היא מאוהבת ברוני, בעלה השני, ומאמינה שזוגיות בכלל וזוגיות בין דתייה לחילוני מחייבת פשרה. היא מתעניינת באופנה אבל מעדיפה התכרבלות בשמיכה עם ספר טוב. היא מתגעגעת לערכים של פעם ומכורה לנכדיה בלי מילה על פוליטיקה…
ראש העיר נתניה מרים פיירברג-איכר ב… נעלי בית
צליל שליחת הודעה הרעיד את הטלפון הנייד של ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר. היא קראה וחיוך של אושר מילא את פניה. עיניה הכחולות והבורקות נצצו. בנה הודיע לה, כי תוך מספר דקות הוא יגיע עם נכדה ללשכתה.
“הנכדים שלי”, היא אומרת ומביטה על התמונות המשפחתיות הפזורות על שולחנה; “מה אני אגיד לך? אני ממש חייבת להסניף אותם, כי סבתא זו סבתא…”.
יום העבודה של ראש העירייה פיירברג-איכר עמוס. את סדר היום, קובעות לה בנות הלשכה. משעה לשעה, מפגישה לפגישה היא מתנהלת ומנהלת עיר שלמה, כשהודעות אס.אמ.אס מבני משפחתה, במיוחד מרוני בעלה, נוטעות בה כוח וגם חיוך של אושר.
“רוני”, היא אומרת ושוב עולה בפניה חיוך של אושר; “הוא מהרומנטיקנים המודרניים. הקטע של הפרחים היום הוא נדוש, ולכן הוא שולח לי אס.אם.אסים עם מלל רומנטי ושירים. כאישה, הוא מרגש אותי בכל פעם מחדש…”.
בשמו של רוני איכר נתקלה מרים לראשונה, בשעה שהתקיים מכרז לתפקיד מנכ”ל עיריית נתניה. ראש עיריית הרצלייה לשעבר, אלי לנדאו, וראש השב”כ לשעבר, עמי איילון, הם שהמליצו עליו לתפקיד המנכ”ל.
רוני איכר השתכנע בקושי להתמודד על תפקיד המנכ”לות, מכיוון שהצעה שקיבל מעיריית חדרה באותה עת קסמה לו יותר. בסופו של דבר התמודד על התפקיד וזכה.
קוראים לזה אהבה ולי יש בעל נפלא, תומך ומפרגן. זכיתי…
במהלך השנים שעברו התגרשו השניים. לאחר זמן מה; “כנראה, לאחר ששניהם חשו בודדים, ניצתו ביניהם הרגשות”, סיפרה אחת ממקורביהם. השניים, שהחליטו לממש את אהבתם, גם בשל מעמדה של ראש העירייה וגם בשל זיקתה לדת, התחתנו נישאו בחתונה פרטית, נסתרת מעיני התקשורת, בחודש אפריל 2004. בשבוע הבא יחגגו בני הזוג שלוש שנות נישואין.
“לפני שהכרנו רוני, היה אדם חילוני, שאכל לא כשר. את כל החיות האלה, שאני לא ממש יודעת להגות את שמן. מאז שנישאנו, הוא מקפיד על אוכל כשר – גם כשהוא לא איתי. בליל שישי האחרון, למשל, ריגש אותי לראות את רוני חוזר מבית הכנסת, ברוח העזה שהייתה, כשעיניו וזקנו מלאים בחול שעף והוא עם ידו מחזיק את הכיפה. במערכת זוגית של בעל חילוני ואישה דתייה, יש צורך בהרבה ויתורים.
אצלנו, הויתורים מגיעים מצידו של רוני. נכון שאם הוא רוצה לראות טלוויזיה ביום שישי, מדי פעם, אני לא אמנע ממנו, אבל בזמן הזה, אני אנצל את הזמן להתכרבל בשמיכה ולקרוא ספר. קוראים לזה אהבה ולי יש בעל נפלא, תומך ומפרגן. זכיתי”.
קריאת ספרים היא אהבתה השנייה של מרים. אין דבר המרגיע אותה יותר מהגעה לבית, התכרבלות בשמיכה וקריאה. שני ספרים במקביל היא קוראת בימים אלה. הראשון הוא ספר בשם “העליונים”, העוסק בהתנהלות בית המשפט העליון, ואילו השני הוא ספר קליל יותר, ככה לנשמה, בשם “איך ללכת לאיבוד”. לשאר תחביביה; תפירה, תכנון פנים לדירות, תרשימי אופנה וציור, כמעט ולא נותר לה זמן.
■ עד כמה את יכולה להזדהות עם האמרה בודדה בצמרת
“במצבים מסוימים המון. אומרים, שככל שאדם בעמדה גבוהה יותר, כך כולם מחשיבים עצמם חברים שלו, וכאשר קורה לו משהו, מרביתם בורחים. לי, אולי, אין זמן פנוי לפגישות על כוס קפה, אבל ברגע שחבר בעת צרה נזקק לי, אני שם. גם לנכדים שלי אני תמיד אומרת: אם תחייכו לעולם, העולם יחייך אליכם. זאת, אולי, נשמעת כמו סיסמא, אבל זו גם דרך חיים”.
