
“הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, אמון על הסרת חסמים לצדק וקידום שוויון לכל בפני החוק. ניצולי שואה, רבים מתקשים במימוש זכויותיהם או אף אינם מודעים לזכאותם לקבלת תגמולים שונים וזכויות נוספות. אנו קוראים לניצולי שואה ולוחמים בנאצים, או למי שנמצא עימם בקשר, לפנות אלינו בכל בעיה משפטית או שאלה בנוגע לזכויות זאת, ללא בדיקת זכאות כלכלית” כך אמרה עורכת דין נוחי פוליטיס, ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
הודעת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, פורסמה בסוף השבוע (חמישי, כ”ד בניסן תשפ”ד) לרגל ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ”ד 2024; בה נמסר, כי במהלך שנת 2023, ייצג למעלה מ-1,500 ניצולי שואה ו-לוחמים ב-נאצים, ביקשו עזרה למימוש זכויותיהם.
הודעה זו, מציינת את המחויבות של משרד המשפטים לסיוע ולהכרה של ניצולי השואה והלוחמים בנאצים, ומציגה את המאמץ המתמשך לקידום השוויון והצדק בחברה.
הסיוע המשפטי המוצע על ידי משרד המשפטים, מתמקד בייצוג משפטי וייעוץ לניצולי השואה שלחמו בנאצים. הסיוע, מתקשר גם לאלה ששירתו בפרטיזנים ובצבאות הלחימה השונות נגד הנאצים, כולל הצבא האדום.
בנוסף, הוגברה הפעילות למימוש זכויות וייצוג משפטי לניצולי שואה שהצטרפו לפרטיזנים ולמי שלחמו בנאצים, הכרה המסייעת להם משמעותית גם מבחינה כלכלית.
יצוין, כי במהלך השנה, אף נרשמה עלייה ב-פניות לסיוע המשפטי מ’שורדי שואה יוצאי תוניס‘.
לאחרונה, במרץ 2024, אושר בכנסת ישראל תיקון לחוק הסיוע המשפטי, המרחיב את הסיוע המשפטי לניצולי שואה. ה-תיקון, מאפשר לניצולי השואה לקבל ‘סיוע משפטי ללא תלות בבדיקת הזכאות הכלכלית‘ שלהם.
כלומר, כל ניצול שואה ו-לוחם בנאצים, יכול לקבל סיוע משפטי בכל תחום משפטי אזרחי שהוא זקוק לו, ללא קשר למצבו הכלכלי.
עורכת דין שרי ורדי, המפקחת על ייצוג ניצולי שואה בסיוע משפטי, מדגישה, בדבריה, כי; “נשים וגברים רבים שהם ניצולי שואה ומקבלים פנסיה, עשויים שלא להיות מודעים לזכאותם לתוספת ‘קצבת לוחם‘ אם נלחמו עם הנאצים או סייעו להם במהלך מלחמת העולם השנייה.
תוספת פנסיה זו, עלולה לעיתים אף לגרום ל’כפל קצבאות‘. הגיל הממוצע של הפונים לקצבה זו, הוא מעל 95, כאשר רבים מהם אינם שולטים בשפה העברית וזקוקים לסיוע מעורכי דין לסיוע משפטי כדי לנווט את התהליך.
מועמדת כזו היא גליה קפצ’יץ בת ה-98, ילידת 1925 ב-ברית המועצות לשעבר וגדלה בעיר מוסקבה. ב-1943, בגיל 18, התגייסה לצבא האדום כ-טכנאית, שם שירתה בטיסה במטוסים ובצילום תמונות של שטחי אויב.
לאחר עלייתה לישראל בשנת 1991, הגב’ קפצ’יץ, ביקשה סיוע משפטי בשנת 2023, כדי לסייע בעמידה על זכויותיה ובתמיכתם השיגה בהצלחה ‘קצבה רטרואקטיבית‘ לפי ‘חוק נכי המלחמה בנאצים‘.
את הגב’ קפצ’יץ, ייצגה במימוש זכויותיה עורכת הדין ליאת ביטון-ויצמן, מ-הסיוע המשפטי מחוז תל אביב.

״לא ידעתי שזה הסיוע שמגיע לי, שמעתי על כך במקרה ורק אז משפחתי התחילה לטפל בזה”, כך סיפרה גליה קפצ’יץ.
בהתאם למסורת של “הסבתא הלוחמת” במהלך ‘מלחמת חרבות ברזל‘ נכדה, בוריס קפצ’יץ, גויס ל-כיתת הכוננות ביישובו ואילו ה-נין שלה, אביאל קפצ’יץ, התגייס לשירות סדיר בצה”ל והוא נמצא כעת בקורס קצינים.
█ הסיוע המשפטי, סייע לשלמה אהרונסון בקבלת קצבאות מוגדלות כנכה מלחמה נגד הנאצים וניצול שואה
פונה נוסף הוא שלמה אהרונסון, בן 99. הוא נולד בשנת 1925 וגדל בלודז’ שבפולין. עם פרוץ המלחמה, נמלט עם משפחתו לאזור שהיה תחת הכיבוש הסובייטי.
בעקבות פלישת הגרמנים למעונו החדש, הועברו שלמה ומשפחתו אל גטו ורשה. בתפנית מזעזעת של האירועים, הם הובלו ברכבת משא לבעלי חיים לכיוון אושוויץ במהלך אחת הפעולות.
שלמה הצליח לקפוץ מן הרכבת, ולהתגייס ל”צבא המולדת” – ארגון צבאי מחתרתי פולני. הוא שירת ביחידת העילית של המחתרת שביצעה פעולות כנגד הנאצים, כולל; פיצוץ רכבות.
במהלך פעילותו, נפגע ונפצע קשה ברגלו ובריאותיו ועבר שיקום ארוך. לאחר המלחמה, גילה, כי כל משפחתו נִסְפְּתָה ובית משפחתו בלודז’, הפך למַטֶּה של הגסטאפו (Gestapo).
בשנת 1946, עלה לארץ לבדו, ועם פרוץ מלחמת העצמאות של מדינת ישראל, הצטרף ללוחמי ארגון ההגנה בתקופת המנדט הבריטי, בין 1920 ל⁻1948.
לאורך כל השנים השתתף שלמה אהרונסון, באופן פעיל במלחמות ישראל, בהקמת משפחה וחיים חדשים בארץ.
הסיוע המשפטי שהעניק משרד המשפטים, סייע לשלמה בקבלת קצבאות מוגדלות כ-נכה מלחמה נגד הנאצים וניצול שואה. עורכת דין עידית פוגלר מ-סיוע משפטי מחוז תל אביב, ייצגה את שלמה בעניין זה.
מטעם אגף דוברות הסברה ותקשורת, משרד המשפטים מסרה גב’ שירה פלג, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי; הסיוע המשפטי של משרד המשפטים, קורא אל ניצולי שואה, לוחמי נאצים או אנשים הקשורים אליהם, לפנות, כדי להבטיח קבלת ההֲטָבוֹת המגיעות להם.
לסיוע משפטי מטעם משרד המשפטים, יש לפנות למוקד טלפוני בטלפון; 073-3928877. מידע נוסף על הסיוע המשפטי לניצולי שואה.