Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

נחתם הסכם להקמת המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית

0
0

במעמד ראש הממשלה מר אהוד אולמרט, שרת החינוך ח”כ פרופ’ יולי תמיר ומנכ”ל המשרד, שמואל אבואב, ראשי יד הנדיב וארגוני המורים ■ ראש הממשלה אולמרט; “כשיש מנהל טוב יש מורים טובים, וכשיש מורים טובים יש חינוך טוב…”

נחתם הסכם להקמת המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית

נחתם הסכם להקמת המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית – המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית יוקם בחודש אפריל 2007, זאת לאחר שראש הממשלה אהוד אולמרט אימץ את החלטת שרת החינוך יולי תמיר. המכון ישמש כבית מקצועי למנהלי בתי הספר בישראל, כמוקד מומחיות עצמאי בתחום ניהול בתי ספר, וכזרוע ליישום מדיניות הממשלה בתחומי הפיתוח המקצועי של מנהלי בתי ספר.

ראש הממשלה אולמרט, אמר; “מנהל בית הספר משפיע במידה רבה על סביבתו, וכשיש מנהל טוב יש מורים טובים, וכשיש מורים טובים יש חינוך טוב. לכן אני שמח מאוד לראות פה את נציגי ארגון המורים והסתדרות המורים, שבלעדיהם אנחנו לא יכולים לעשות שום רפורמה במערכת החינוך.

“המאמץ הזה, שחברו אליו כמה ארגונים נוספים, הוא הפלטפורמה שתאפשר לנו לתת מסגרת שתחנוך את המנהלים ותעזור להם לצבור עוד כלים כדי להפוך למנהיגים חינוכיים שמשנים את החינוך במדינת ישראל. “המפתח האמיתי לשיפור החינוך בישראל הוא שיפור איכות ההוראה.

במשך שנים לא עשו דברים בתחום זה, כי חששו שזמן רב יעבור עד אשר יראו תוצאות. אך אני יודע שניתן לראות את התוצאות של חינוך טוב גם אחרי שנתיים או שלוש, ולא צריך לחכות עשורים. “אני מאמין שכתוצאה מהמאמץ הזה נראה מנהלים טובים יותר, מורים טובים יותר, וחינוך טוב יותר” – אמר ראש הממשלה.

פרופ’ יולי תמיר שרת החינוך, ציינה בהחלטתה, כי; “אנו כממשלה וכחברה שולחים את מנהלי בתי הספר למשימה ראשונה במעלה. עלינו לתת להם את הגיבוי והסיוע כדי שיוכלו למלאה בהצלחה. המחקר והניסיון מלמדים, כי “מנהלי בתי ספר הם שחקני מפתח בקידומו של החינוך. מנהל טוב מוביל את בית הספר, את המורים ואת התלמידים להצלחות ולהישגים. המכון החדש יישען על הניסיון המעשי של מנהלי בתי ספר, אשר ייטלו חלק פעיל ומוביל בעיצוב תכניו ובגיבוש דרכו של המכון”.

מנכ”ל המשרד, שמואל אבואב, ציין, כי; “תפקיד מנהלי בתי הספר הוא תפקיד מרכזי הכולל מקצוענות אדמיניסטרטיבית לצד ניהול פדגוגי ברמה גבוהה. תפקיד המכון יהיה ליצור את השילוב בין מצוינות ניהולית למנהיגות מקצועית.

המכון יוקם בשותפות בין ממשלת ישראל ובין קרן רוטשילד (“יד הנדיב”) בהתאם להסכם שנחתם היום בין הצדדים. שרת החינוך, ציינה, כי; ’שותפות זו מדגימה כיצד שיתוף פעולה בין ממשלה ובין קרן פילנתרופית מביא לכדי מימוש את התפקיד והיכולת של כל צד. השותפות תאפשר לממשלה לממש את אחריותה ולגבש מדיניות בנושא חשוב, תוך כדי פיתוח איכותי של תכנים ויכולות; וריכוז מאמץ באופן יציב ועקבי’. המכון ילווה על ידי הרשות הארצית למדידה והערכה.

