Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

מרכז אדוה: השכר עולה אך לא מדביק את הגידול בצמיחה

0
0
דר’ שלמה סבירסקי ממחברי מרכז אדוה: השכר עולה אך לא מדביק את הגידול בצמיחה הכלכלית

מרכז אדוה – המכון לחקר החברה הישראלית, הדוגל בגישה כלכלית-חברתית סוציאל-דמוקרטית, מפרסם היום (יום ראשון | י”ד, התשע”ז) רשמית את הדו”ח השנתי שלו, תמונת מצב חברתית, תחת הכותרת 2016: “השכר עולה – אך לא מדביק את הגידול בצמיחה” ומפנה אצבע מאשימה נגד הממשלה וקבע בין היתר, כי פירות הצמיחה ממשיכים לחלחל מעלה יותר משהם מחלחלים כלפי מטה ומאידך מחבריו של הדו”ח השנתי; דר’ שלמה סבירסקי והגברת אתי קונור-אטיאס, מציינים, כי בשנתיים-שלוש האחרונות נרשמת עלייה בשכר, שהיא תוצאה, בין השאר של הסכמי שכר שהממשלה חתמה עם המורות והמורים (“אופק חדש” ו”עוז לתמורה”) ועם עובדי המדינה, ושל העלאת שכר המינימום.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן נעיםב’פייסבוק’ או בטוויטר.

עם זאת, הדו”ח השנתי של מרכז אדוה לשנת 2016, מציין ומדגיש, כי פערי ההכנסות גדולים ביותר. בשנת 2015, ההכנסה הכספית ברוטו של משק בית שבראשו שכיר עמדה בעשירון התחתון, על 4,644 ₪ לחודש, בעוד שבעשירון העליון היא עמדה על 58,293 ₪. שני העשירונים הגבוהים, 9 ו-10, נהנו מ-43.9% מכלל הכנסות משקי הבית, בעוד ש-8 העשירונים האחרים התחלקו ב-56.1% הנותרים. מתמונת המצב החברתית בדו”ח השנתי של מרכז אדוה; תמונת מצב חברתית 2016, יש לציין, כי בתוך העשירון העליון עצמו, יש פערים עצומים בין המאיון העליון ובין שאר העשירון.

█  להלן כמה מהממצאים הנוספים של הדו”ח של מרכז אדוה;

1. תעסוקה ושכר: מנכ”ל חברה בורסאית גדולה מרוויח פי 91 משכר המינימום

שיעור ‘הבלתי מועסקים בישראל’ בחודש נובמבר 2016 היה נמוך; 4.6%. אבל;

2. השכלה: שיעור הסטודנטים ביישובים מבוססים כפול מאשר בפריפריה

הכניסה לענפי התעסוקה עם רמות השכר הגבוהות ביותר מותנית בדרך כלל בהשכלה גבוהה.

3. בריאות: יהודים חיים שלוש שנים יותר מערבים

הפערים החברתיים מתבטאים גם ברמת הבריאות. רמת בריאות משקפת איכות חיים ובאופן כללי יותר, פערים מעמדיים כלליים: איכות התזונה, איכות הסביבה, איכות המגורים, רמת המודעות לסיכונים בריאותיים, טיב התחבורה, טיב התעסוקה, המרחק ממרכזי שירותים רפואיים ועוד. ההבדלים ב-איכות חיים משתקפים בשני מדדים עיקריים, המשמשים בכל רחבי העולם לציון פערים ב-רמת בריאות; תמותת תינוקות ו-תוחלת חיים.

דוקטור שלמה סבירסקי, מרכז אדוה: “השוויון והצדק החברתי אינם עומדים בראש סולם העדיפויות של המדינה;

לדברי ד”ר שלמה סבירסקי, המנהל האקדמי של מרכז אדוה וממייסדיו וממחברי הדו”ח השנתי של תמונת מצב חברתית 2016; “השוויון והצדק החברתי אינם עומדים בראש סולם העדיפויות של המדינה. בכל הנוגע לקידום רמת החיים של כלל הישראלים, הממשלה משליכה את יהבה על צמיחה כלכלית. אך פירות הצמיחה חלחלו וממשיכים לחלחל כלפי מעלה יותר מאשר כלפי מטה. על כן מתבקשת מעורבות מדינתית משמעותית”.

“הבעיה היא שממשלות ישראל הלכו וקיצצו ביכולותיהן לפעול, ובעיקר ביכולותיהן התקציביות. התוצאה היא הידלדלות והצטמקות השירותים החברתיים שהמדינה מספקת: שירותי חינוך, השכלה גבוהה, בריאות, רווחה וביטחון סוציאלי. ההוצאה הממשלתית (כולל רשויות מקומיות) הכוללת ב-2014, שעמדה על 41.2% תמ”ג, מציבה את ישראל בדבוקה אחת עם ארצות במזרח אירופה וארצות בעלות מסורת של הוצאה ממשלתית נמוכה כדוגמת; ניו זילנד וקנדה (שלהן הוצאות ביטחון נמוכות מזו של ישראל)”.

“זאת ועוד; מעייניהן של ממשלות ישראל נתונים בעיקר לבעיות מדיניות וביטחוניות ובראשן הסכסוך עם הפלסטינים, המתבטא בעימותים אלימים תכופים. ממשלות ישראל אינן פנויות לפתח תכניות ארוכות טווח להעלאת שיעור הזכאות לתעודת בגרות, להגדלת אוכלוסיית הסטודנטים או להכללתה של כלל אוכלוסיית ישראל ב‘אומת הסטארט-אפ’“.

תגובות
0
0



Exit mobile version