את דרך החיים יישמה מרים רק לפני מספר שבועות – עת נודע שביקרה בכלא את ראש עיריית חדרה לשעבר, ישראל סדן. “אותי לימדו שכל אדם צריך לתקן קודם כל את חלקת האלוקים הקטנה שלו, את דלת אמותיו ולא את העולם. ואני, לפני שאני אטיף לאחרים, אני אומרת לעצמי לא לשכוח חבר שתרם. אז שכולם התרחקו מסדן, לי לא הייתה בעיה לעמוד לצידו. לכן, חשבתי לנכון לבקר אותו בכלא”.
את ערך החברות מקטלגת מרים כחלק טבעי מחינוך; “עם כל הרצון להישגיות ולמתמטיקה ואנגלית, אנחנו מבלבלים בין ידע וחינוך. מערכת החינוך, מקנה ידע והתחרות היא בציוני הבגרות. שאלת את עצמך מדוע, כששואלים את בני גילי אנו זוכרים, כחלק מחוויית הלימוד בתיכון, במקרה שלי בתיכון בר-אילן, גם אמירות, מוסר וערכיות? לדעתי, מה שחשוב יותר זה החינוך ואנחנו את זה קצת מפספסים. היום מלמדים יותר ומחנכים פחות וגם בזה שמלמדים יותר אני לא בטוחה”.
■ אם היית יכולה לשנות, מה היית משנה
“הייתי, למשל, מוסיפה לימודי חובה לשפה הערבית, כי השכנים שלנו, יודעים עלינו הכול ואנחנו לא. הייתי מוסיפה את הנושא הערכי, ההיסטוריה של עם ישראל והחיבור לארץ שלנו, כי אם יש דבר שקשה לי לקבל זו את הבורות והחיים בתוך בועה של משבר ערכי”.
■ אם היה נפתח לך חלון לעשות משהו שאת רוצה לעשות, במה היית בוחרת
“אם היה לי חלון זמן ארוך אז הייתי רוצה לשמש כשגרירה של ישראל. בחלון זמן בינוני הייתי מאושרת לצאת לטיול קצר בארץ ובגלל שזמן אין לי בכלל, אז בחלון הזמן הקצר, למרגוע, הייתי שמחה לברוח למיטה, לשים את הראש על הכרית ולקרוא. בסדר יום כמו שלי, שמתחיל מוקדם בוקר ומסתיים בחצות, אני צריכה, לעיתים, לבקש “פסים” מבנות הלשכה”.
■ וכיצד משתלבת זוגיות ומשפחה ביום עמוס כל-כך
“החוכמה היא לשלב. לגברים, בכלל, כך נדמה לי, יש יתרון מסוים. כשהם יוצאים בבוקר לעבודה, הם נועלים את הדלת ועובדים. אצל נשים זה קצת אחרת, אם חס וחלילה, מישהו מהילדים שלנו חולה, ולא משנה אם הוא כבר נשוי ואב לילדים, אנחנו מתעניינות, ורצות ועסוקות סביבו. לנו, כנשים, יש את היכולת הזו לעשות שני דברים ביחד… ולעשות דברים ביחד זה, כמובן, חלק ממתכון לזוגיות מאושרת”.
בביתה מבשלים מרים ורוני ביחד. “כיוצא חיל הים”, מציינת מרים; “בעלי רוני, למד לבשל והוא טוב בזה. במהלך השבוע אין לשנינו זמן, אבל בהכנות לקראת שבת, הבישול הפך לחלק מהזוגיות. כמו, למשל, שאם אני עובדת עד מאוחר ביום שישי, רוני, דואג לעדכן אותי בשעת כניסת שבת ומכין לי את הנרות שאדליק”.
ממלכת הכביסה בבית שייכת למרים. את הבגדים שלה היא מכבסת בידיים. אולי זכר לחינוך של פעם והרצון לשמור על הקיים – “הרי כך הבגדים נשמרים… העיקרון והיתרון שלנו כנשים, זאת היכולת ליצור תחושה בכל פעם שזה משהו חדש. אני קונה את הבגדים שלי רק בעיר נתניה.
בכל פעם שאני רואה בגד יפה אני קונה. לפעמים בקניון השרון ולפעמים בשטמפר בחנות אופנתון של הניה וזהבה”.
■ נדמה, שגם נושא הטיפוח חשוב לך ביותר
“אם אתה מתייחס לנושא טיפוח השיער, אז מראש דע לך ששתי הספריות שלי, שהן גם חברות שלי, לילי אבידן וזיווה חיות בשלום אחת עם השנייה ויודעות אחת על השנייה. בנושא איפור, כמו כל אישה, בוודאי אישה בתפקיד ייצוגי, אני מקפידה לרענן. זה חלק מהנשיות”.
■ הנשיות תורמת באיזשהו מקום במפגשים עם בכירים
סבתא מרים; מי בא אל סבתא, מתוק, מי…
“אני מאמינה שכן. אין לי בעיה לחייך בלבביות לחבר ואפילו לנשק שר בלחי. בעוד שאם שר ינשק שר אחר, או את הפקידה שלו, במציאות של היום, זה יגרור כותרות. למזלי, היום, עדיין אישה שמנשקת שר לא תואשם בהטרדה מינית. כשישונה החוק… נראה מה נעשה”.
מרים מציצה לעבר השעון. בעוד דקות אחדות יגיע ללשכתה הנכד שלה, דניאל. בנות הלשכה, שמכירות אותו, מכינות לו מבעוד מועד נייר וצבעים לציור. הוא יצטרף לסבתא שלו לאירוע ספורט<
Add Comment