בשנת הלימודים הקרובה, תשפ”ב, תתקיים הערכה חיצונית בכיתות ד’ באוריינות שפת-אם. המבחן יעריך את רמת השליטה של כל תלמידי כיתות ד’ בכל רחבי הארץ במיומנויות השפה, ויבדוק את השליטה שלהם בהבנת הנקרא ובידע לשוני. כיתות ח’ ייבחנו באוֹרְיָינוּת שפת-אם במתכונת פנימית – כך החליטה וקבעה שרת החינוך, דר’ יפעת שאשא ביטון.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ההחלטה להתמקד ב’אוֹרְיָינוּת שָׂפָה‘ (יכולת לקרוא ולכתוב) נובעת מחשיבותו המכרעת של תחום דעת זה, בהיותו הבסיס לרכישת מיומנויות נדרשות בתחומי דעת אחרים.
לאור החשיבות הרבה שמייחסת שרת החינוך להיבטים הרגשיים והחברתיים, ועל רקע הצורך ב’חיזוק החוסן האישי של התלמידים‘ בתחומים אלה.
בשנה הבאה (תשפ”ב) יועברו סקרי אקלים בכל בתי הספר, בקרב כל תלמידי כיתות ה-יא (וזאת לא בשליש מהם כפי שהיה נהוּג בשנים עברו).
הסקרים, יצוין לראשונה, יועברו באופן ממוחשב והם יכללו מדגם חסר תקדים של כ- 750,000 תלמידים. היקף משמעותי זה של מספר משתתפים, יאפשר למשרד החינוך, להפיק תובנות עומק בשורה רחבה של היבטים.
בתוך כך, יכללו הסקרים היבטים של למידה רגשית וחברתית, בהם; חוסן נפשי ואישי, מיומנויות חברתיות ורגשיות. בנוסף, הם יכללו היבטים של אקלים בית ספרי ובכלל זה, מוּגנות ואורח חיים פעיל ובריא.
ההערכה החיצונית וההערכה הפנימית בשונה משנים עברו, תתבצע בשנה הבאה בחודש דצמבר 2021. עולה, כי מועד זה, יאפשר למשרד החינוך, להנגיש למנהלים את תוצאות הניטור במהלך אותה שנת לימודים.
הם יקבלו את תמונת המצב של בית ספרם, ויגבשו לאורה את תכנית העבודה הבית ספרית שלהם.
█ שרת החינוך; “השליטה במיומנויות השפה מהווה בסיס מכריע בסיכויי ההצלחה של בוגר המערכת ולאור זאת משרד החינוך, יחזק אותן באמצעות שוּרת מענים חינוכיים”.
תוצאות הניטוּר המוקדמות, ישרתו גם את משרד החינוך במישור הלאומי במסגרת המהלכים לצמצום הפערים.
מטעם דוברות משרד החינוך (מחוז חיפה) מסרה הגב’ כרמלה קנר, לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ כי כחלק מהטמעה הדרגתית של ‘מודל תמונת מצב‘, ויצירה של תרבות ארגונית המשלבת מדידה והערכה בית ספרית.
משרד החינוך, ימשיך לחזק את תהליכי הערכה הפנימיים ויעמיד לרשות בתי הספר מגוון של כלים לשימוש פנימי, בתחום; הלימודי, אקלים בית-ספרי והיבטים חברתיים-רגשיים.
שרת החינוך, דר’ יפעת שאשא-ביטון, הדגישה, כי; “ה’שליטה ב-מיומנויות השפה‘ מהווה בסיס מכריע בסיכויי ההצלחה של בוגר המערכת ולאור זאת משרד החינוך, יחזק אותן באמצעות שוּרת מענים חינוכיים.
הניטוּר, הוא אחד מהכלים, שיאפשר לנו לאמוד את הפערים ולתת להם מענים ממוקדים.
בכוונתי לשים דגש מיוחד גם על ה-היבטים החברתיים ועל ‘טיפוח ההיבטים הרגשיים‘ כדי ליצור אצל כל תלמידה ותלמיד תחוּשת מסוגלות, העצמה וחוסן נפשי ואישי.
כל זאת על מנת לייצר למידה מיטבית, יש צורך ב-פניות רגשית של התלמידים. חשוב שהם ירגישו מוגנים בבית הספר וכדי שהאקלים החיובי, יאפשר להם לייצר חוויות חברתיות ואישיות טובות“.