Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

מלחמת חרבות ברזל: 418 אלף הלוואות נדחו בסכום של 8.2 מיליארד ₪

0
0
דניאל קהיאשווילי

“על רקע המלחמה (חרבות ברזל) פעל ‘הפיקוח על הבנקים’ כבר מתחילת המערכה, כדי לוודא שלקוחות המערכת הבנקאית יקבלו שירותים בנקאיים חיוניים וכי המערכת הבנקאית תמשיך ברציפות תפקודית ותפעל ברגישות מוגברת למתן מענה לצורכי הלקוחות והקשיים שהתמודדו עמם…” כך אמר היום (יום ראשון, כ”ד בסיון תשפ”ד) המפקח על הבנקים, מר דניאל חחיאשוילי, בסקירת פניות הציבור של הפיקוח על הבנקים וצעדים להגנת הצרכן לשנים 2023-2022, בדגש על פעילות הפיקוח במלחמת “חרבות ברזל”.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

הצעדים בהן נקט הפיקוח בתקופת המלחמה, הם ביטוי להגשמת היעדים המרכזיים של הפיקוח על הבנקים – שמירה על יציבות והוגנות של המערכת הבנקאית תוך מתן הקלות ותמיכה ללקוחות בתקופת חירום”. אמר חחיאשוילי, שהחודש מציין, שנה לכניסתו לתפקידו.

בנק ישראל פרסם היום את סקירת פניות הציבור של הפיקוח על הבנקים לשנים 2023-2022.

הטיפול בתלונות ציבור הוא אחד הכלים המרכזיים שעומדים לרשות הפיקוח על הבנקים לחיזוק האמון וההוגנות ביחסם של הבנקים כלפי לקוחותיהם, ולצורך אכיפת הציות להוראות הדין בנושאים הצרכניים.

מהחלק הראשון של הסקירה מתוארים הפעולות בהן נקט הפיקוח במהלך “מלחמת חרבות ברזל” בתחום הצרכני ומתוארים המתווים וההקלות אותם קידם הפיקוח לטובת הציבור.

בהמשך, מתמקדים חלקי הסקירה ב’מדיניות הפיקוח‘ ופעולות האכיפה שבוצעו במטרה לקדם את הגנת הצרכן הבנקאי בדגש על הגברת האכיפה שנעשית באמצעות כלים רבים לתיקון ליקויים רוחביים תוך ביצוע החזרים כספיים לקבוצת לקוחות, הטלת עיצומים כספיים, בדיקות סמויות ועוד.

מסקירת פעילות הפיקוח בזמן מלחמת חרבות ברזל” עולה, כי עם פרוץ המלחמה גיבש הפיקוח על הבנקים פתרונות וכלים לסיוע ללקוחות המערכת הבנקאית בתקופה המאתגרת.

הפתרונות שגובשו בפיקוח על הבנקים, הותאמו לצרכים השונים שאפיינו את האוכלוסיות השונות;

כמו כן, פתרונות לכלל לקוחות המערכת הבנקאית. הפתרונות כללו;

במטרה לסייע ללקוחות עם השלכות פיננסיות של המלחמה פרסם הפיקוח מתווה לדחיית תשלומי הלוואות ומשכנתאות לכלל הציבור

טיפול אישי בנפגעי המלחמה – הפיקוח פעל למתן מענה אישי לנפגעי המלחמה בעזרתם של אנשי קשר ייעודים בפיקוח ובמערכת הבנקאית בהיבטים הקשורים להגנה מפני שימוש לרעה בחשבונות או פגיעה במצב החשבון בהיעדר בעליו. ההתגייסות הכוללת של המערכת הבנקאית אפשרה את מתן המענה המהיר, המקצועי והרגיש למשפחות שאיבדו את היקר להם מכל, למשפחות החטופים והנעדרים ולמשפחות המפונים.

הקמת מוקדי החירום בפיקוח על הבנקים ובתאגידים הבנקאיים – ב-מוקד החירום של הפיקוח על הבנקים, התקבלו ב-אוקטובר עד דצמבר כ-2,600 פניות על רקע המלחמה.

במסגרת הטיפול בפניות דחופות הקשורות במלחמה, וידא הפיקוח, כי התאגידים הבנקאיים יקימו מוקדים ייעודיים לטיפול בלקוחות החווים קושי בשל המלחמה.

דחיית תשלומים – במטרה לסייע ללקוחות עם השלכות פיננסיות של המלחמה פרסם הפיקוח מתווה לדחיית תשלומי הלוואות ומשכנתאות לכלל הציבור.

במסגרת המתווה הוגדר “מעגל ראשון” עבור אוכלוסיות שנפגעו באופן ישיר מניזקי המלחמה, להם ניתנו הקלות בריביות על מסגרת האשראי ופטור מעמלות.

המתווים הורחבו במהלך המלחמה כך שהורחבה אוכלוסיית המעגל הראשון ופרק הזמן האפשרי לדחיית התשלומים הוארך בהתאם לצורך מספר פעמים.

מתחילת המלחמה ועד לסוף מאי 2024, נדחו על פי מתווה בנק ישראל, על ידי הבנקים וחברות כרטיסי האשראי כ-418 אלף הלוואות ואלה משקפות דחיית תשלומים בסכום כולל של כ-8.2 מיליארד ₪.

בשנים 2023-2022, ניתן מדי שנה, מענה לכ-10,000 תלונות ובקשות לקבלת מידע

מסקירת הטיפול בפניות הציבור לשנים 2023-2022, עולה, כי בשנים 2023-2022, ניתן מדי שנה, מענה לכ-10,000 תלונות ובקשות לקבלת מידע אשר הוגשו לפיקוח על הבנקים בנושא; צרכנות בנקאית.

הטיפול בפניות ציבור מייצר הזדמנויות לתיקונם של ליקויים רוחביים במערכת הבנקאית ולהפקת לקחים לשם שיפור השירות שניתן על ידי התאגידים הבנקאיים ללקוחותיהם.

גם בתקופה הנסקרת בדוח שם הפיקוח דגש על הטיפול בליקויים רוחביים ובאכיפה צרכנית, שבאו לידי ביטוי בהחזרים כספיים משמעותיים. (להרחבה ופירוט התיקים הרוחביים ראו פרק ג’ לדוח).

מנתונים מרכזיים העולים מתוך הדוח, מתברר, כי;

  1. איתור ותיקון ליקויים רוחביים
  1. הטיפול בתלונות הציבור בפיקוח על הבנקים
  1. הטיפול בתלונות הציבור בתאגידים הבנקאיים

סך של כ-33 מיליון ש”ח – הוחזרו לקבוצות לקוחות בעקבות הטיפול בליקויים רוחביים שאותרו

בהערכת פעילותם של חמשת הבנקים הגדולים בטיפול בפניות הציבור, עולה, כי בדוח מפורסמים מדדים מרכזיים להערכת טיפולם של חמשת הבנקים הגדולים במחלוקות עם לקוחות וזאת מתוך מטרה להגביר את שקיפות הנתונים ולשם שיפור איכות הטיפול בתלונות הציבור.

אנו בוחנים ארבעה מדדים מרכזיים ולהלן הבנקים שזכו במקום הראשון בכל מדד:

  1. היחס בין חלקו של כל בנק בתלונות ובבקשות שטופלו על ידו בנציבות לבין חלקו במערכת

בשנת 2023 – בנק לאומי, מדורג ראשון במדד זה, כך שחלקו בתלונות ובבקשות שטופלו בנציבות תלונות הציבור של הבנק ביחס לכלל המערכת וביחס לחלקו של הבנק במערכת היה הקטן ביותר.

בשנת 2022בנק מזרחי טפחות דורג ראשון במדד זה.

  1. היחס בין חלקו של כל בנק בתלונות ובבקשות שטופלו בפיקוח על הבנקים לבין חלקו במערכת בשנת 2023בנק פועלים מדורג ראשון במדד זה, כך שחלקו בתלונות ובבקשות שטופלו ביחידה לפניות הציבור בפיקוח על הבנקים הוא הקטן ביותר ביחס לחלקו במערכת.

בשנת 2022בנק מזרחי דורג ראשון במדד זה.

  1. שיעור התלונות המוצדקות מתוך התלונות שהוכרעו

בשנת 2023 הבנק הבינלאומי מדורג ראשון במדד זה בשיעור הנמוך ביותר של התלונות שנמצאו מוצדקות בפעילותו.

בשנת 2022בנק מזרחי טפחות דורג ראשון במדד זה.

  1. זמן המענה לתלונות הציבור בנציבות התאגידים הבנקאיים

בשנת 2023בנק לאומי, השיב לפונים לנציבות בזמן הקצר ביותר בממוצע, כך שכ-99% מהתלונות שהוגשו אליו’ נענו בתוך 30 ימים.

בשנת 2022 בנק הפועלים דורג ראשון במדד זה.

תגובות
0
0



Exit mobile version