
ניצחון מעודד, מרשים, חשוב ואדיר למען רווחת הציבור השיגה פרקליטות מחוז צפון, הממונה על האכיפה האזרחית במחוז, היום בהחלטת בית משפט השלום בעיר עפולה, אשר דחה היום (רביעי, י”ט בשבט תשע”ז) את עתירת קיבוץ עֵין גֵּב הממוקם על השפה המזרחית של הכנרת בשטחה של מועצה אזורית עמק הירדן לבטל צו שהוציא המשרד להגנת הסביבה, להסרת פגיעה בסביבה החופית של ימת הכנרת.
■רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
עולה, כי הצו מחייב את הקיבוץ להסיר שורה של חסימות שהציב לאורך הסביבה החופית ושביל סובב כנרת, שמנעו גישה חופשית וכך ב-1 במאי 2017, החוף יחזור לציבור הרחב. העתירה טופלה על ידי עורכת הדין פנינית נוה מפרקליטות מחוז צפון. מטעם המשרד להגנת הסביבה, פעלו מול הקיבוץ עורכת הדין ליאורה עופרי ומר אלי גבאי ויחידת עיט”ם של רשות הטבע והגנים.
קיבוץ עין גב, נוסד ב-6 ביולי 1937 (כ”ז בתמוז ה’תרצ”ז) במסגרת ישובי “חומה ומגדל“. מייסדיו היו חברי גרעין “בתלם” מתנועות החלוץ והבונים בגרמניה, שהתאחד ב-1935 עם קבוצה מבוגרי תנועת נצ”ח מצ’כוסלובקיה וארצות הבלטיות. לפני עלייתם לקרקע עברו המתיישבים הכשרה באפיקים, כפר גלעדי ו-גבעת חיים, וישבו באופן זמני בחצר כנרת. הקיבוץ, הוקם על אדמות חברת “קדמת כנרת” שנרכשו על ידי קרן קימת לישראל במימון יהדות גרמניה.
“שטח המריבה” משתרע על פני כשני קילומטרים שעל חוף הכנרת, במשך שנים הוא היה חסום למעבר חופשי של הציבור. החסימות שהוצבו, כללו גדרות בגבול המזרחי, הצפוני והדרומי; גדר נוספת שמוקמה לאורך רצועת החוף בשטח שבין כפר הנופש לבין חצר משק הקיבוץ; וכן חלק ממסעדת הדגים (רחבה וחצר).
█ המשרד להגנת הסביבה, נחוש להמשיך ולשחרר חופים לטובת הציבור
דובר פרקליטות המדינה עו”ד נועם שרביט, מסר לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’ | הסוקר חדשות ואירועים ב’רשויות מקומיות’ כי; על פי ‘חוק השמירה על הסביבה החופית‘ מחויב הקיבוץ עין גב לאפשר מעבר חופשי לאורך שביל סובב כנרת וגישה חופשית לחופי הכנרת כולל אלה שבשטחי המשבצת של הקיבוץ. ואולם, לאורך שנים מנע הקיבוץ את המעבר החופשי באמצעות הצבת גדרות, שלטים האוסרים על רחצה חופשית בתחום שאמור להיות ציבורי, וכן הרחבה של מבנה המסעדה הידוע של הקיבוץ, עד לקו המים, תוך פגיעה במעבר החופשי לחוף ובשביל סובב כנרת.

לאחר הידברות שקיים המשרד להגנת הסביבה עם הקיבוץ, שלא הביאה להסרת החסימות העיקריות שנדרשו ממנו לפי החוק, ולאחר שימוע שנערך לקיבוץ, הוציא בשנת 2015 סגן מנהל בכיר לאכיפה במשרד להגנת הסביבה, מר יצחק בן-דוד, צו להסרת פגיעה בסביבה החופית. הצו, הורה לקיבוץ לפנות את כלל המפגעים ולהשיב את מצב החוף לקדמותו, באופן המאפשר לציבור מעבר חופשי לאורכו.
במקום זאת עתר קיבוץ עין גב, אל בית המשפט, כנגד הצו וטען בין השאר, כי; ‘זכות החכירה’ שיש לקיבוץ בשטחי המשבצת וכן הזכות ההסכמית מול ‘רשות מקרקעי ישראל’ לקיים כפר נופש ומסעדה במקום, מאפשרות לו להציב חסימות שמונעות מעבר חופשי בשטחי החוף לצרכים עסקיים ואחרים. כן טען, כי המעבר החופשי לציבור מתאפשר באמצעות כניסה לחצר המסעדה ודרכה.
█ זיקת הנאה לציבור שגוברת על זכות השכירות של הקיבוץ לעניין זכות הגישה לחוף
בית המשפט, דחה את טענות קיבוץ עין גב והבהיר את החשיבות שמייחס החוק לשמירה על הסביבה החופית ולהגנה על זכות הגישה והמעבר החופשי של הציבור אל החוף, לשימושו והנאתו של הציבור הרחב. בית המשפט, קיבל את עמדת המדינה, כי התכניות שחלות במקום יוצרות זיקת הנאה לציבור שגוברת על זכות השכירות של הקיבוץ לעניין זכות הגישה לחוף.
סגן מנהל בכיר לאכיפה ב‘משרד להגנת הסביבה’ מר יצחק בן-דוד, מסר, כי המשרד, נחוש להמשיך ולשחרר חופים לטובת הציבור; “נגיע לכל מקום שתפוס לאורך חופי מדינת ישראל ונפעל שם”.
ההליך המינהלי הוא תוצר נוסף של ‘פורום החופים’ אותו מובילה היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, ובמסגרתו מטופלת תופעת הפגיעה וההשתלטות על חופי הים תוך שילוב ידיים של כל גורמי המדינה.
עורכת הדין אסנת דפנה, המרכזת את פורום החופים, מסרה, כי; “פסק הדין, נותן מענה ראוי לטענות הנשמעות מפי גורמים פרטיים המבקשים לנכס להם שטחים מהסביבה החופית ומבהיר, כי גם קיבוצים הממוקמים בסביבה החופית חייבים לאפשר גישה חופשית לחוף שבתחומם.
הממונה על האכיפה האזרחית במחוז, עורכת הדין פנינית נוה מפרקליטות מחוז צפון, אמרה, כי; “תיק זה, מצטרף לשורת תביעות והליכי אכיפה נוספים שננקטו וננקטים על ידי הפרקליטות למיגור ההשתלטות על חופי הכנרת על ידי אנשים פרטיים וקיבוצים“.