שרת החינוך, הוסיפה, כי; “המייסדים יעמידו לרשות המכון מימון של כ-140 מיליון ₪ לחמש שנים – פי ארבעה מהתקציב הנוכחי המוקדש כיום להכשרה ולפיתוח מקצועי של מנהלי בתי ספר’.

תמיר, ציינה, כי היא שמחה על התיאום ועל שיתוף הפעולה עם ארגוני המורים, אשר הביעו תמיכה בהקמת המכון ועם רשת הון סיכוי לישראל (IVN) השותפה ליוזמה להקים את המכון.

המכון, יוקם כיחידה אוטונומית במרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט”ח), מוסד חינוכי ותיק ומנוסה בשדה החינוך, אשר הוקם בשנות השבעים על-ידי יד הנדיב ולפי החלטת ממשלה.

המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית

המחקר והניסיון מלמדים, כי מנהלי בתי ספר הם שחקני מפתח בקידומו של החינוך. מנהל טוב מוביל את בית הספר, את המורים ואת התלמידים להצלחות ולהישגים. כדי לסייע למנהלי בתי הספר לשאת באחריותם המקצועית, מוקם בזאת ’המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית’. המכון ישמש בית מקצועי עבור מנהלי בתי הספר בישראל; מוקד מומחיות בתחום ניהול בתי ספר, וזרוע לביצוע מדיניות משרד החינוך.

המכון, יוקם ביוזמה משותפת למשרד החינוך ולקרן רוטשילד (’יד הנדיב’). שותפות זו מדגימה כיצד שיתוף פעולה בין ממשלה ובין קרן פילנתרופית מביא לכדי מימוש את התפקיד והיכולת של כל צד. השותפות תאפשר לממשלה לממש את אחריותה ולגבש מדיניות בנושא חשוב, תוך כדי פיתוח איכותי של תכנים ויכולות; וריכוז מאמץ באופן יציב ועקבי.

המייסדים, יעמידו לרשות המכון מימון של 140 מיליון ₪ לחמש שנים – פי ארבעה מהתקציב הנוכחי המוקדש להכשרה ולפיתוח מקצועי של מנהלי בתי ספר.

■ ■ ■

• המכון יסייע למשרד החינוך להגדיר את תפקיד ניהול בית הספר, תוך התייחסות לרצף הקריירה של המנהלים ומתן מענה לצרכיהם המקצועיים.
• המכון יפתח את קבוצת מנהלי בתי הספר כקבוצה מקצועית לומדת, משתפת, מחדשת, יוזמת, מובילה ומשפיעה במערכת החינוך בישראל וישמש כתובת מקצועית למנהלים.
• המכון יפעל באמצעות מוסדות אקדמיים ובאמצעות מומחים להפוך את הפיתוח המקצועי של מנהלי בית הספר כמנהיגים חינוכיים, המובילים את העשייה החינוכית לשיפור הישגי התלמידים תוך שימוש מיטבי במשאבים העומדים לרשותם.

■ ■ ■

המכון יוקם במסגרת המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט”ח). מט”ח שהוקם לפי החלטת ממשלה, הוא מוסד חינוכי בעל יכולת מקצועית מוכחת וניסיון עשיר ומוצלח בשדה החינוך.

מנהלי בתי ספר ייטלו חלק פעיל ומוביל במכון. הניסיון המעשי של מנהלי בתי ספר ישמש בבסיס פיתוח התכנים של המכון. מנהלי בתי ספר ישתתפו בגיבוש דרכו של המכון ובהחלטותיו.

למכון ימונה וועד מנהל, ובראשו תעמוד שרת החינוך. חברי הוועד המנהל יהיו מבכירי משרד החינוך, מנהלי בתי ספר, ראשי ארגוני המורים, ונציגי הקרן ומט”ח. המכון מוקם בתיאום ובהסכמה עם ארגוני המורים, ובסיוע של רשת הון סיכוי לישראל.

