חדשות צרכנות רכב | אוטו | דו גלגלי

שוק המכונית: חובת גילוי עבר תְּאוּנָתִי של כל רכב בעת מכירתו

היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין אריאל דיאמנט, בגִּלּוּי דַּעַת; "מצאתי להדגיש בזאת, כי על כל עוסק במכירת רכב משומש לגלות כבר בשלב הפרסום אם הרכב הוא רכב שנקבע לגביו, כי הוא אובדן להלכה או שנגרם לו נזק בטיחותי. אי גילוי זה, מהווה הטעיה בדרך של מחדל בניגוד להוראות סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן, וכן אי גילוי בניגוד להוראות סעיף 4 לחוק הגנת הצרכן. הפרת איסור ההטעיה וחובת הגילוי בחוק הגנת הצרכן, הינן עילות להטלת עיצום כספי ומהוות גם עבירות פליליות".
0
0
עורך דין אריאל דיאמנט, היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן | ברקע: רכב שנפגע קשות בתאונה | עיבוד: photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
עורך דין אריאל דיאמנט

“די לעבודה בעיניים בשׁוּק המְכוֹנִיּוֹת” בפרסומות למכירת רכבים לצרכנים, מתברר שלא נעשה כל גילוי נאות אודות היותם של הרכבים, רכבים שנקבע לגביהם, שהם רכבי “אובדן מוחלט לרכב”  (טוטאל לוס – (Total loss או שנגרם להם “נזק בטיחותי” – כך עולה, מבדיקה שנערכה על ידי הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.

 רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר.

בעקבות הממצאים החמורים בחר היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין אריאל דיאמנט, לפרסם גִּלּוּי דַּעַת;

“מצאתי להדגיש בזאת, כי על כל עוסק במכירת רכב משומש לגלות כבר בשלב הפרסום אם הרכב הוא רכב שנקבע לגביו, כי הוא אובדן להלכה או שנגרם לו נזק בטיחותי.

אי גילוי זה, מהווה הטעיה בדרך של מחדל בניגוד להוראות סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן, וכן אי גילוי בניגוד להוראות סעיף 4 לחוק הגנת הצרכן.

הפרת איסור ההטעיה וחובת הגילוי בחוק הגנת הצרכן, הינן עילות להטלת עיצום כספי ומהוות גם עבירות פליליות“.

יובהר, כי גילוי דעת זה, מתייחס לשלב הפרסום ונועד להדגיש את חובת הגילוי הקיימת ממילא, ואין בו לגרוע מחובות הגילוי החלות על כל שלבי העסקה מכוח ‘חוק הגנת הצרכן‘ כגון במגרשי העוסק, לרבות, כי לרכב נגרם נזק בטיחותי או שהינו אובדן להלכה ואין בהנחיה זו משום שינוי מדיניות או מחלוקת כנה.

היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עורך דין דיאמנט, מוסיף ואומר, כי; “קניית רכב, הינה עסקה בעלת שווי כספי גבוה, ולאור זאת חשוב לרשות למנוע הטעייה העלולה לגרום לצרכן נזק כספי רחב.

לאור זאת, בחרתי לצאת עם גילוי הדעת שמדגיש את חשיבות הגילוי למצבו התאונתי של הרכב, עוד בשלב הפרסום…”.

לדברי עורך דין דיאמנט; “הדבר יאפשר לצרכן לעמוד על טיבו של הרכב ולהשפיע על החלטתו אם להגיע לבית העסק ואם כן, לקבל החלטה מושכלת ה-אם לרכוש את הרכב, ובאיזה מחיר.

אני מדגיש, כי הפרת איסור ההטעיה ו-חובת הגילוי ב’חוק הגנת הצרכן‘ הינן עילות ל’הטלת עיצום כספי‘ ומהוות גם עבירות פליליות

גילוי דעת זה, מטרתו להדגיש את החובה הקיימת בגילוי לצרכן, בפרסום הרכב, אם נגרם לרכב נזק בטיחותי כהגדרתו ב’תקנה 309‘ לתקנות התעבורה תשכ”א-1961 או שנקבע לגביו על ידי שמאי של חברת ביטוח, כי נגרם לו נזק, העולה, כדי היותו “אובדן להלכה“. סיכם היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן עורך דין אריאל דיאמנט.

“קיומו של נזק בטיחותי לרכב או היותו של רכב “אובדן להלכה” הינם עניינים מהותיים בעסקת רכישת רכב…”

מנהל תחום דוברות, תקשורת, הסברה והדרכת קהילה עורך דין דודו אבן חן, מסר לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ כי “המסגרת החוקית בנושא, מעלה, כי “החובה לגלות עניין מהותי הנוגע לטיב הנכס ולמהותו.

כמו כן, חובת גילוי מפורשת לגבי פגם או איכות נחותה המפחיתים באופן משמעותי מערכו של הנכס, חלות על פי חוק הגנת הצרכן על כל מצג לצרכן הנוגע לעשיית העסקהחובות אלו חלות על העוסק גם בשלבים מוקדמים לעסקה – שלב הפרסום.

התהפכות רכב לתעלה | צילום ארכיון, דוברות מדא | עיבוד: שולי סונגו ©
התהפכות רכבו לתעלה

קיומו של נזק בטיחותי לרכב או היותו של רכבאובדן להלכה” הינם עניינים מהותיים בעסקה של רכישת רכב. גילויים בשלב הפרסום, יאפשרו לצרכן לעמוד על טיבו של הרכב ולהשפיע על החלטתו אם להגיע לבית העסק ואם כן, לקבל החלטה מושכלת האם לרכוש את הרכב, ובאיזה מחיר.

בחוק רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס”ח-2008, נקבע בין היתר, כי; לא יעשה עוסק ברכב עסקה בעניין מכירת רכב משומש, אלא אם חתם עם רוכש הרכב על חוזה בכתב.

כמו כן, העוסק ברכב מסר לרוכש הרכב, עד למועד החתימה על החוזה ובנפרד ממנו, טופס גילוי בו מפורטים פרטים מהותיים מסוימים, כגון; “פגיעות שנגרמו לרכב” ככל הידוע לעוסק ברכב, וזאת עד למועד מסירת טופס הגילוי.

למותר לציין, כי גילוי עברו של הרכב כרכב “אובדן להלכה” או רכב שנגרם לו “נזק בטיחותי“, הינן “פגיעות שנגרמו לרכב“.

אך, בעוד ש’חוק רכב משומש‘ מחייב גילוי נאות במסגרת טופס גילוי, כאמור, חוק רכב משומש אינו מתייחס לגילוי בשלבים אחרים של העסקה, לרבות בשלב הפרסום, עוד בטרם מגיע הצרכן למגרשי העוסק.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן