
חומרי משיכה מופרשים ע”י ’פטריית הכמהין’ והצמח הפונדקאי ליצירת שותפות ויחסי גומלין – גילוי מפתיע זה, ממחקרו של פרופ’ ירון שטרית, יוצג במסגרת כנס שנתי רב תחומי אותו מארגן מו”פ אזורי השומרון ובקעת הירדן שיתקיים ב’אוניברסיטת אריאל’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מהמחקר, עולה, כי גוף הפרי של פטריית הכמהין המדברית, מהווה מעדן יקר ומבוקש בשווקים, אולם הכמויות המשווקות קטנות היות והפטרייה גדלה בטבע בבר ונאספת באקראי. ’כמהת המדבר’ נפוצה בנגב, בקעת הירדן והערבה והיא יוצרת תהליך מיקרוזיה עם שורשי הצמח הפונדקאי ’שמשון יושב’.
הפטרייה, נהנית מאספקת פחמימותמה’צמח הפונדקאי’ בעוד הצמח קולט מינרליםמהאדמה אשר מועברים ע”י הפטרייה. מרבית הצמחים אינם מתפתחים היטב בלי התהליך הזה ועל כן, לאחרונה, חקלאים, החלו להוסיף נבגי פטריות לדשנים.
כבר בשלבים המוקדמים ליצירת יחסים הדדיים (“סימביוזה“) אלו מוחלפים אותות בין השותפים. מסביר המחקר, יוצג ע”י פרופ’ ירון שטרית במסגרת ’כנס מו”פ אזורי השומרון ובקעת הירדן באוניברסיטת אריאל’.
הצמח מפריש חומרי משיכה המכוונים גדילת הפטרייה ל… עברו. הפטרייה, מצדה מפרישה את ההורמון הצמחי ’אוקסין’ (Auxin) שמקור שמו הינו מיוונית ופירושו; “לגדול“, כולל מספר תרכובות אורגניות המשמשות כהורמונים צמחיים שגורם ליצירת שורשים צדדיים דרכם חודרת הפטרייה ובכך מעלה את סיכויי ההדבקות.
מנגד, האוקסין, מעכב את גדילת השורש. בנוסף, האוקסין, פוגע בכיווניות גדילת השורש כלפי מטה (גיאוטרופיזם שלילי) ובכך הוא מעלה את הסיכויים למפגש בין הפטרייה ל-שורש הצמח.
כל אלו מעכבים באופן בולט את התפתחות הצמח בשלבים הראשונים של התפתחותו בהשוואה לצמחים לא מודבקים. אך בהמשך, הפטרייה תתרום להתפתחות הצמח ע”י שיפור קליטת מינרלים ומים.

הפטרייה משפיעה על רמת הפוטוסינתזה, ריכוז כלורופיל, מעבר מים (טרנספירציה), חילוף חומרים (פעילות מטבולית), צבירת מסה וכתוצאה מכך על התפתחות הנוף.
תמיכת ה’פטרייה’ בהתפתחות הצמח, מעלה את סיכויי הישרדותם ב-תנאי אקלים מדברי. כדי להבין לעומק את המנגנונים האלו, אנו מרצפים את גנום הפטרייה ועוקבים אחר השתנות ביטוי גנים המעורבים בשלבי יצירת ה’מיקוריזה’ ופעילותה.
מיקוֹריזה (mycorrhiza) היא מוטואליזם (הדדיוּת) בין תפטיר של פטרייה ובין שורשי הצמח. מקור השם ביוונית; מיקו, שפירושו פטרייה, פירוש ריזה הוא שורש.
צוות המחקר באוניברסיטת ב”ג, מו”פ רמת הנגב בראשותו של פרופ’ ירון שטרית שותפים; יפתח בן-אשר, יורם קפולניק, אפרים לווינסון, אלי צעדי, עופר גיא, שמעון בן שבת, נורית רוט-בז’רנו וורדה כגן-צור.
מדוברות אוניברסיטת אריאל, מסרה מרב קליק לרנר, רכזת מדעים, הנדסה וארכיטקטורה, לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’, כי; “הכנס -26 מחקרי יהודה ושומרון”, יתקיים ביום חמישי, ה-2 ביוני, קמפוס תחתון בניין ראאב (52).
הכנס מאורגן על ידי המו”פ האזורי שומרון ובקעת הירדן בניהולה של פרופ’ מרים ביליג.
הכנס הרב תחומי, יערך בהשתתפות חברי כנסת ואישי ציבור. אל תכנית תכנית הכנס המלאה.
Add Comment