן לה 40 לוחמים יחד עם משקי”ם הפועלים בנקודות הבילוי ובנקודות בהן יש אלימות בפשיעה. בצד השני, יש את הפעילות האיכותית. יצרנו כוח בילוש עם 12 בלשים, עשרה שוטרים ממשטרת ההגירה ושלושה מהתגבור. יחד עם רכזי המודיעין, הכוח הזה עובד על עבריינים ומבצע פעילות כמו תצפיות ומעקבים. משרד הנוער עובר על עברייני נוער, משרד הסיור מבצע בדיקות של מעצרי בית ומשקי”ם בתוך השכונות מטפלים בעבריינים הפעילים בכל שכונה ושכונה”.
■ מדוע, למרות כל העשייה שאתה מפרט ולאחר מבצע תחושת ביטחון, עדיין רבים הם האזרחים שלא מרגישים בטוחים בנתניה?
משפחות הפשע מטופלות בכל הרמות הכי בכירות. ועובדה שיש תוצאות.
“אני אענה לך אחרת: יש היום 1,000 תושבים לפחות, שלא יודעים שהם היו צריכים להיות קורבנות לפריצה. אנחנו מנענו זאת והטבלאות מראות את הירידה במספר הפריצות מול הגידול במספר הפורצים שנלכדו. כל פורץ שאנו מכניסים למעצר, יוצר מצב בו פחות בתים ייפרצו על-ידו. אני אתן לך דוגמא. בא אליי תושב קדימה, וסיפר לי שהוא מרגיש שחל גידול ביישוב במספר ההתפרצויות.
שאלתי אותו כיצד הוא חש בזאת, והוא סיפר לי שפרצו לו וגם לשלושה שכנים שלו פרצו. אמרתי לו, שמבחינת התחושה שלו הוא צודק, ואולם על-פי הנתונים הכלליים בישוב קדימה, חלה ירידה משמעותית במספר ההתפרצויות והפריצות. כך גם בעיר נתניה המחולקת לאזורים. אזורים במפת העיר שבהם היו פריצות רבות, הפכו תוך חודשיים לנקיים יחסית”.
מבחינת המשטרה, התפרצויות לדירה וגניבות מכלי רכב מהווים את הנושאים שמפריעים יותר מכל לתושבי העיר. על-פי הנתונים, דווקא הדגש על תחומים אלה הובילה להפחתה של 15% במספר ההתפרצויות והגניבות. “שוב, המשמעות הישירה היא שמאות רבות של תושבים לא נחשפו למצב הזה בו פרצו להם או שנקלעו למצב הקשור לעבירות רכוש” – מרחיב סנ”צ גרטנר.
■ ועדיין, למערכת העיתון מגיעות כל העת תלונות על זמן התגובה היחסית איטי.
“בשטח עירוני, נקבע זמן תגובה של עד 15 דקות ואילו בשטח הכפרי עד 30 דקות. כשהקריאה מגיעה למוקד 100 מוקדנית מקבלת את הקריאה ומשגרת אותה אלינו. בדרך כלל זה לוקח שלוש דקות עד שהאירוע עובד לעמדת השיגור. לאחר מכן, האירוע מתקבל על ידי ניידת. בזמן הגעה של ניידת יש שיפור של 11 דקות”.
■ ובכל זאת עדיין יש מקרים רבים שניידות מגיעות אחרי הרבה מאד זמן. מדוע?
“הכול עניין של סדרי עדיפויות. ברור שמקרה של אלימות במשפחה יקבל עדיפות על פני מקרה של ונדליזם או הקמת רעש. בסך הכול יש לנו בתחנה 22 ניידות, אשר מתפרסות לעבודה על פני כל היממה ועל פי עומס אירועים. בלילה, יש מינימום חמש ניידות.
יש לנו מדרג של אירועים. כמו שאמרתי, האירועים הפחות דחופים הם האירועים של ונדליזם והקמת רעש. הדחיפויות נוצרות מסכנה לחיי אדם וסכנה לרכוש. חלק מהפיתרון זה הכנסה של האופנוענים כפיילוט במרכז העיר, זאת על מנת לקצר זמנים”.
על שיטת העבודה המשטרתית ביקורת רבה. אומנם, העיר חולקה לאזורים, אך גם בכירים במטה הארצי, מודים, כי יש לשנות את מדרג זמני התגובה של המשטרה לקריאות על-פי חשיבות האירוע.
הנוער הנתנייתי, שזוכה לכותרות רבות בזכות מעשי הוונדליזם שלו, מעסיק מאוד את משטרת נתניה. כבר מספר חודשים, שבקרב בני הנוער, פשטה הידיעה, כי מי שייתפס עם סכין בידו, ייעצר ליממה מלאה, ללא יכולת ערעור. כמה עשרות בני נוער עצורים ויצירת ההרתעה, הפחיתה כמעט לאפס את מספר המקרים בהם היו בני נוער מעורבים בדקירות.
יש היום 1,000 תושבים, שלא יודעים שיכלו להיות קורבנות לפריצה
המלחמה בניסיון להפחית את מקרי האלימות בקרב בני הנוער, כולל את מכירת האלכוהול, מתייחסת גם לפיצוציות. אומנם, בעיר הרצליה נקבע שאין למכור אלכוהול מעבר לשעה 22:00 – דבר שבעיריית נתניה עדיין לא העזו לחשוב עליו. ואולם, סנונית ראשונה נקבעה בשיתוף פעולה בין המשטרה לעירייה.
כחלק מתנאי רישיון העסק, הציבה המשטרה מגבלות חדשות לפתיחת פיצוציות בשעות הלילה. התוכנית עדיין בשלבי גיבוש, ויש לזכור שבעלי הפיצוציות עדיין לא אמרו את המילה האחרונה ויש גם גורמים פוליטיים עירוניים המבקשים למצוא דרך ביניים.
■ ועדיין נתוני האלימות והוונדליזם בקרב בנ
Add Comment