צריכת שמן זית לנפש, עלתה ב-30% מאז שנת 2012, כך שממוצע הצריכה לנפש, עומד כיום על כ-4 בקבוקי שמן זית של 750 מילי ליטר בשנה, מחציתו מייצור מקומי ומחציתו מייבוא – כך עלה אתמול (שלישי, כ”ח אב תש”פ) מתוך סקירה מיוחדת של ‘החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה ב-משרד החקלאות’ ב’ניתוח ענף שמן הזית’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל| כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
כמו כן, בעשור האחרון, חלה ירידה של כ-20% ב-מחירי שמן הזית, כך שמחיר הממוצע לשמן בחודשים האחרונים, עומד על 32.3 ₪ לבקבוק בעוד שלפני עשור (שנת 2010) אותו הבקבוק עלה 40.4 ₪.
מכירות שמן הזית ברשתות השיווק, עלוּ בהתמדה ונאמדות ב-280 מיליון ₪ (עבור כ-8 מיליוני ליטרים).
מכירות שמן הזית הללו, מהוות 38% מסך מכירות השמן בכללותו ברשתות השיווק (שמן סויה, קנולה, קוקוס ועוד). עוד עולה, מן הנתונים, כי 96.3% מן המכירות ברשתות השיווק הן של ‘שמן זית כתית מעולה‘.
המותג הפרטי של רשתות השיווק הוא הנמכר ביותר בישראל (24% מכמות המכר), אחריו ‘יד מרדכי’ (17%) ‘עץ הזית’ (11%) ו’זיתא‘ (9%).
המותג הפרטי, נמכר במחירים נמוכים משמעותית לעומת שלושת השחקנים הראשיים.
גם ייצוּר שמן הזית המקומי, עלה באופן משמעותי ב-8 השנים האחרונות.
כיום, סך ייצורו עומד על כ- 18,000 טון, לעומת מחצית מזה לפני כעשור. ככלל, לשמן הזית הישראלי יתרונות רבים מלבד העובדה, כי שמן הזית הישראלי, ידוע באיכותו הגבוהה בקרב הציבור הישראלי, תעשיית שמן הזית המקומית מחזקת את הכלכלה המקומית ועוזרת לפרנס משפחות ישראליות רבות.
כמו כן, גם עצי הזית הפזורים במדינה בעלי ערך נוי חיובי לסביבה. כאשר צרכן, מעוניין לרכוש שמן זית מקומי איכותי, יחפש את תו האיכות של ענף הזית ב’מועצת הצמחים’.
█ השר שוסטר; סיבות מצוינות לשמוח בחיזוקו של שמן הזית הישראלי, רכיב קלאסי בתזונה הים-תיכונית
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה הוסיפה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי היצע שמן הזית בארץ ישראל הוא מייצור מקומי וכן יבוא.
נתח היבוּא באספקה, עלה בשנים האחרונות באופן משמעותי.
כך לדוגמה בשנת 2019, נרשם שיא יבוּא עם 12,700 טון, לעומת 6,000 טון בשנת 2017 (פי 2!).
מגמה זו, התרחשה, ככל הנראה, על רקע הייצור המקומי הנמוך בשנת 2018, אל מול הירידה במחירים הבין-לאומיים של שמן הזית.
שר החקלאות ופיתוח הכפר, מר אלון שוסטר שהתייחס לנתונים, אומר, כי; “הנתונים החדשים שבידינו מבשרים על 3 סיבות מצוינות לשמוח בחיזוקו של שמן הזית הישראלי, שהוא רכיב קלאסי בתזונה הים-תיכונית:
כאשר גם פריון החקלאי גדל, הצריכה של מזון טרי ובריא, גוברת ומחירי התוצרת במגמת ירידה“.
█ מחיר ממוצע של שמן זית לצרכן הישראלי
משרד החקלאות, חוזר ומזהיר את הציבור מפני רכישת זיופי שמנים. כדי למנוע זאת, מומלץ לבדוק האם האריזה נושאת את תווית האיכות של ענף הזית של מועצת הצמחים (בעלי תו ענף הזית) המעידה על איכות השמן ועמידתו בהתאם לקריטריונים המתאימים.
ככלל, מומלץ לקנות את השמן במקומות מוסדרים ועליהם תווית של; “כתית מעולה” או “כתית“.