הדו”ח המלא יפורסם ב-11 לאפריל 2007 ■ מאז ביטול אפליית המס הגדילו המשקיעים המוסדיים לטווח ארוך ובינוני את השקעותיהם בנכסים זרים משיעור של כ-2.6 אחוזים בסוף 2004 לכ-8.2 אחוזים בסוף 2006
בנק ישראל מפרסם קטע מתוך דו”ח בנק ישראל לשנת 2006
מאז החלת הרפורמה במס (ועדת רבינוביץ’) בתחילת 2003 אנו עדים לתהליך של התאמת תיקים על ידי המשקיעים המוסדיים ומשקי הבית, תהליך שעיקרו הנזלת תיק הנכסים והרחבת הפיזור הבין-לאומי של תיק ההשקעות.
הרפורמה במס התמקדה בהרחבת בסיס המס על הכנסות מהון ובהאחדת שיעורי המס החלים עליהם, לצד הפחתת נטל המס הישיר על הכנסות מעבודה. הצעד הראשון של הרפורמה, שנכנס לתוקף בתחילת 2003, יצר האחדה בשיעורי המס על הכנסות מהון על השקעות בארץ, וביטל למעשה את יתרונות המיסוי של אפיקי השקעה שהיו פטורים ממס, כתוכניות חיסכון.
תגובתם של משקי הבית לרפורמה לא איחרה לבוא, ובמהלך השנים 2003 עד 2005 הם פדו כ-80 מיליארדי ש”ח מתוכניות חיסכון, סכום שרובו הופנה להשקעה בקרנות נאמנות, וחלקו לפיקדונות שקליים.
לתהליך זה, שעיקרו הנזלת תיק הנכסים, יש השלכות חיוביות הן על ניהול התיקים והן על השכלול של השווקים הפיננסיים; ראשית, הגדלת שיעור ההשקעה בנכסים סחירים מגבירה את הגמישות של משקי הבית במעבר בין אפיקי ההשקעה השונים, ובכך משפרת את יכולתם לנהל את התיק ביתר יעילות; שנית, הגברת מעורבותם של משקי הבית באופן ישיר ועקיף בשווקים הפיננסיים מגבירה את התחרותיות בשווקים ותורמת לשכלולם.
במסגרת הצעד השני של הרפורמה, שנכנס לתוקף בתחילת 2005, נקבע ששיעורי המס על רווחי הון והכנסות מדיבידנד ומריבית בניירות ערך זרים, שעמדו ערב הרפורמה על 35 אחוזים, יושוו לאלה החלים על השקעות בניירות ערך ישראליים.
עבור קרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל השוואת שיעורי המס משמעותה פטור ממס על רווחים מניירות ערך זרים. צעד זה, שהגדיל את הכדאיות היחסית של השקעה בניירות ערך זרים, השפיע על המשקיעים המוסדיים ועל משקי הבית בעוצמה שונה.
מאז ביטול אפליית המס הגדילו המשקיעים המוסדיים לטווח ארוך ובינוני את השקעותיהם בנכסים זרים משיעור של כ-2.6 אחוזים בסוף 2004 לכ-8.2 אחוזים בסוף 2006. עם זאת, שיעור ההשקעה שלהם בנכסים זרים עדיין נמוך מהשיעורים הנהוגים במדינות דומות, העומדים בממוצע על כ-25 אחוזים.
לכן, ניתן להעריך שתהליך התאמת התיקים של המשקיעים המוסדיים עדיין לא הגיע למיצוי, והוא צפוי להימשך גם בשנים הבאות. הערכה זו נתמכת גם בממצאי מחקר שנערך בבנק ישראל, אשר אמד את פוטנציאל ההשפעה של הרפורמה במס על הרכב תיק הנכסים של הציבור, תוך ניתוח אמפירי של דפוסי ההשקעה של המשקיעים בישראל; *1. מהמחקר עולה, כי בטווח הארוך שיעור ההשקעה של המשקיעים המוסדיים בחו”ל צפוי להגיע לכ-30 אחוזים מסך נכסיהם הסחירים.
פיזור בין-לאומי של תיק ההשקעות מחייב תהליך של למידה ובניית תשתיות מתאימות להשקעות בחו”ל. מרבית הגופים המוסדיים נמצאים כיום בשלבים מתקדמים של התהליך, ולכן ניתן להעריך שקצב התאמת התיקים יגבר בשנים הבאות.
תגובתם של משקי הבית על ביטול אפליית המס הייתה מתונה יותר והתבטאה בעיקר בהגדלת השקעותיהם במניות ובאג”ח זרות, תוך האטת הצבירה בפיקדונות צמודים למט”ח. גורם נוסף שתרם להגדלת ההשקעות של משקי הבית במניות זרות הוא התפתחות המסחר בתעודות סל על מדדים של שוקי מניות זרים בבורסה המקומית. התפתחות זו שיפרה במידה ניכרת את הגישה של משקי הבית להשקעה בשווקים הפיננסיים הזרים.
בסיכום, איחוד שיעורי המס על אפיקי ההשקעה השונים הניע תהליך של הנזלת תיק הנכסים של משקי הבית והרחבת הפיזור הבין-לאומי בתיקי ההשקעות של המשקיעים המוסדיים ומשקי הבית. תהליך זה תרם לשכלול השווקים הפיננסיים ושיפר במידה ניכרת את היכולת לנהל את תיקי ההשקעות ביתר יעילות, תוך פיזור רחב יותר של הסיכונים.
קטע זה, הלקוח מתוך הפרק הדן ב”שווקים הפיננסיים”, עוסק ברפורמה במס והשלכותיה על הרכב תיק הנכסים של הציבור.
*(1) ג’ בניטה וח’ לוי, “פוטנציאל ההשפעה של ביטול אפליית המס בין ניירות ערך זרים לניירות ערך ישראליים על הרכב תיק הנכסים של הציבור”, הרבעון לכלכלה, חוברת 3, ספטמבר 2006.
Add Comment