
נדם ליבו של עורך דין משה מזרחי, חבר כנסת וניצב במשטרת ישראל (ראש אגף החקירות במשטרה) היום (יום ראשון, י״ז בכסלו תשפ״ג) בגיל 72. הלווייתו של מזרחי, אשר הותיר אחריו רעיה וחמישה ילדים, תתקיים מחר (יום שני, י״ז בכסלו תשפ״ג) בשעה 15:30 ב’בית העלמין חָדִיד’ ליד המועצה המקומית ‘שוהם’ שבה התגורר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר‘.
משטרת ישראל, פרסמה הבוקר, כי היא מודיעה בצער רב על פטירתו של ניצב בגמלאות משה מזרחי זיכרו לברכה החל את דרכו במשטרה בשנת 1976 כ’תובע משטרתי’.
לאורך שנותיו הראשונות במשטרה, שירת במחוז תל אביב במגוון תפקידים במסלול התביעה, החקירות והפיקוד.
מזרחי, שימש ראש מחלקת חקירות פשעים בתחנת יפו, קצין אגף חקירות במרחב ירקון (1986–1989), שימש כמפקד תחנת יפו (1991–1992) וסגן מפקד מרחב איילון. בשנת 1993, מונה למפקד מרחב יהודה.
בתקופתו כמפקד מרחב יהודה, אירע טבח מערת המכפלה כשתושב קריית ארבע, דר’ ברוך גולדשטיין, רצח 29 מתפללים מוסלמים.
בספטמבר ,1995 מונה ל’מפקד המכללה לקציני משטרה בכירים‘. לקראת סיומה של ‘האינתיפאדה הראשונה‘ מונה למפקד נפת יהודה.
בשנת 1995, קודם בדרגה לתת-ניצב, ומונה כ’מפקד המכללה ב-נעורים‘. אחרי שנתיים באפריל 1997, מונה למפקד יחידה ארצית לחקירות פשעים חמורים בינלאומיים (יאחב״ל).
החקירות הבולטות עליהן פיקד בתקופה ההיא, היו ב”פרשת נמרודי ב’” בה מוּקדו מאמצים גם נגד השר לביטחון פנים חבר כנסת אביגדור קהלני.
“פרשת נמרודי ג‘” – השיבוש על ידי יעקב נמרודי והסופר אריה קרישק, והחקירה נגד מנכל משרד ראש הממשלה דאז אביגדור ליברמן, איש העסקים דוד אפל ומיכאל גורלובסקי, שכיהן כחבר הכנסת מטעם הליכוד בכנסת ה-16.
בחקירות אלו, נערך (כבר אז…) שימוש נרחב בהאזנת סתר, נטען, כי על פי עדויות אנשי היחידה, מזרחי, גילה מעורבות רבה בחקירות אלו ואחרות שהצריכו האזנות ומעקבים, מרובים מעל למעורבות רגילה של מפקד יחידה.
בשנת 2000, מונה על ידי השר לביטחון פנים שלמה בן עמי לראש אגף חקירות בדרגת ניצב. מזרחי, מונה בשנת 2005 לתפקיד ראש אגף קהילה ו-משמר אזרחי. ביולי 2006, סיים שירות של 30 שנה ב’משטרת ישראל‘.
לאחר פרישתו, המשיך משה מזרחי, בעשייה ציבורית הן ברמה המוניציפלית, בעירו, שוהם, והן ברמה הארצית, כששימש חבר כנסת מטעם ‘סיעת העבודה‘ במשך למעלה משלוש שנים (בין 2012 ל-2015 ובין 2018 ל-2019).
בעקבות חשיפות עיתונאיות ב”גלובס” ושל העיתונאי יואב יצחק נפתחה באותה תקופה חקירת המחלקה לחקירות שוטרים (מח”ש) נגד מזרחי, שנועדה לבדוק האם היה שימוש פסול בהאזנות סתר בחקירות אותן ניהל כראש היאחבל.
חקירת מחש, הובילה להמלצה להעמידו לדין משמעתי ובאוקטובר 2003, פרסם היועץ המשפטי לממשלה דאז, כב’ השופט אליקים רובינשטיין את מסקנותיו וקבע בין היתר, כי התנהלותו של מזרחי בפרשיות שנחקרו הייתה בעייתית, הוא הפעיל שיקול דעת לקוי ולא כיבד צווי בתי משפט.
כב’ השופט רובינשטיין, מצא גם שיש להסיק כלפי מזרחי, מסקנות פיקודיות-מינהליות במישור האישי עד כדי סיום תפקידו, בכפוף לשימוע. ביולי 2004 החליט מפכל ה־14 של משטרת ישראל לנזוף בשלמה אהרונישקי ולא להדיחו.
