
תכנית יזהר*, הינה תכנית לאומית בין-משרדית למזעור נזקי סמים. שותפים לתוכנית: משרד הבריאות, המשרד לביטחון הפנים והאגודה לבריאות הציבור- הגוף המפעיל. התוכנית מבוססת על גישת ‘מזעור הנזק’ כמענה יעיל להתפשטותן הגואה של מחלות קשות, כמו; איידס, הפטיטיס ומחלות זיהומיות נוספות (מחלות שכיחות בקרב משתמשי סמים בהזרקה, בין היתר בשל שימוש לא סטרילי במזרקים ומחטים על ידי אוכלוסייה זו, מה שמהווה מקור להדבקה והתפשטות לאוכלוסיות נוספות).
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
התוכנית פרוסה על פני חמישה מוקדים ברחבי הארץ. בכל מוקד פועלים מרכז פיזי וצוותי עבודת רחוב. כאשר “מרכזי יזהר” מהווים מרחב בטוח ומכבד, בהם פוגשים הפונים בראש ובראשונה יחס אנושי חם ואמפאתי מהצוות והמתנדבים – אשר מקבלים אותם כפי שהם באופן אנונימי, ללא שיפוטיות וללא כפייה.
בתקופת הסגר הנוכחית, הרחובות הריקים יחסית, החשש מקרבה לאוכלוסיות מוחלשות, הצמצום והסגירה של פעילות גורמי סיוע ורווחה בימי החגים, הותירו את האנשים אוכלוסיית המכורים לאלכוהול ולסמים, דרי הרחוב ונפגעי ונפגעות זנות לבד וכמעט ללא יכולת לגייס הכנסה כלשהי.
מטעם משרד יחסי ציבור וייעוץ תקשורתי אלדר – יחסי ציבור ותקשורת באמצעות רון ירקוני, נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי בתוך המציאות הזו, פועלת ‘תכנית יזהר’ של האגודה לבריאות הציבור, כדי למזער נזקים וכדי להיטיב ולו במעט את שגרת יומם של אנשים אלו שנותרו מאחור ללא כל סיוע.
בנוסף על הפעילות הרגילה ברחבי הארץ, הוציא צוות עבודת הרחוב של האגודה לבריאות הציבור בעיר תל אביב, מבצע מרשים לגיוס תרומות לסלי מזון וריכוז ואריזת סלי המזון ובסיועם של מתנדבים שהתגייסו למשימה עשרות סלי המזון עשו דרכם בימים האחרונים אל אוכלוסיות היעד.
█ תכנית יזהר של האגודה לבריאות הציבור
תוכנית יזהר הינה תוכנית לאומית בין-משרדית לצורך מזעור נזקי סמים. שותפים לתוכנית; משרד הבריאות, המשרד לביטחון הפנים והאגודה לבריאות הציבור– הגוף המפעיל.
התוכנית מבוססת על גישת ‘מזעור הנזק’ (reduction harm) גישה שהתפתחה באירופה בראשית שנות השמונים – כמענה יעיל להתפשטותן הגואה של מחלות קשות, כמו; איידס, הפטיטיס ומחלות זיהומיות נוספות (מחלות אלה שכיחות בקרב משתמשי סמים בהזרקה.
בין היתר בשל שימוש לא סטרילי במזרקים ומחטים על ידי אוכלוסייה זו, מה שמהווה מקור להדבקה והתפשטות לאוכלוסיות נוספות).
במרוצת העשורים האחרונים, לצד התפתחותה והתרחבותה של הגישה, בוצעו מאות רבות של מחקרים אשר הוכיחו את יעילותה הן בבלימה והפחתת התפשטות מחלות זיהומיות והן בשיפור מצבם של משתמשי סמים, משפחתם וסביבתם.
וכל זאת תוך חיסכון ניכר במשאבים ציבוריים יקרים. בבסיס הגישה ניצבת התפיסה, כי התמכרות, או הפרעת שימוש בחומרים (use substance disorder) כפי שמגדיר ה-DSM, הינה מחלה כרונית, וכי המשתמשים הכרוניים בסמים הנם חולים הזקוקים לטיפול מותאם, בדומה לבעלי הפרעות ומחלות אחרות.
זאת ועוד, בשונה מגישות אחרות – גישת מזעור הנזק אינה מתיימרת למגר באופן מוחלט את תופעת השימוש בסמים ואף טוענת, כי מיגור מוחלט של התופעה, הקיימת כבר מימי בראשית, הן ברמה הפרטנית והן ברמה החברתית קרובה לבלתי אפשרית.
אך עם זאת היא בהחלט ניתנת לבקרה וניהול (Management Illness) וכי בעבודה נכונה ומותאמת- בהחלט ניתן לצמצם את הנזקים וההשפעות הכרוכים בה – הן עבור אוכלוסיית המשתמשים בסמים והן עבור הקהילה כולה.
התוכנית פרוסה על פני חמישה מוקדים ברחבי הארץ. בכל מוקד פועלים מרכז פיזי וצוותי עבודת רחוב. ‘מרכזי יזהר‘ מהווים מרחב בטוח ומכבד, בהם פוגשים הפונים בראש ובראשונה יחס אנושי חם ואמפאתי מהצוות והמתנדבים – אשר מקבלים אותם כפי שהם, באופן אנונימי, ללא שיפוטיות וללא כפייה.
◄ מוקדי הפעילות;
איזור כתובת זמני פעילות המרכז;
- ירושלים והסביבה; בן יהודה 7, ימים ראשון וחמישי, 10:00-10:00.
- תל אביב והמרכז; גולומב 05, ימים ראשון וחמישי, 10:00-10:00, רביעי (נשים) 11:00-10:00.
- אשדוד והסביבה; הרב קוק, ימים ראשון וחמישי, 10:00-10:00.
- באר שבע והסביבה; ההסתדרות 7, ראשון וחמישי; 10:00-10:00.
- חיפה והסביבה; פעילות סיורי רחוב, ימים; א’, ב’, ג’, ה’ בוקר וערב.
◄ על כך, ראויים אנשי, מתנדבי ‘תכנית יזהר’ של האגודה לבריאות הציבור, לציון לשבח (צל”ש) מטעם פורטל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’.