חקלאות ישראל מזג אוויר מים

‘ניהול סיכוני שיטפונות’ לראשונה בישראל: כל המידע במקום אחד!

דר' דוד אסף, סמנכל בכיר לתשתיות, תכנון וניהול משאבי סביבה; "התמודדות עם שינויי האקלים, מחייבת אותנו לפיתוח מדיניות אחידה וסדורה שתמקסם את החוסן האקלימי ותצמצם את הנזק הפוטנציאלי לנפש, תשתיות ורכוש זאת כתוצאה מאירועי מזג אוויר קיצוניים. כדי לבסס יחסי עבודה אחידים, ולעודד שתפ בין גופי הביצוע לבין גופי התכנון, בשיתוף מרכז אגמא, פיתחנו, כלי דיגיטלי ראשון מסוגו בישראל, לגיבוש תכניות לניהול סיכוני שיטפונות".
0
0
דר' דוד אסף, סמנכל בכיר לתשתיות, תכנון וניהול משאבי סביבה ברקע: תנועה ברחוב מוּצף בעיר ניהול סיכוני שיטפונות | צילום: Depositphotos | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
דר’ דוד אסף, רחוב מוּצף

‘ניהול סיכוני שיטפונות’ לראשונה במדינת ישראל: כל המידע במקום אחד! כך הודיע היום (יום שני, א’ בשבט התשפ”ג) משרד החקלאות שמשיק כלי דיגיטלי חדשני לאיתור, חישוב ו’צמצום נזקי שיטפונות’ “צעד-אחר-צעד”.

 רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה בפייסבוק או בטוויטר.

מדובר בשיטה שמשרד החקלאות, פיתח לשימוש ‘רשויות הניקוז והנחלים’ ו-גורמי התכנון ולראשונה מנגישה עבורם מידע על ניהול סיכוני שיטפונות ב-גישה הוליסטית, בהתאם להנחיות ‘האיחוד האירופי‘. כדי לייצר פלטפורמה אחידה לניהול סיכוני השיטפונות, בדגש התמודדות עם שינויי האקלים ולביסוס חוסן אקלימי בישראל.

האֲתָר החדש, הוקם בסיוע ‘אַגְמׇא – המרכז לאגני היקוות, נגר ונחלים‘ המרכז הוקם במטרה ליצור קהילה מקצועית לומדת שמאגדת את כלל הגורמים הפעילים במרחבי אגני ההיקוות והנחלים בישראל.

באגמא מטמיעים את הגישה האגנית המשלבת ומבקשים ליצור שפה מקצועית משותפת על ידי איסוף של ידע רלוונטי עדכני ומקצועי מהארץ ומהעולם, ריכוזו והנגשתו.

כל זאת, כדי לאפשר למעגלים רחבים של בעלי עניין ללמוד על יתרונות הגישה האגנית המשלבת וליצור יחדיו סביבה אגנית בריאה ומיטבית”.

משרד החקלאות ופיתוח הכפר, השיק כלי דיגיטלי חדשני שלראשונה, הסייע לרשויות ניקוז ונחלים ולמקבלי החלטות בתחום התכנון בישראל, לגבש תּוֹכְנִיּוֹת אַגָּנִיּוֹת לצורך ניהול סיכוני שיטפונות בשיטת “צעד-אחר-צעד“.

עבור תהליך גיבוש תכניות אלו, הקצה משרד החקלאות סכום של 30 מיליון ₪ על פני 3 שנים. באמצעות אתר האינטרנט, מהיום, כל אזרח ורשוּת המעוניינים בכך, יכולים להבין היכן עשויה להתרחש הצפה, מהו היקף הנזק הצפוי, היכן כדאי להתאים את הפיתוח והיכן רצוי להרחיקו למקום שאינו תחת סיכון להצפה.

תכניות אגניות לניהול סיכוני שיטפונות, הן אמצעי אסטרטגי להיערכות לשינויי האקלים, שמטרתן גיבוש תוכנית פעולה מבוססת נתונים להתמודדות עם סיכוני ההצפות באגן, ופיתוח פתרונות יְשִׂימִים, ביניהם פתרונות מבוססי טבע, לחיזוק החוסן האקלימי בישראל.

לאור חשיבותן, משרד החקלאות מעודד את רשויות הניקוז והנחלים לפעול לגיבושן בדרכים שונות, בין היתר, באמצעות סבסוד תקציבי, והנגשה דיגיטלית.

הכלי הדיגיטלי הוא תולדה של שיתוף פעולה של משרד החקלאות ופיתוח הכפר עם ‘מרכז אַגְמׇא המרכז לאגני היקוות, נגר ונחלים‘ שהוקם על ידי שותפות בין משרדית ותמיכה פִילַנְטְּרוֹפִּית במטרה להנגיש מידע וידע בנושאים של שיטפונות, נחלים ונגר עילי.