הרוחות בציבור לא נרגעו; חבר הכנסת גלעד ארדן, הגיש עתירה לבגץ כנגד רובינשטיין בבקשה להורות לו להעמיד לדין פלילי, וכן להורות (או להמליץ) להעמיד לדין משמעתי את ניצב מזרחי.
עתירה זו, נדחתה בתחילת נובמבר 2004, בית המשפט; “לא נמצא יסוד לחלוק על צדקת הביקורת שמתח היועץ המשפטי על דרך התנהלותו של מזרחי“, אך מקובלת עליו קביעת רובינשטיין ש”אין ראיות מספיקות להוכחת היסוד הנפשי הנדרש להרשעתו של מזרחי בעבירה פלילית”.
בנובמבר 2004, הודח מזרחי מתפקידו על ידי גדעון עזרא השר לביטחון פנים, אך לא נתבקש לפרוש מהמשטרה. ב-2005, מונה למפקד אגף קהילה ומשמר אזרחי וביולי 2006, סיים את שירותו במשטרה.
■ פעילותו הציבורית
בשנת 2008\ התמודד מזרחי על ראשות מועצת שוהם, בראש רשימת “עתיד לשוהם“. בבחירות האישיות, זכה בכ-13% מקולות המצביעים. עם זאת, סיעתו זכתה בשני מנדטים וכך, נכנס אל מועצת העיר ושימש כחבר בה עד היבחרו לכנסת.
בינואר 2012, הכריז מזרחי, על התמודדותו בבחירות המקדימות לרשימת מפלגת העבודה הישראלית לבחירות לכנסת. הוא הוצב במקום ה-15 ברשימת המפלגה וממקום זה נבחר לכנסת התשע עשרה.

מזרחי, שימש כחבר בוועדת החוקה, חוק ומשפט, בוועדה המיוחדת לזכויות הילד וכן בוועדה המיוחדת לבעיית העובדים הזרים.
הוא כיהן גם כיושב ראש השדולה למאבק בשחיתות במינהל הציבורי (לצד מיקי רוזנטל) במסגרת תפקידו קידם הצעת חוק לפיה נבחר ציבור שהואשם בעבירה שיש עמה קלון לא יוכל לשוב ולהיבחר לתפקיד ציבורי בעתיד (והמגבלה לא תוסר לאחר 7 שנים, כפי שנקבע בחוק, קודם לכן).
מזרחי, גם הוביל מספר חוקים נוספים, ביניהם, החלת חוק חופש המידע על הקרן הקיימת לישראל, חובת רישום פרוטוקול בדיוני ועדת השרים לענייני חקיקה וכן, פרסום אופן הצבעתם של חברי הוועדה.
בנוסף, קידם תיקון לחוק שיווי זכויות האישה המֵחִיל על חברות קבורה (כדוגמת; חברה קדישא) את עקרון הייצוג ההולם ומחייב אותן לשריין נשים במוסדות המנהלים אותן.
ההצעה מחילה עליהן גם את חוק חופש המידע. הצעת החוק, נוסחה בסיוע הקליניקות המשפטיות במכללת “שערי משפט“. אך לא הצליחה לעבור בשל התנגדות הסיעות החרדיות בקואליציה, אז.
מזרחי, הוצב בינואר 2015, במקום ה-29 של רשימת המחנה הציוני לקראת הבחירות לכנסת העשרים ולא נכנס לכנסת.
בעקבות התפטרותו של חבר הכנסת זוהיר בהלול, שב מזרחי אל הכנסת ב־18 באוקטובר 2018. בתקופת כהונה חלקית זו, שימש כחבר בוועדה לביקורת המדינה.
בבחירות לכנסת ה-21 שובץ מזרחי, במקום ה-26 ברשימת “העבודה” ולא הצליח להיכנס לכנסת.
■ מזרחי באמנות פלסטית ובפרט בציור בצבעי שמן על בד
במקביל לפעילותו הציבורית, עסק מזרחי באמנות פלסטית ובפרט בציור בצבעי שמן על בד ויצירותיו גם הוצגו במספר תערוכות שנפתחו לקהל הרחב, ביניהן בכנסת. אתמול פרסם משה מזרחי, בדף הפייסבוק שלו את הציור האחרון בו כתב על משרתי הציבור;
“שבת טובה לשלום. עכשיו הכל תלוי בעמוד השדרה של מובילי המערכות ׳הסיביל סרבנט׳ עד כמה עמוק, יהיה הנזק בטרם יחזור האור למקומותינו”.
משה מזרחי, היה תושב שוהם, נשוי ואב לחמישה. את אשתו הכיר במהלך שירותו במשטרה, כאשר שימשה, באופן זמני, פָּקוּדה שלו.
היום ה-11 בדצמבר 2022, נפטר מדום לב בביתו משה מזרחי, הותיר אחריו רעיה וחמישה ילדים. יהי זכרו ברוך. לצורך פרסום ידיעה זו, נעזרנו בדוברות משטרת ישראל וב-ויקיפדיה.