במידה ויוזמת משרד האוצר להנהגת רפורמת המס השלילי במשק תאושר בכנסת, תושבי העיר נתניה יהיו המרוויחים העיקריים שכן 37.7% מהם משתכרים מתחת לשכר המינימום. קול השרון מביא את היתרונות והחסרונות ברפורמה
תושבי העיר נתניה ייהנו מרפורמת המס השלילי. רו”ח לויטס
רפורמת המס השלילי אותה יזם משרד האוצר והעומד בראשו השר אברהם הירשזון, מאיימת לשנות סדרי עולם ואולי בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, לעודד אזרחים לצאת לעבודה ולמנוע ממקבלי שכר גבוה לזכות בהנחות שונות והטבות מן הממשלה.
לפי הצעת השר הירשזון, לכשיאושר החוק לקראת חודש מאי השנה, אמורים המעסיקים והמועסקים בישראל לעבור לשיטת עבודה חדשה בה יחויבו המעסיקים להפריש לחשבונו של כל מועסק במסגרת חוק הפנסיה החדש סכום קבוע בגובה 12% משכרו, והעובד מצידו יתחייב להפריש 5.5% גם הוא, כך יובטח לטענת האוצר, כי לכל אזרח עובד בישראל, בין אם הוא שכיר המשתכר אלפים בודדים בחודש ובין אם מדובר בשכיר המשתכר הרבה מעבר לממוצע, תהיה פנסיה עם הגיעו לגיל פרישה. במידה והמעסיקים לא יגיעו להסכמה אמר הירשזון, יקבע הוא את התקנות על פיהן ייושם החוק.
בהתאם ליתר חלקי תכנית המס השלילי של האוצר, יזכו בעלי השכר הנמוך, שעד כה לא נהנו מהקלות המס השונות כיוון שלא שילמו מס, מהטבות ומענקים כספיים חודשיים בהתאם לשיעור גובה המשכורת שלהם. למשל, בני זוג עם שני ילדים המשתכרים בסך הכול יחד פחות מעשרת אלפים שקלים בחודש, יזכו להטבות הנעות מ-50 שקלים ועד 275 שקלים.
ככל שהשכר עולה, כך תגדל ההטבה עד לדרגת שכר בת 4,200 שקלים. למשל, עובד המשתכר 1,800 שקלים יקבל 50 שקלים תוספת, ואילו עובד המשתגר 2,700 שקלים יקבל תוספת לשכרו בסך של 162.5 שקלים.
לעומתם, עובדים המשתכרים מעל 4,200 שקלים, יקבלו תוספת של 275 שקלים, שתלך ותרד ככל שהשכר יתקרב לסכום של 5,200 שקלים. עובד המשתכר 5,200 שקלים, כבר לא יזכה להטבה.
מנתוני המוסד לביטוח לאומי בעיר נתניה, עולה, כי פוטנציאל הנהנים מן החוק בעיר נתניה יהיה בין הגבוהים בארץ. על-פי נתוני בטל”א 37.7% מהעובדים השכירים משתכרים פחות משכר המינימום, וכי נתניה בכלל נמצאת במקום השלישי מקרב הערים הבינוניות אחרי בני ברק ואשקלון – בהן אוכלוסיה המשתכרת פחות משכר המינימום.
המרוויחים הגדולים הם אלה המשתכרים עד 5,200 שקלים
לטענת רואה החשבון חובב לויטס; לרפורמה החדשה, שעתידה לשנות את פני מגזר השכירים במדינה יש גם מתנגדים. בשיחה לנתן גודו מהמקומון הנתנייתי קול השרון, הרחיב: “ישנם גם כאלה החושבים, כי מס הכנסה אינו נדרש, היות ולעובדים בעלי שכר נמוך ישנה רשת ביטחון סוציאלי כמו פטור מארנונה, הנחה בתשלומים למוסדות חינוך, קצבאות וכיו”ב.
מס הכנסה שלילי יגדיל את שכרם של העובדים, ובכך לא יהיו זכאים להטבות שקיבלו קודם – כך שבסופו של דבר יד אחת נותנת יד שנייה לוקחת…”.
עוד הוסיף רו”ח לויטס, כי יתכן שהמעסיקים יעדיפו להסתמך על המדינה ולהפחית את שכר המועסקים ולצפות שהמדינה תשלים את ההפרש”.
בנוסף לרפורמה המיטיבה עם מועסקים בעלי שכר נמוך, יזם השר הירשזון שתי הטבות נוספות שבמסגרתן עתידים אלה המקבלים רכב ממקום העבודה לשלם מס שנתי למדינה וכן החלת פנסיה חובה לכל עובד, שתיהן כלולות בהצעת החוק לעידוד התעסוקה וצמצום פערים בחברה. עלות הרפורמות מגיעה לסכום של 1.3 מיליארד שקלים והוא תלוי ועומד באישור הכנסת.
Add Comment