
קבוצת המחקר של פרופ’ יצחק מזרחי*, זכתה במענק יוקרתי מטעם המועצה האירופית למחקר (ERC). המענק מיועד לפרויקט מחקר העוסק במיפוי החיידקים בגוף ובהנדוס שלהם כך שהגוף יהיה בריא יותר, בעיקר ביונקים.
■רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מענקי גיבוש מטעם ה-ERC, מוענקים למדענים יצירתיים, מצטיינים ופורצי דרך עם ניסיון של לפחות שבע שנות מחקר וקריירה אקדמית מבטיחה.
קבוצת המחקר של פרופ’ מזרחי, נהנית כרגע ממענק הפתיחה של המועצה האירופאית (ERC) אשר מתקבל על בסיס מצוינות מדעית ופוטנציאל תרומה לתחום.
לאחר מימוש הפוטנציאל, הקבוצה הציעה מחקר חדש אשר זכה במענק הגיבוש שניתן לקבוצות מצוינות אשר להן פוטנציאל לתרום לשינוי תפיסתי בתחומן.
בעזרת המענק, קבוצת המחקר של של פרופ’ מזרחי, תעמיק את ההבנה אודות הגורמים האקולוגיים והאבולוציוניים המעצבים את הקהילות ה-מיקרוביאליות אשר מניעות תהליכים בסיסיים בחיינו.
באופן ספציפי, המחקר, יתמקד בסביבת ‘מערכת העיכול של יונקים‘. הבנת גורמים אלה, למעשה תאפשר לחזות ולשנות את הרכב הקהילה המיקרוביאלית, כך שתתפקד באופן מיטבי.
למחקר זה, השלכות ויישומים רבים על חיי היום-יום שלנו, החל בתזוּנה ונטילת תרופות ועד ל-קיימות מזון, סביבה, אנרגיה מתחדשת וכלכלה.
דוגמה לאחד היישומים הבולטים של המחקר הוא הפחתת פליטות גזי חממה הנפלטים מבעלי חיים אשר הם מַעֲלֵי-גֵּרָה (תת-סדרה של מכפילי פרסה שמשותפת להם מערכת עיכול המתאימה לעיכול תאית באמצעות תהליך הקרוי “העלאת גירה“.
█ קהילות מיקרוביאליות
קהילות מיקרוביאליות, מתברר, נמצאות בכל מקום ומניעות תהליכים בסיסיים רבים בחיי היומיום שלנו, הנוגעים ל-חקלאות, בריאות ולסביבה. בקבוצת המחקר של פרופ’ יצחק מזרחי, המחלקה למדעי החיים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, חוקרים את הכוחות האבולוציוניים הפועלים על קהילות חיידקים בטבע, כמו גם את הכוחות האקולוגיים המעצבים אותם.
באופן ספציפי, בקבוצת המחקר של פרופ’ יצחק מזרחי, מעוניינים בגורמים הקובעים את ההרכבה הקהילתית המיקרוביאלית בסביבות בטן, כמו גם את ההשפעה של ניידות גנים באמצעות פלסמידים על האקולוגיה שלהם.
למטרה זו, משתמשים בכלים אקוגנומיים מיקרוביאלים מהמתקדמים, כמו; רצף עמוק, ניתוח נתונים גדולים, מטבוליומיקס, מיון תאים מופעל עם פלואורסצנציה, מיקרוסקופיה בעלת ביצועים גבוהים וגישות מיקרוביאולוגיות אירוביות ואנאירוביות קלאסיות.
ידע זה משמש, בתורו, להבנה ולהשפעה של תפקידי קהילות החיידקים בבריאות ובמחלות, כמו גם במערכות חקלאיות. מכאן שצפויים להיות השלכות על ההתפתחויות העתידיות בתחום הקיימות המזון, האנרגיה המתחדשת והרפואה.
*פרופ’ יצחק מזרחי הוא חבר במחלקה למדעי החיים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב וחבר במכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב (NIBN).