מועצת העיתונות והתקשורת בראשות נשיא מועצת העיתונות המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, קובעת, כי; “השתלטות המשטרה באמצעות ‘פגסוס’ תוכנת ריגול ישראלית, על טלפונים של עיתונאים ואחרים היא פגיעה אנושה בחיסיון העיתונאי ובחופש העיתונות”.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל| כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
בהודעת מועצת העיתונות, והתקשורת, היא מביעה זעזוע ומחאה חריפה על כך שהמשטרה השתלטה, לכאורה, על טלפונים של עיתונאים ואחרים ושאבה מהם מידע באמצעות פגסוס, תוכנת ריגול ישראלית, שפותחה על ידי קבוצת אן. אס. או. טכנולוגיות (NSO Group).
תוכנות הריגול, נקראות על שם סוס הכנף המיתולוגי ‘פגסוס‘ הטרויאני במלחמת טרויה, מדובר בתוכנה זדונית המתחזה לתוכנה תמימה, שהתקנתה על מחשב, תשמש לביצוע תקיפת סייבר או לגרימת נזק
כפי שנחשף בעיתון “כלכליסט” יומון כלכלי ואתר חדשות כלכלי את התוכנה, ניתן להתקין אותה באופן סמוי על מכשירי טלפונים ניידים (ומכשירים אחרים) שמריצים את רוב הגרסאות של iOS ואנדרואיד.
בהמשך להודעת מועצת העיתונות, נמסר, כי; “אם הפרטים נכונים, יש בכך פגיעה אנוּשה בחיסיון העיתונאי, בהגנה על מקורות מידע ושמירה על חיסיון מקורות, בחופש העיתונות ובדמוקרטיה“.
מועצת העיתונות והתקשורת, תובעת חקירה מלאה ובלתי תלויה של השימוש בתוכנות פולשניות כנגד עיתונאים ואחרים והטמעת האיסור בהן בכל דרגי המשטרה.
בתוך כך, הודיע מפכל המשטרה, רב ניצב יעקב שבתאי, כי; “בעקבות הפרסומים האחרונים בדבר הפעלת מערכות טכנולוגיות במשטרת ישראל בשנים שקדמו לכניסתי לתפקיד, פניתי לשר לביטחון הפנים וביקשתי שיורה על הקמת ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה בראשות שופט.
הוועדה, תבחן את הנושא על כל היבטיו זאת, על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרת ישראל מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות במשטרת ישראל, מאידך.
ככל שתמצא הוועדה – אי סדרים וכשלים – הם יטופלו בהתאם לחוק” – סיכם המפכל, רנצ שבתאי.
דוברת היחידות המקצועיות באגף דוברות הסברה ותקשורת, של משרד המשפטים, הגב’ כרמית אורפז-ימין, הוסיפה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’, כי נוכח הפרסומים האחרונים בנושא, הרשות להגנת הפרטיות, מסרה, כי; “ככל שיש אמת בפרסומים לפיהם המשטרה עושה שימוש בתוכנות שונות לשם מעקב אחר אזרחים, בניגוד לכאורה להוראות הדין וללא צו שיפוטי, הרי שהדבר מהווה חציית קו אדום ופגיעה בוטה בזכות החוקתית לפרטיות.
הרשות פועלת מול הגורמים הרלוונטיים ובוחנת את כלל החלופות העומדות לרשותה לטיפול בנושא. מטבע הדברים, בשלב זה, אין הרשות, יכולה לפרט מעבר לכך”.
█ מועצת העיתונות והתקשורת
מועצת העיתונות בישראל (עמותה רשומה), היא גוף וולונטרי, שהוקם בשנת 1963 במשותף על ידי העיתונות (מוצאים לאור, עורכים ו-עיתונאים) ונציגי ציבור – כגופים מקבילים בעולם.
במאי, 2011, המועצה נרשמה כעמותה המופקדת על שמירת הערכים של עיתונות חופשית וטובה, וקובעת את כללי האתיקה, החלים על כלי התקשורת ואוכפת את הכללים האלה.
◄ מבנה המועצה;
במועצת העיתונות, חברים נציגי ציבור (40%), עיתונאים (30%) ועורכים ומוציאים לאור (30%).
◄ אתיקה;
מליאת מועצת העיתונות היא הקובעת את תקנון האתיקה. החלטות עקרוניות בתחום האתיקה העיתונאית נידונות בכל מוסדות המועצה; במליאה, בנשיאות ובוועדות מיוחדות, המוקמות לצורך בחינת נושאים שונים.
תלונות על עבירות בתחום האתיקה העיתונאית מתבררות בבתי הדין לאתיקה.
◄ הגנה על חופש העיתונות;
מועצת העיתונות מופקדת – מטעם כלי התקשורת המיוצגים בה – על שמירת הערכים של עיתונות חופשית, בהם; חופש המידע, חופש הביטוי וחופש הבעת הדעה.
נציגי מועצת העיתונות מגנים על חופש העיתונות בהופעות בכנסת ובמאבק על דעת הקהל.
בין השאר, המועצה נלחמת לביטול יוזמות חקיקה המבקשות להטיל הגבלות על חופש הביטוי; נאבקת בפעולות של גופים שלטוניים נגד עיתונאים וכלי תקשורת; ופועלת נגד מונופולים וקרטלים בתקשורת הישראלית.