בתגובה לפרסום דוח ביקורת על השלטון המקומי 2019 של מבקר המדינה על ‘מניעת הטרדה מינית בשלטון המקומי’ שיגר מנכל מרכז השלטון המקומי מר שלמה דולברג, מכתב רענון נהלים לכל מנכלי הרשויות המקומיות ברחבי ישראל ובו הנחה לרשויות שטרם מינו אחראי למניעת הטרדות מיניות לעשות זאת לאלתר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מר דולברג, מוסיף בראשית פנייתו, כי “על הרשויות המקומיות שלא מינו אחראי למניעת הטרדות מיניות למנות אחראי לאלתר, כדי שתהיה לנפגעים כתובת לפנייה. עליהן ליידע את עובדיהן על עצם מינויו של האחראי, זהותו ופרטי ההתקשרות עימו.
אבקש להעביר אלינו את שם האחראי, על מנת שנוכל לשלבו במערכות ההדרכה וההנחיה במרכז שלטון מקומי”.
“לצורך כך, יש לספק ל’אחראי למניעת הטרדות מיניות‘ את הכלים הנחוצים לו לבצע את עבודתו, לבצע הדרכות בנושא, לפרסם את ‘התקנון למניעת הטרדה מינית’ ומגוון פעולות נוספות במטרה ליצור סביבת עבודה תקינה וראויה”.
ראש מינהל דוברות והסברה של מרכז השלטון המקומי, הגב’ הילה שי וזאן, מסרה לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי; “מרכז השלטון המקומי, רואה בצמצום פגיעה מינית מטרה חשובה וראויה ומלווה רשויות מקומיות הזקוקות לסיוע בנושא”.
המנהל הכללי של מרכז השלטון המקומי, מר שלמה דולברג, כותב בפנייתו; “הרשויות, יקנו לאחראי את המשאבים הנחוצים לפעילותו, יוודאו, כי הוא מכיר את הנושא על בוריו, עבר הכשרה מתאימה ויאפשרו לו לפעול באופן עצמאי.
באחריות הרשות המקומית להעמיד במידת הצורך גורם מקצועי שייעץ וילווה את האחראי למניעת הטרדות מיניות.
על רשויות מקומיות שלא קבעו תקנון למניעת הטרדה מינית לעשות זאת בהקדם על פי החוק וליידע את עובדיהן על הרחבת המעשים הנכללים בגדר הטרדה מינית אסורה.
על כל רשות מקומית לערוך פעילויות הדרכה בנושא לכלל עובדיה במטרה להעלות מודעות לנושא ולקדם את השיח סביבו, כדי ליצור סביבת עבודה תקינה.
בסיום מכתבו כותב המנהל הכללי של מרכז השלטון המקומי, מר דולברג, כי; על הרשויות המקומיות, לוודא, כי כל תלונה שהוגשה תטופל באופן יסודי, מקצועי וראוי.
שמירה על סביבת עבודה נטולת הטרדות ופגיעות מיניות הינה יעד משותף לכלל החברה הישראלית ולשלטון המקומי בפרט. אני קורא לכם לפעול על פי ההמלצות האמורות ברשות, עליה אתם אמונים”.
█ אודות מרכז השלטון המקומי
מרכז השלטון המקומי הוא גוף בו מאוגדות כל העיריות והמועצות המקומיות בישראל.
המרכז, כונן בשנת 1938, עשור לפני הקמת המדינה, תחת השם; “חבר המועצות המקומיות“, הוא נרשם רשמית כאגודה עות`מנית והממשלה המנדטורית, הכירה בו כגוף המייצג את השלטון המקומי העברי בארץ.
אל ה”חבר” הצטרפו עם הקמתו כל המועצות המקומיות העבריות שהיו קיימות בעת ההיא, בסך הכל 24 במספר, למעט הערים הגדולות. בשנת 1953 נוספו אל ה”חבר” שלוש הערים הגדולות; ירושלים, תל אביב ו-חיפה ולארגון ניתן שם חדש “מרכז השלטון המקומי“.
בגלל אופיין המיוחד של המועצות האזוריות, הן לא הצטרפו לארגון והקימו התארגנות נפרדת בשם “מרכז המועצות האזוריות בישראל“.
כיום חברות במרכז השלטון המקומי (ובארגון המקביל מרכז המועצות האזוריות) כל 257 הרשויות המקומיות בישראל.
הרשויות המקומיות החברות בארגון הן רב גוניות, גדולות וקטנות, מבוססות וחלשות, יהודיות, ערביות, דרוזיות וצ`רקסיות, חילוניות וחרדיות, ערים במרכז הארץ וערי פיתוח בפריפריה.
לעתים, יש לרשויות אינטרסים מנוגדים בנושאים שונים המצויים על סדר היום, אך מרכז השלטון המקומי, מקפיד לאורך שנים לשמור על אחדות השורות מתוך הבנת חשיבות הסולידריות בין גווני האוכלוסייה במדינת ישראל.
בראש מרכז השלטון המקומי, מכהן יושב ראש נבחר. הבחירות לתפקיד היושב ראש מתקיימות אחת ל-5 שנים, הן אישיות וחשאיות ונערכות כחודשיים לאחר הבחירות לרשויות המקומיות המתקיימות במדינה.
יושב ראש מרכז השלטון המקומי כיום הוא ראש העיר מודיעין-מכבים-רעות מר חיים ביבס, אשר נבחר לתפקיד בינואר 2014.
כל ראשי העיריות והמועצות המקומיות בישראל מרכיבים את האסיפה הכללית של מרכז השלטון המקומי שבראשה עומד ראש עיריית מגדל העמק מר אלי ברדה.