חקלאות ישראל צרכנות צרכנות ירוקה קיבוץ

עין גב – החורף בושש, אך כבר החל קטיף אשכוליות אדומות והבריאות

האשכולית האדומה פחות פופולרית בקרב הצרכנים, בבחירה בין פירות ההדר, בשל טעמה המר לעיתים, אך יש בה מגוון ויטמינים, כמו; B,A,E ומינרלים רבים, כמו; סידן, אשלגן ואבץ ומגנזיום. באשכולית האדומה רק 42 קלוריות, 1419 מילי-גרם ליקופן, נוגד חמצון , פיגמנט, הנמצא בצבע האדום  שיש לו היכולת לחזק תאים וללכוד את הרדיקלים החופשיים ומעודד לפעולה נוגדי חמצון נוספים. 'האשכולית האדומה' גם מכילה חומרים אנטי-חיידקים, אנטי-ויראליים, אנטי-פטרייתיים, אנטי-אלרגנים ואנטי-דלקתיים.
0
0
מנהל פרדס עין גב, מר אושר סבג בקטיף אשכוליות | צילום: אריאל צור, עין גב | עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
אושר סבג בקטיף אשכוליות

החורף ממאן או בושש להגיע לארץ ישראל, אך בפרדס של קיבוץ עין גב, כבר החלו ב-‘קטיף האשכוליות האדומות’ ענף בארץ שידע עליות ומורדות לאורך השנים, אולם על פי נתוני ‘מועצת הצמחים’ גידול אשכולית אדומה, נמצא בעלייה מתמדת בכל העולם, עקב המודעות ל-צריכת מזון בריא.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ בפייסבוק’ או ב’טוויטר’.

במהלך 20 השנים האחרונות, גדל היקף היבול העולמי של אשכולית אדומה מ- 70 מיליון טון ל- 100 מיליון טון.

מנתוני הייצור העולמי, עולה, כי 70% מכלל גידול פירות הדר (תפוזים, אשכוליות, מנדרינות וכד’) נמצא במדינות בחצי הכדור הצפוני, ביניהן; סין, יפן, הודו פקיסטאן איראן, מקסיקו וארצות הברית.

ישראל ממוקמת בארצות הנקראות ק.ל.א.ם, המגדלות הדרים באזור הים התיכון, כשהגדולה מהן היא; איטליה, שדווקא, אינה מייצאת פרי והגידול נועד לשיווק פנים-ארצי.

מנהל פרדס עין גב, מר אושר סבג, אומר, כי ב-עין גב מגדלים את זן האשכולית האדומה ריו רד, בפרדס המשתרע על פני שטח של 200 דונם, סמוך לכנרת וכי בכל יום נקטפים עשרות טונות ומעריכים שהיבול ב-עין גב, יגיע העונה מעל ל-2000 טון, שרובו מיועד לייצוא.

ענף האשכוליות בעין גב הנו חדש יחסית, זו השנה העשירית לתנוּבתו. על מנת לזכות במחירים טובים ב‘שוּק העולמי’ נקטף הפרי במועד מוקדם יחסית לשאר הארצות בעולם.

מהנתונים הארציים, עולה, כי כמות היבול הארצי הממוצע לאשכולית אדומה עומד על 525 אלף טון. בשנה שעברה, עקב משקעים מרובים, כ-130% מעל הממוצע, נרשמה ירידה של 10% ביבוּל.

כמו גם צמצום ימי הקטיף, עקב הצפות בחלקות מסוימות בארץ ופרי שנקטף מאוחר מדי והופנה לתעשיית המזון וכן, הצפה של ייבוא פירות הדר, בעיקר מדרום אפריקה, אשר דחק את שיווק הפרי הישראלי בשווקים המקומיים.

עם זאת נמשכת המגמה של גידול בייצוא הדרים, אל ארהב וקנדה, אליו מופנה 26% מייצוא פרי ההדר הישראלי, השוק הרוסי, אליו מופנים רק 7% מן הייצוא והשאר משווק ליעדים רחוקים כמו; סין, קוריאה ויפן.

נתונים מטעם מחקר ופיתוח צפון, מראים, כי האשכוליות האדומות הן זן גידול ההדרים הדומיננטי באזור הגליל והגולן, הפרדסים משתרעים על פני שטח של מעל 6,000 דונם, מהם 4,500 דונם בעמק החולה. באזור הגליל העליון, ממוצע היבול השנתי עומד על כ- 5.5 טון לדונם.

‘האשכולית האדומה’ גם מכילה חומרים אנטי-חיידקים, אנטי-ויראליים, אנטי-פטרייתיים, אנטי-אלרגנים ואנטי-דלקתיים.

משרד ’יעל שביט-תקשורות’ לייעוץ תקשורתי ואסטרטגי, דוברות, המנוהל על ידי הגב’ יעל שביט, נמסר עוד באמצעות הגב’ אפרת קנר לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ כי עקב התייקרות המים לחקלאות, עומדת נקודת האיזון בכדאיות הגידול על 5 טון לדונם.

מבדיקות שערכו חוקרי מחקר ופיתוח צפון, עולה, כי על מנת להפוך את גידול האשכוליות האדומות רווחיות לחקלאים, בתנאי האקלים ב‘עמק החולה’ יש להעלות את התפוקה ל- 5.7 טון לדונם לפחות.

על פי הנחה זו, החלו בשנים האחרונות, בניסיונות להגברת היבול באשכוליות והתוצאות שהתקבלו בחוות המטעים של מחקר ופיתוח צפון (מופ) צפון והחברה לחקלאות מעודדות.

נראה, כי ניתן בהחלט להעלות את היבול באשכוליות בצורה משמעותית, על ידי מרחקים רבים יותר בין העצים, עיצוב שונה של העץ ועוד.

במופ צפון, מציינים, כי האשכולית האדומה פחות פופולרית בקרב הצרכנים, בבחירה בין פירות ההדר, בשל טעמה המר לעיתים, אך יש בה מגוון ויטמינים, כמו;B , A ,  E ומינרלים רבים, כמו; סידן, אשלגן ואבץ ומגנזיום.

באשכולית האדומה רק 42 קלוריות, 1419 מילי-גרם ליקופן, נוגד חמצון , פיגמנט, הנמצא בצבע האדום  שיש לו היכולת לחזק תאים וללכוד את הרדיקלים החופשיים ומעודד לפעולה נוגדי חמצון נוספים.

‘האשכולית האדומה’ גם מכילה חומרים אנטי-חיידקים, אנטי-ויראליים, אנטי-פטרייתיים, אנטי-אלרגנים ואנטי-דלקתיים.

הטעם המר של האשכולית בקליפה הוא; נרינג’נין ממשפחת הפלבונואידים, התורם לייצוב רמות הסוכר בדם ומסייעת בייצוב כולסטרול רע ומגן על כלי הדם והלב, ניקוי וחיטוי הכבד ורעלים נוספים בגוף.

חצי אשכולית אדומה, מפיקה 70% מכמות ויטמין C, הדרושה לאדם בוגר ביום. מומלץ, לצרוך לקראת החורף אשכולית אדומה טרייה ביום או לפחות כוס מיץ טרי.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן