
עדת יהודים יוצאי לוב, יוצאת מכליה בגלל מאכליה לקראת חג הפורים. כמו ברוב העדות, חג הפורים הוא זמן של שמחה, חגיגות ומאכלים טעימים. במסורת היהודית הלובית, המטבח משקף את התרבות והטעמים של הקהילה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המטבח הטריפוליטאי, משלב את הטעמים של המטבח הערבי, הים תיכוני והאיטלקי. במהלך פורים, זמן חגיגי של שמחה ומנות טעימות
עוגיות הסולת האלה ממולאות באגוזי מלך ותמרים, מטוגנות עד פריכות, ואז מושרות בסירופ לימון מתוק. המתכון פשוט, כולל ערבוב של; סולת, סוכר, שמן ומים ליצירת בצק ממולא בתמרים ואגוזים לפני הטיגון לשלמות.
תהליך הטיגון, נחשב לשלב מרגש, שכן העוגיות הופכות לתענוגות פריכים ב-שמן חם. לאחר הטיגון, הם מצופים בסירופ לימוני, מה שמביא לחוויית טעם מתוקה ומסורתית.
על פי ויקיפדיה מקרוד או מקרוט (בערבית: مقروض או مقروط; בתעתיק מדויק: מקרוץ’, שמשמעותו; צביטה – הפעולה שעושים, כדי למנוע את נזילת הממרח) היא סוג של עוגייה פופולרית במדינות צפון אפריקה וגם במלטה.
אף שהכנת המקרוד, כרוכה בעבודה רבה, נהוג להגישן בכל עונות השנה, ובמיוחד באירועים מיוחדים, כמו; חגים ומסיבות אירוסים. כמאפה מסורתי במטבח התוניסאי, הטריפולטאי והאלג’יראי, היא נפוצה גם ב-צרפת.
ישראל ומדינות אחרות בהן חיים יוצאי ארצות אלה. בישראל, נהוג להכין את המאפה המסורתי עבור שמחות וחגים, כמו; חנוכה, פורים או במימונה.
היסטוריה
מקור המתכון אינו ודאי. אפשר שמקורו בעיר קירואן, אשר כיום היא בתוניסיה, משם נפוץ בצפון אפריקה תחת שמות שונים. אפשר גם שמקורו בעמק המזאב, או ברמות האטלאס של אלג’יריה.
מצאנו את המתכון של משה רוקח האזרח משה רוקח, משתתף מוביל ומנהל דף הפייסבוק של קהילת יהדות לוב לדורותיהם עם מתכון פינוק מסורתי במסורת הקולינרית היהודית הלובית שפרסם בפברואר 2022;
█ עוגיות מקרוּט – מקרוֹד;
המצרכים;
- 1 ק”ג סולת
- 1 כוס קמח.
- 1 כוס סוכר.
- 1 כוס שמן.
- 1 וחצי כוסות מיץ תפוזים.
- גרידת תפוז מתפוז שלם.
- 2 סוכר וניל
- 1 א. אפיה.

- 850 גר’ תמרים מהג’ול מגולענים.
- 3 כפות שמן
- 2 כפיות שטוחות קינמון טחון.
- 1 כפית שטוחה ציפורן טחון.
סירופ / דבש;
- 3 כוסות סוכר.
- 3 כוסות מים.
- מיץ מחצי לימון.
- 1 סוכר וניל
- 2 עלים עאטרה. (לא חובה)
- 4 גרגרי מסקצ’ה (לא חובה)
- לבשל כ- 10 דקות ולקראת הסוף לסחוט את הלימון.
אופן ההכנה;
לערבב בקערה את כל החומרים, מלבד מיץ התפוזים. את המיץ לחמם במיקרוגל 50 שניות.
לשפוך על התערובת. ללוש ב-יד לעיסה נעימה, נוצר מזה סוג של בצק רך שיהיה אפשר לרדד לתת לנוח 10 דקות.
את התמרים להכניס לקערת זכוכית עם 3 כפות שמן והתבלינים למיקרוגל ל-40 שניות להוציא למעוך ולהכניס שוב ל-30 שניות.
למעוך עם מזלג ולאחד הכל. בשנה שעברה, ניסיתי דרך חדשה ליצור את הצורות והיא מצוינת.
לחזור לעיסה. לקחת גוש ביד ולרדד לעובי של חצי ס”מ בעזרת רינד או כוס בקוטר 7 וחצי ס”מ, יוצרים עיגולים בכל אחד שמים כפית גדושה.
תמרים ועוטפים מהדקים וסוגרים מסביב לחרוץ בעזרת סכין שתי וערב. להניח על תבנית עם נייר אפיה. לאפות כחצי שעה על 170° שיהיו זהובים.
להוציא מהתנור ולהכניס לסירופ הרותח כ-10 דקות. אפשר להכניס 8 חתיכות יחד, להוציא להניח יפה, לפזר שומשום קלוי או סוכריות… צבעוניות.
◄ עוד מתכון של מַקְרוֹט | מָקרוּד עוגיות לחג פורים של יהודים יוצאי לוב

