
הלילה שבין יום חמישי, 27 במרץ 2025, למחר יום שישי, 28 במרץ 2025, נעבור ל”שעון קיץ”. מה זה אומר בפועל? בשעה 02:00 בלילה (שעתיים אחרי חצות) מחוגי השעון יזוזו שעה אחת קדימה לשעה 03:00.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מה הרווחנו מכך? הזזת השעון קדימה, תאפשר לנו ליהנות משעות אור טבעי רבות יותר בשעות אחר הצהריים והערב. זה אומר יותר זמן לפעילויות מחוץ לבית, חיסכון מסוים בצריכת חשמל לתאורה, ותחושה כללית של יום ארוך יותר.
▼ למה אנחנו עושים את זה?
היסטוריה; הרעיון לשעון קיץ עלה כבר במאה ה-18 במטרה לנצל טוב יותר את שעות האור בקיץ ולחסוך באנרגיה (נרות באותה תקופה).
גרמניה הייתה המדינה הראשונה ליישם זאת באופן רשמי בשנת 1916, בעיקר בגלל המחסור בפחם בזמן מלחמת העולם הראשונה. מדינות נוספות, כמו; בריטניה, הצטרפו במהרה.
סינכרון עולמי; למרות שמדינות רבות בעולם, כבר ביטלו את המעבר לשעון קיץ, מדינות אחרות עדיין מקיימות אותו. אחת הסיבות למעבר בשעה 02:00 בלילה, היא כדי לשמור על תיאום מסוים עם הזמן העולמי (UTC).
הזמן שלנו ביחס לעולם; ישראל מוגדרת לפי מיקומה הגיאוגרפי ויש לה “זמן מקומי“. הזמן המקומי שלנו מקדים את הזמן העולמי (UTC) בשעתיים בשעון חורף ובשלוש שעות בשעון קיץ.
לכן, כאשר בישראל השעה 02:00 בלילה, בעולם (לפי UTC) השעה היא 00:00 (“חצות“). רוב המדינות שמבצעות שינוי בשעון עושות זאת סביב שעת חצות לפי הזמן העולמי, כדי לשמור על סדר ותיאום בינלאומי.
חוק בישראל; המעבר לשעון קיץ ולשעון חורף מוסדר בישראל בחוק משנת 2013. החוק קובע באופן ברור את התאריכים והשעות של המעברים.
▼ מי אחראי על הזמן בישראל?
במדינת ישראל “הזמן הלאומי” נקבע במעבדה הלאומית לפיסיקה במשרד הכלכלה והתעשייה, באמצעות מערכת של שעונים אטומיים מדויקים ביותר.
המעבדה אחראית לוודא שהזמן בישראל מתואם עם הזמן העולמי. כיום, ד”ר אולג פופוב הוא הממונה על מדידות זמן ותדר ואחראי על הזמן הלאומי.
האם העולם עדיין עובר לשעון קיץ? מגמות בעולם, מראות שיותר ויותר מדינות מבטלות את המעבר העונתי לשעון קיץ ו-חורף. רוב מדינות אסיה, מי שאינו אפריקה ודרום אמריקה כבר לא משנות את השעון.
גם באירופה, התקיים דיון בנושא, והפרלמנט האירופי הצביע בעד ביטול המעבר, אך ההחלטה הסופית, נותרה בידי כל מדינה חברה.
▼ למה ומתי התחיל שעון קיץ?

בשנת 1784, הציע בנג’מין פרנקלין, בעת כהונתו כשגריר ארה”ב בצרפת, לקדם את השעון בשעה בקיץ, כדי לחסוך ב… נרות, אך הצעתו לא התקבלה.
גרמניה הייתה המדינה הראשונה ליישם את רעיון שעון הקיץ באפריל 1916, במהלך מלחמת העולם הראשונה, עקב מחסור בפחם.
זמן קצר לאחר מכן, במאי 1916, גם בריטניה אימצה את שעון הקיץ מאותן סיבות.
כיום, רוב מדינות העולם, בעיקר באסיה, אפריקה ודרום אמריקה, ביטלו את שעון הקיץ. גם בארה”ב קיימים קולות הקוראים להפסיק את שינוי השעון.
ב-2019, הצביע הפרלמנט האירופי בעד ביטול המעבר לשעון קיץ, והותיר לכל מדינה באיחוד להחליט אם להישאר עם שעון החורף או לעבור לצמיתות לשעון קיץ.
לסיכום;
הלילה, יום חמישי, 27.03.2025, נזיז את השעון שעה אחת קדימה. נא לא לשכוח להתאים את השעונים, כדי שתוכלו להתחיל את יום שישי מעודכנים בזמן החדש וליהנות משעות אור ארוכות יותר!