
“נראה במבט ראשון ולפני ניקוי, שכל המטבעות במטמון הם מטיפוס אחד. טיפוס זה, כולל מצדו האחד כוכב בן שמונה קרניים וסביבו הכתובת; “המלך אלכסנדר שנת כה” בארמית; בעוד על גב המטבע מופיע עוגן וסביבו ביוונית ” של המלך אלכסנדר” – כך אמר ד”ר יואב פרחי, אוצר ביתן קדמן למטבעות במוזיאון ארץ ישראל, בעקבות מטמון מטבעות חשמונאי נדיר שהתגלה ביום שישי האחרון בבוקר בעתיו של חג החנוכה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המטמון שהתגלה כלל כ-160 מטבעות, כולם של המלך אלכסנדר ינאי, שמלך בשנים; 104–76 לפסה”נ, ובשמו העברי; יהונתן.
ינאי, היה בנו של יהוחנן הורקנוס, נכדו של שמעון החשמונאי (אחיו של יהודה המקבי) ונינו של מתתיהו – מרים נס המרד נגד חילותיו של אנטיוכוס הרביעי אפיפנס.
המטמון שהתגלה בחפירות ארכיאולוגיות הנערכות בימים אלה ב-בקעת הירדן, בחסות אוניברסיטת חיפה ובהובלת ד”ר שי בר מ-המכון לארכיאולוגיה ע”ש זינמן באוניברסיטה, ד”ר יואב פרחי וד”ר מיכאל אזבנד.
המרד המפורסם, אשר פרץ בשנת 167 לפסה”נ, הוביל בין היתר ל-טיהור בית המקדש וייסוד חג החנוכה במסורת היהודית. “האתר בו התגלה המטמון, הינו, ככל הנראה, תחנת דרכים, שלא הייתה מוכרת במחקר עד כה, הכוללת;
מקווה טהרה, בריכת אגירה ומבנים נוספים, על גדות העמק של נחל תרצה, בדרך הראשית העולה אל מבצר הסרטבא (אלכסנדריון), אשר נבנה על ידי המלך ינאי“, אמר ד”ר בר.
רוני מלכאי ועמיתו איתי שיינר מטעם דוברות אוניברסיטת חיפה, מסרו לאתר כאן ישראל אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה, כי טיפוס זה, מתוארך לשנת 80/79 לפסה”נ.
במחקר, ידועים רק מטמונים ספורים של אלכסנדר ינאי ונדירים במיוחד כאלה המתגלים בחפירות ארכיאולוגיות מסודרות. מטמון זה, הוא גם אחד הגדולים מסוגו שהתגלו בארץ ישראל.
“כל הסטודנטים והחופרים המתנדבים בחפירה, התרגשו מאוד למצוא מטמון חשמונאי כזה, ועוד במהלך חג החנוכה, והדבר הוסיף עבורם משמעות מיוחדת לחג, לרבות בימים הקשים העוברים על עמנו בעת הנוכחית.
אני מקווה שהמקום יהפוך ל-אתר קולט קהל, ויתווסף ל-אתרי הארכאולוגיה והמורשת של ארצנו”, אמר ד”ר בר.