רעידת אדמה חלשה, הורגשה אמש (מוצאי שבת, י”ג באדר ב’ התשפ”ד, 23.3.2024, סמוך לשעה 20:40) באזור כרמל תרצה המזרחית לעיר חדרה במספר יישובים באזור הצפון והשרון, ב-מגניטודה 3.4 (Magnitude, מדד של כמות האנרגיה הסיסמית שהשתחררה במוקד רעידת אדמה). לא דווח על נפגעים או נזק לרכוש.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
על פי המכון הגיאולוגי לישראל (Geological Survey of Israel) מוסד מחקר ממלכתי הפועל מתחת למשרד האנרגיה בראשות מנהל המכון הגיאולוגי, החוקר הבכיר פרופ’ זהר גבירצמן, וייאמר מיד, מדובר ברעידת האדמה השנייה המורגשת בתוך 10 ימים בארץ ישראל, אז הורגשה בצפון הארץ וב-כנרת בעוצמה של 3.8 מגניטודות.
ישראל הממוקמת באזור השבר הסורי אפריקני, אשר רועד כל הזמן ורוב הרעידות נחשבות לקלות. יצוין, כי ארץ ישראל, נמצאת בטווח הסטטיסטי להתרחשות של רעש אדמה ברמה 7 מגניטודות וזאת לאחר שחלפו כבר למעלה 100 שנים מן הרעש הקודם.
הבקע הסורי-אפריקני, השבר הסורי-אפריקני או מערכת השבירה הסורית-אפריקנית אורכו של הבקע כ-6,000 ק”מ ורוחבו בין 7 ל-20 ק”מ.
הוא החל להיווצר לפני כ-25 מיליון שנים בתהליך של תנועות התרחקות של לוחות ה-יבשות אסיה ו-אפריקה זו מזו, שנמשך עד היום.
הבקע, נחשב הגורם העיקרי לרעידות האדמה, ולעיתים לצונאמי באזורים שבהם הוא עובר. הבקע, מחולק לשלושה חלקים עיקריים (מצפון ל-דרום);
- בקע ים המלח – מדרום טורקיה ועד לים סוף,
- בקע ים סוף – ממפרץ אילת לאורך ים סוף,
- בקע מזרח-אפריקה – מאתיופיה בצפון ועד זימבבואה בדרום.
בפי גאולוגים מודרניים, נקראת סדרת הבקעים; ”מערכת ההעתקה הסורית-אפריקנית”.
הסייסמולוג האמריקאי ריכטר (C.F Richter) העלה את הרעיון לקבוע את במגניטודה (העוצמה היחסית של רעידת האדמה) ממדידת התנודה המרבית הנרשמת בתחנה בפני השטח. המגניטודה, מאפשרת להשוות עוצמתן של רעידות אדמה שונות.
על פי ויקיפדיה, רעידות אדמה בכדור הארץ, מתרחשות בשל החיכוך בעת תנועת הלוחות הטקטוניים על פני קרום כדור הארץ.
תופעות אופייניות של רעידת אדמה חזקה, הן התמוטטות מבנים ו-גשרים, וכן גלי ים עזים. לעיתים קרובות סביב מועד רעידת אדמה גדולה, ישנן רעידות קטנות יותר, שיכולות לבוא הן לפני והן אחרי הרעידה.
כאשר מתרחשת רעידת אדמה ב-ימים ובאוקיינוסים, לעיתים קרקעית הים זזה במידה רבה, או שמתחוללת התמוטטות של הר מצולה או הר על החוף מתמוטט לתוך המים, ואז נוצרים גלי ענק המכונים; גלי צונאמי.
גלים אלו נעים במהירות של מאות קמ”ש, ומגיעים לגובה של עשרות מטרים בהגיעם אל החוף. יפן היא אחת הארצות הסובלות מגלי ענק אלו, שקשה מאוד לחזותם, ויכולים לחדור מספר קילומטרים לתוך החוף ולהשאיר חורבן רב.
בתוך כך, משטרת ישראל, מרעננת את ההנחיות ל’התנהגות נכונה בזמן רעידת אדמה‘ בעת קבלת התרעה על רעידת אדמה או כאשר מבחינים בסימנים של רעידת אדמה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות;
◄ השוהים ב-מבנה – אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן, יש לצאת מהמבנה תוך שניות ספורות, יש להיכנס ל-ממ”ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים.
או לצאת אל חדר המדרגות ולהמשיך לרדת ממנו עד ליציאה מן המבנה.
רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
◄ השוהים ב-חוץ – יש להישאר בשטח הפתוח ו-להתרחק מ-מבנים, עצים, כבלי חשמל ו-פריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
◄ הנוסעים ב-רכב – יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.
◄ השוהים ב-קרבת חוף הים – יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות מחשש שיגיע צונאמי העלול להציף את החוף.
אם לא ניתן לעזוב את אזור החוף, יש לעלות לקומה רביעית ומעלה של בניין קרוב.
מטעם דוברות משטרת ישראל, מסרה הגב’ עדן דהן טובול, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ הוסיפה, כי כמו כן, ניתן לקבל מידע אודות שינויים באמצעות מוקד המידע הארצי של משטרת ישראל שמספרו 110 וב–צא׳ט בוט.
בכל אירוע חריג המצריך התערבות משטרתית מידית – יש לפנות ללא שיהוי אל מוקד החירום של המשטרה שמספרו 100.