
“תחום התפתחות הילד והשיקום, מציב בפנינו אתגרים מורכבים, שחלקם נבנים לאורך שנים – החל ממחסור בכוח אדם, דרך זמני המתנה ממושכים, ועד תלות גבוהה במנגנוני החזרים שמובילים לאי שוויון בשירות” כך הדגיש היום את חשיבות הרפורמה שר הבריאות, ח”כ אוריאל בוסו.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
הרקע לדברי כב’ השר בוסו, באו לאחר הצגת תוכנית מקיפה ושאפתנית שמטרתה לחולל מהפכה בתחום שירותי התפתחות הילד והשיקום ב’מערכת הבריאות הציבורית‘.
התוכנית היא למעשה, רפורמה היסטורית בה משרד הבריאות מרחיב ומחזק את שירותי התפתחות הילד והשיקום שנועדה להבטיח מענה זמין, איכותי ושוויוני לכלל אזרחי ישראל, ולתקן ליקויים מבניים שהצטברו לאורך השנים.
התוכנית הרב-גונית, מורכבת משורה של צעדים משלימים, שמטרתם המשותפת היא שיפור דרמטי של זמינות השירותים במערכת הבריאות הציבורית, הן עבור המטפלים והן עבור המטופלים.
■ חיזוק כוח האדם והתשתיות;
הסכמי שכר היסטוריים; השבוע, נחתמו הסכמי שכר חדשים ומשמעותיים עם עובדי מקצועות הבריאות, הכוללים תוספת תקציבית של כ-100 מיליון ש”ח ל-שכר המטפלים.
צעד זה, נועד להגדיל את היקף הפעילות הציבורית של המטפלים, לחזק את המערכת הציבורית ולצמצם את זמני ההמתנה הממושכים, בדגש מיוחד על ילדים.
השקעה תקציבית חסרת תקדים; תקציב מבחן התמיכה לשירותי התפתחות הילד הוגדל לסך של 130 מיליון ש”ח בשנה, ובנוסף, יוקצו כ-70 מיליון ש”ח נוספים מדי שנה להרחבת שירותי השיקום בקהילה.
■ שינוי מבני ושיפור איכות;
- מעבר משיטת החזרים לשירות ישיר; משרד הבריאות פועל לשינוי מבני באופן מתן השירותים, תוך העברת טיפולים בתחום התפתחות הילד משיטת החזרים פרטית למתן שירותים ישירים ושוויוניים במסגרת המערכת הציבורית.
- חיזוק הרגולציה הקלינית; לצד השינוי המבני, יחוזק הפיקוח והרגולציה הקלינית על המטפלים הפועלים במסלול זה, כדי להבטיח את איכות הטיפול המקצועית הגבוהה ביותר.
■ השקעה בעתיד;
חיזוק עתודת כוח האדם; עולה, כי משרד הבריאות, פועל במרץ לחיזוק עתודת כוח האדם המקצועי, בין היתר באמצעות תמרוץ הרשמה ללימודים בתחומי הבריאות, הרחבת מספר הסטודנטים לפיזיותרפיה.
פתיחת תוכניות לימוד חדשות לריפוי בעיסוק ותכנון פתיחת חוג חדש ללימודי קלינאיות תקשורת, לצד קביעת מסלולי התמחות במקצועות הבריאות השונים.
█ דברי השרים והמנהלים;
שר הבריאות, ח”כ אוריאל בוסו, הדגיש את חשיבות הרפורמה; “תחום התפתחות הילד והשיקום מציב בפנינו אתגרים מורכבים, שחלקם נבנים לאורך שנים.
זאת החל ממחסור בכוח אדם, דרך זמני המתנה ממושכים, ועד תלות גבוהה במנגנוני החזרים שמובילים לאי שוויון בשירות.

הרפורמה בתחום היא תוצאה של עבודת עומק שבחנה את שורשי הבעיה ונועדה לייצר שינוי שיטתי ומתמשך. המשמעות של המהלך ברורה; הגדלה הדרגתית של שירותים הניתנים במסגרת ציבורית, תוך שיפור איכות הטיפול והרחבת הגישה גם בפריפריה“.
שר הבריאות, ח”כ בוסו, הוסיף וגילה, כי; “השבוע נחתם הסכם שכר משמעותי עם עובדי מקצועות הבריאות, ובמקביל, אנחנו מרחיבים את מערך ההכשרה – פתחנו תוכניות חדשות בריפוי בעיסוק וקלינאיות תקשורת, הגדלנו את מספר הסטודנטים לפיזיותרפיה, ומתוכננות תוכניות נוספות בפריפריה.
אנו מבצעים שינוי מדורג במודל מימון השירותים – העברת טיפולים מהחזר לשירות ישיר, ועד חיזוק הרגולציה הקלינית על מטפלים. צעד זה, נועד להבטיח טיפול מקצועי, מועדף ונגיש – לא על פי יכולת תשלום, אלא לפי צורך רפואי“.
שר הבריאות, בוסו, המשיך ואמר; “המחויבות שלנו היא להבטיח שילדי ישראל, ללא יוצא מן הכלל, יוכלו לממש את זכאותם לקבל טיפול איכותי וראוי. הרפורמה הזו, שנבנתה עם שותפים רבים,
לא תפתור הכול ביום אחד – אבל היא מהווה תשתית למערכת שירותים ציבורית יציבה ואיתנה לשנים הבאות”. סיכם שר הבריאות, ח”כ אוריאל בוסו.
מנכ”ל משרד הבריאות, מר משה בר סימן טוב, הוסיף; “הרחבת שירותי התפתחות הילד ושיקום הקהילה היא אחד היעדים המרכזיים של המערכת, במיוחד בעת הזו, כאשר משפחות רבות זקוקות למענים זמינים ואיכותיים.
תוכנית זו היא חלק ממהלך נרחב שמוביל משרד הבריאות של חיזוק מערכת הבריאות הציבורית בכלל השירותים לטובת מענה לכלל תושבי מדינת ישראל בשגרה ובחירום.
צעדים אלו, נעשים מראיה כוללת של מערכת הבריאות, של צרכי המטפלים והמטופלים“.
ראש חטיבת הרפואה, ד”ר הגר מזרחי, ציינה; “חיזוק תחומי התפתחות הילד והשיקום הוא יעד לאומי מהמעלה הראשונה.
ההשקעה התקציבית וההסכמים החדשים מבטאים את המחויבות של משרד הבריאות להרחיב את השירותים הציבוריים, להבטיח נגישות גבוהה יותר לטיפול איכותי, ולשפר את הרצף הטיפולי לילדים ולמבוגרים כאחד.

הצוות שיפעל במסגרת הציבורית יעבוד כצוות רב מקצועי, ייהנה מהכשרות סדורות ויכיר מגוון רחב של סוגיות טיפוליות, זהו מהלך שיטיב הן עם המטופלים והן עם אנשי המקצוע, ויבטיח מערכת בריאות ציבורית חזקה, מקצועית ושוויונית יותר”.
מנהלת המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו, ד”ר נעמה יושע-אורפז, הוסיפה; “משרד הבריאות רואה את החשיבות הגדולה של מערך התפתחות הילד והשירות המשמעותי הניתן לילדים ומשפחותיהם.
המהלכים הכוללים את הסכם השכר למקצועות הבריאות, דרישת ניסיון עבודה במגזר הציבורי, טרם מתן טיפול בהחזר, הסטה הדרגתית של שירותים בהחזר לשירות במערך הציבורי והגדלת תקציב מבחן התמיכה.
מטרתם היא להגדיל את היקף כוח האדם המקצועי במגזר הציבורי, צמצום זמני ההמתנה והגברת השוויוניות בנגישות לטיפול. חיזוק השירות הציבורי, ייטיב הן עם אנשי המקצוע והן עם הילדים ומשפחותיהם“. סיכמה ד”ר יושע-אורפז.
ליאור ברק סמנכ”ל לפיקוח על קופות החולים ו-שב”ן, הוסיף; “משרד הבריאות רואה חשיבות עליונה בהנגשת שירותי התפתחות הילד בצורה זמינה, איכותית ושוויונית לכלל האוכלוסייה.
גיבשנו חבילת צעדים מקיפה, מתמריצי שכר שיאפשרו הרחבת משרות במערכת הציבורית, דרך פתיחת מסלולים להכשרת מטפלים, ועד להגדלת התמיכה התקציבית.
וכן ביטול הדרגתי של תשלומים פרטיים מצד ההורים, כאשר המטרה ברורה והיא לחזק את השירות הציבורי, לשפר את איכות הטיפול ולקצר את זמני ההמתנה“. אמר ברק.