האֲתָר החדש, יוצר סטנדרטיזציה (תקן הוא מפרט או שיטה מקובלים, ואף במקרים מסוימים מחייבים, ליישום בתחום מסוים) בכל הקשור למידע וידע בנוגע לסיכוני שִׁיטְּפוֹנוֹת והופך שפה הידרולוגית מורכבת לפשוטה להבנה באמצעות כלים ויזואליים וגרפיים ייחודיים.

הכלי הדיגיטלי, מלווה את גורמי המקצוע (במשרדי ממשלה, רשויות מקומיות, רשויות הניקוז והנחלים ועוד) בגיבוש התכניות לניהול סיכוני שיטפונותצעד אחר צעד” החל מהמיפוי הראשוני ועד לגיבוש מענה אפשרי, בהתאם למתודולוגיה ארצית חדשה.

המתודולוגיה החדשה לגיבוש תכניות אגניות לניהול סיכוני שיטפונות פותחה על ידי הצוותים המקצועיים באגף שימור הקרקע וניקוז ומומחים ישראליים במטרה לאפשר באמצעותה הבנה אינטואיטיבית של המערכת ההידרולוגית באגן  – נחלים ופשטי הצפה ואת תמונת הבינוי העכשווי והעתידי.

המתודולוגיה מבוססת על הדירקטיבה האירופאית לניהול סיכוני שיטפונות, אך בהתאמות נדרשות למציאות הישראלית.

מטרת המתודולוגיה היא לשמש ככלי יישומי לגיבוש התכניות האגניות, ולהנגיש את תהליכי העבודה, תוך מקסום השקיפות ושיתוף הפעולה הבין משרדי, והבין מגזרי.

מֵתוֹדוֹלוֹגְיָה (תּוֹרַת הַשִּׁיטוֹת הַמַּדָּעִיּוֹת לַחֲקִירָה בְּעַנְפֵי מַדָּע שׁוֹנִים) שפּוּתְּחָה, שָׂמָה במרכז את הצורך הדחוף להטמיע בתכניות האגניות מנגנונים לחיזוקה ממשק בין רשויות הניקוז והנחלים, המכירות היטב את השטח שהן אמונות עליו, לבין מוסדות התכנון והפיתוח ברמה האזורית והלאומית.

עוד דגש חשוב מושם על שימוש באסטרטגיות שיכולות לצמצם את פוטנציאל הנזק מראש, כמו באמצעות הסטת פיתוח מתוכנן לאזור שמחוץ לאזור הסכנה, או ביצוע התאמות מסוגים שונים של התכנון והפיתוח.

באופן זה, מאמינים גורמי המקצוע שניתן למקסם את החוסן האקלימי של תושבי האזור, תוך צמצום חשיפת תכנון עתידי לסכנת הצפות או שיטפונות.

דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה באמצעות הגב’ ליפז דה-גרוט, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינהכי כזכור, בשנת 2022, נוהל התמיכה השנתי ברשויות הניקוז והנחלים, וברשויות הנחל תוקצב בסכום חסר תקדים של כ-108 מיליון ₪.

מתוכם, 65 מיליון ₪, הוקצו מטעם משרד החקלאות, ו-43 מיליון ₪ נוספים הוקצו במסגרת שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין המשרד להגנת הסביבה ולמשרד החקלאות.

המטרה לשלב באופן הוליסטי את פעולות שיקום הנחלים בפעולות לצמצום נזקי השיטפונות וההצפות ההולכים וגוברים, לנוכח משבר האקלים.

תמיכה זו, היא חלק ממהלך נרחב שמוביל משרד החקלאות להתמודדות עם מזג אוויר קיצוני, הצפות ו-שיטפונות, ולהגברת החוסן האקלימי של הציבור הישראלי.

דר’ דוד אסף, סמנכל בכיר לתשתיות, תכנון וניהול משאבי סביבה; “התמודדות עם שינויי האקלים, מחייבת אותנו לפיתוח מדיניות אחידה וסדורה שתמקסם את החוסן האקלימי ותצמצם את הנזק הפוטנציאלי לנפש, תשתיות ורכוש זאת כתוצאה מאירועי מזג אוויר קיצוניים.

על מנת לבסס יחסי עבודה אחידים, ולעודד שיתופי פעולה בין גופי הביצוע לבין גופי התכנון, אנו, בשיתוף מרכז אגמא, פיתחנו בחודשים האחרונים, כלי דיגיטלי ראשון מסוגו בישראל, לגיבוש תכניות לניהול סיכוני שיטפונות.

האֲתָר החדש, מרכז כלים יישומיים לגיבוש התכנית. באופן זה, אנו מסייעים לרשויות הניקוז והנחלים לממש את תפקידן ואת ההשקעה הכספית האדירה שגייסנו לטובתן בשנה החולפת”. סיכם דר’ דוד אסף.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן