
לרגל החג שיחול מחר בערב וחול המועד הפסח, יש לנו המלצה; קח/י עיצה – היזהר/י מכל ביצה, זאת לאחר שאתמול (רביעי, י”ב ניסן ה’תשע”ט) משרד החקלאות החרים כ-18,000 ביצים שהוברחו משטחי הרשות הפלסטינית.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
עלה, כי ‘היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (פיצו”ח- פיקוח על הצומח והחי)’ של ‘משרד החקלאות ופיתוח הכפר’ בשיתוף פעולה עם השיטור העירוני בעיר ירושלים, חשפו 18,000 ביצים אשר היו אמורות להימכר בשיטת “דלת אל דלת” בשכונות בירושלים ואף להגיע אל השווקים.
בעקבות מידע מודיעיני, הפקחים של משרד החקלאות שהגיעו לשכונה, עצרו אדם שניסה לשווק ביצים לא מפוקחות.
החשוד, תושב ירושלים בשנות ה-20 לחייו, התחזה למוביל דירות ונתפס בעת שפרק ‘ביצים’ מן המשאית והעמיסן ברכבו המסחרי במהלך “סיבוב מכירה” בשכונת רמות בירושלים.
תופעת ממכר ביצים לא מפוקחות “מדלת לדלת” מוסיפה להתקיים בישראל זאת על אף האזהרות החוזרות ונשנות וביתר שאת בריכוזי אוכלוסייה חרדיים.
ביצים הינם מוצר מן החי ויש להתייחס אליהם בכבוד ובזהירות מיוחדת, המבריחים הגדילו לעשות כשעל הביצים, הוטבעה חותמת מזויפת ומטושטשת של מכון מיון, היו לא אחידות בגודלן, מלוכלכות, וניכר עליהן שעברו תהליך לא מקצועי ונעדר פיקוח בריאותי בדרכן אל הצרכן.
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי; משרד החקלאות, פונה אל רבנים שיורו לציבור, כי אסור לקנות ביצים שנמכרות ״מדלת לדלת״ בגלל שמירה על בריאות הציבור.

ביצים אלו בחלקן נדבקו ב‘סלמולנה אלימה’ ואכילתן מסכנת חיים של קשישים, ילדים, ומוחלשי חיסון.
יש להשליך ביצים אלו, כולל האריזה, באופן מדי לפח הזבל ולנקות היטב את מקום אחסונן במקרר.
מנהל מרחב מרכז של יחידת הפיצוח של משרד החקלאות מר חנוך יחיא; “משרד החקלאות ו-משרד הבריאות הודיעו, כי הם אוסרים על שיווק ביצים שלא נבדקו ואוחסנו שלא כראוי.
זאת בשל העובדה, כי מדובר ב”מוצר רגיש מבחינה בריאותית” ומבקש מן הציבור, להקפיד לרכוש ביצים ברשתות שיווק ובחנויות מפוקחות.
יש להקפיד על מוצר באריזה מקורית, סגורה ונקייה הנושאת תווית מכון המיון וסימון של תאריך ייצור ותאריך פג תוקף“.
█ איך מזהים ביצה טרייה?
אפשר לזהות ביצה טרייה או לא טרייה בשתי דרכים:
1. ביצה שלמה בקליפתה – מניחים את הביצה בכלי עם מים:
- ביצה טרייה – נחה בצורה מאוזנת על תחתית הכלי.
- ביצה פחות טרייה – החלק הרחב של הביצה מתחיל להתרומם והחלק הצר מונח עדיין על תחתית הכלי.
- ביצה לא טרייה – הביצה כולה צפה במים במצב מאונך, כאשר החלק הרחב בולט מחוץ למים.
- הסבר למצבי הציפה השונים; לאחר ההטלה נוצר בחלק הרחב / הפחוס של הביצה תא אוויר, ההולך וגדל עם הזמן ועם הטמפרטורה. ככל שהביצה מתיישנת ומצויה בטמפרטורה גבוהה יותר, כן גדל תא האוויר. תא האוויר משמש כמצוף והשינויים במצב הביצה במים נגזרים מגודלו.
- ביצה טרייה – נשארת צפופה על שטח קטן של הצלחת. החלמון גבוה, החלבון גבוה ותא האוויר בקליפה קטן.
- ביצה פחות טרייה – מתפשטת יותר על הצלחת. החלבון פחות סמיך ונמוך יותר, החלמון נמוך יותר ותא האוויר בקליפה גדול יותר.
- ביצה ישנה מאוד – מתפשטת על פני שטח נרחב. החלבון מימי ונמוך מאוד, החלמון נמוך עם קמטים במעטפת ותא האוויר בקליפה גדול מאוד. ביצה כזו אינה ראויה למאכל.
◄ עוד על ביצים בהרחבה שימוש בטוח, אחסנה והחזקה בבית ובלולים.