■ ■ ■

לקראת תום ארבע שנים מהקמת המכון תיעשה על-ידי הרשות הארצית למדידה והערכה, הערכה מקיפה של פעולות המכון לפי מדדים שיבחנו את תרומתו לשיפור יכולותיהם ותפקודם של מנהלי בתי הספר והישגי תלמידיהם. לאחר חמש שנים תסתיים השותפות והמכון יעבור לאחריותו המלאה של משרד החינוך.

המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית – שאלות ותשובות

■ מהו החידוש והערך המוסף בהקמת מכון חדש?

• המכון ישלב במקום אחד בין שלושה מרכיבים חיוניים שאינם קיימים היום: בית מקצועי למנהלי בתי הספר בישראל, מוקד מומחיות עצמאי בתחום של ניהול בתי ספר, וזרוע ליישום מדיניות משרד החינוך
• המכון יהיה ’הבית’ של מנהלי בתי הספר. עד היום לא היה מוסד שהקדיש את כל כולו למנהלי בתי הספר, כבעלי מקצוע העומד בפני עצמו ומכבד את בעליו. מנהלי בתי ספר ישתתפו באופן פעיל ומוביל בגיבוש המכון ותכניו. כבר בפעולות ההכנה לקראת הקמת המכון שולבו ושותפו מנהלי בתי ספר בקבוצות עבודה אשר גיבשו את הרעיון להקמת המכון ואת דרך פעולתו.
• התכנים שיפתח המכון יישענו בראש ובראשונה על הניסיון המעשי של מנהלי בתי ספר, אשר יתועד ויפותח על-ידי מנהלי בתי ספר.
• המכון יסתכל על רצף הקריירה של מנהלי בתי ספר ויתאים את תכני הפיתוח והליווי המקצועי לשלבי ההתפתחות השונים שלהם – מועמדים לניהול, מנהלים בשנה ראשונה, מנהלים חדשים, מנהלים מנוסים, ומנהלים ותיקים

■ האם המכון יפעיל קורסים והכשרות בעצמו, ומה לגבי מוסדות הכשרה קיימים (מונופול)?

• המכון יפעל בשיתוף פעולה עם תכניות ההכשרה הקיימות במוסדות להשכלה גבוהה ואחרים. ככלל, המכון לא יפעיל בעצמו קורסים והכשרות, אלא יפעל באמצעות מוסדות קיימים.
• המכון יעודד מגוון גישות ודעות (פלורליזם) בתהליכי ההכשרה והפיתוח של מנהלי בתי ספר.
• מעת לעת המכון יתנסה בהפעלה של מודלים חדשניים של פיתוח מקצועי ויעקוב אחר הצלחתם מקרוב, כדי ללמוד האם וכיצד להרחיב את הפעלתם באמצעות מוסדות קיימים.
• המכון יפעל בשים לב למדיניות משרד החינוך בנושאים הנוגעים לניהול בתי ספר ולתפקידו של מנהל בית הספר,

■ כיצד ומדוע נבחר המרכז לטכנולוגיה חינוכית כדי להוביל את הקמת המכון?

• שרת החינוך יולי תמיר הציעה להקים את המכון כיחידה אוטונומית במרכז לטכנולוגיה חינוכית. מט”ח הוא מוסד ללא כוונת רווח, אשר הוקם על-ידי יד הנדיב לפני כ-35 שנה, בשיתוף פעולה עם הממשלה ולפי החלטת ממשלה. מט”ח הוא מוסד חינוכי מוביל בישראל, בעל ניסיון רב שנים בעבודה משותפת עם השדה החינוכי, משרד החינוך ויד הנדיב.
• המכון יהיה יחידה עצמאית, ימונה לו מנהל נפרד, ופעולתו תפוקח ותבוקר בידי וועד מנהל שבראשו תעמוד שרת החינוך
• המכון יעבוד בשיתוף פעולה עם כל בתי הספר לחינוך באוניברסיטאות יעודד אותם לבצע מחקרים בתחום של ניהול בתי ספר וישתתף עימם בשיפור

תגובות
0
0



Exit mobile version