Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

סרטן סיכון להתפתחות המחלה או מניעתה | דר’ אולגה רז

0
0
דר’ אולגה רז

סרטן הוא לא מחלה אחת אלא מכלול מחלות שונות, כך שהתייחסות אליהן שונה והטיפול בהן שונה. שונה גם הפרוגנוזה. תהליך הפגיעה ב-DNA, חלוקה פרועה ולא מבוקרת של התאים יכול להתחיל מסיבות שונות, לא תמיד ידועות וברורות, ולהמשך שנים, כך שהתפרצות המחלה היא כבר שלב מאוחר יחסית בתהליך ארוך ולעתים בלתי מורגש. 

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק’ או בטוויטר.

בין הסיבות להתפתחות סרטן לגנטיקה מקום מכובד, אבל גם לסביבה משקל כבד, ואפילו למצבים רגשיים שליליים, במיוחד בילדות. סרטן שד, בדומה לסוגי סרטן אחרים, אינה מחלה אחידה אלא יש לה סוגים שונים.

▼בין גורמי הסיכון;

▼ אורח חיים;

1. תזונה – יש קשר בין הסיכון להתפתחות המחלה או למניעתה אך חשוב להבין שמזון זה או אחר לא גורם לסרטן אלא יכול להשפיע במידת מה על התפתחותו.
2. משקל הגוף – השמנה לאחר הפסקת הווסת מגדילה סיכון לפי שתיים, מה שלא נצפה בנשים לפני הפסקת הווסת.
3. צריכת אלכוהול – יש מחקרים שקושרים צריכת אלכוהול לסרטן שד. דרושים מחקרים נוספים.
4. עישון – אין לו כנראה קשר לסרטן שד.
5. רגשות קשים – יש סברה שגורמי החיים הקשורים לרגשות קשים, במיוחד בילדות, לדוגמה נטישה, קשורים להעלאת הסיכון להתפתחות סרטן שד בגיל יותר מבוגר

דוגמה מצוינת של השפעת הסביבה להתפתחות סרטן שד היא נשים יפניות שהיגרו להוואי והגדילו את השכיחות של סרטן השד לרמה של תושבות הוואי תוך 1-2 דורות.

 לאכול אוכל בריא, עם הרבה ירקות, שמן זית פחמימות מורכבות המכילות סיבים וגם לשמור על המשקל

תחילת התהליך הסרטני נמצא בדרך כלל בטווח זמן ארוך מגילוי המחלה. הסיבות אינן ברורות, אם כי כיום מייחסים תפקיד חשוב למצב דלקתי ולירידה בתגובה החיסונית.

למרות שלתזונה תפקיד משני לאיניציאציה והתפתחות סרטן שד, ישנם מספר ראיות לגבי הקשר בין תזונה וסרטן;

1. ריבוי בתזונה של ירקות ופירות, סיבים תזונתיים ושמן זית מהווה גורם מגן.
2. פעילות גופנית מהווה גורם מגן בכל הגילאים, במיוחד מתחת לגיל 65.
3. ירידה במשקל מורידה סיכון גם לפני וגם אחרי מנופאוזה.
4. השמנה נחשבת כגורם סיכון משמעותי, במיוחד אחרי הפסקת הווסת.
5. שתיית אלכוהול קשורה לעלייה בסיכון.
6. אכילת מזון העשיר בשומן מן החי (רווי) עדיין נחשב כגורם סיכון, אם כי ישנם מחקרים לא רבים שמראים העדר קשר. אם ניקח בחשבון שמצב דלקתי עלול להיות סיבה להתפתחות סרטן שם, וידוע ששומן מן החי מחריף את המצב הדלקתי, חכם יהיה להימנע מאכילת יתר של מזונות עם תכולה גבוה של שומן רווי (בשר שמן מכל סוג, נקניקים, נקניקיות וכדומה)
7. אכילת יתר של סוכרים גם היא מגבירה את מצב הדלקת וגם מעלה במשקל – כדאי לצמצם משמעותית.
8. צריכת סויה ומוצריה ושתיית קפה לא הראו עליה בסיכון.

באופן עקרוני, חשוב לאכול אוכל בריא, עם הרבה ירקות, שמן זית פחמימות מורכבות המכילות סיבים וגם לשמור על המשקל – סביר להניח שאמצעים אלה יעזרו לנו להיות יותר בריאים, יפים ומרוצים.

תגובות
0
0



Exit mobile version