מועצת העיתונות והתקשורת בישראל בראשות כב’ שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, קוראת היום (יום ראשון, ד’ בניסן התשפ”ג) אל משטרת ישראל, להגביר את ההגנה על צוותי סיקור היוצאים להביא תמונת מצב משטחי המחאה הסוערת בעניין ‘הרפורמה המשפטית’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
קריאת מועצת העיתונות והתקשורת באה זאת לאחר שתומכי החקיקה המוצעת, תקפו מילולית אמש (מוצאי שבת) בעיר אור עקיבא את ‘צוות ערוץ 13‘ והכתבת לירון שמם ואחד המפגינים אף בעט בה.
“ספגתי בעיטה וקללות, ערב אלים, מפחיד ועצוב באור עקיבא“. סיכמה הכתבת שמם. רק בזכות ההגנה המשטרתית, חוּלצה הכתבת שמם ללא כל פגיעה נוספת בגופה.
מועצת העיתונות והתקשורת, הבהירה, כי; “אירוע זה בא בנוסף לאיומים גוברים על אנשי תקשורת, תוך קריאה לפגיעה בהם. כך איום ברשת האינטרנט, כלפי כתב ערוץ 13 העיתונאי ספי עובדיה ורעייתו העיתונאית ליאור קינן.
"הביתה, אל-ג'זירה, אתם האויב": צוות חדשות 13 הותקף באלימות בהפגנה באור עקיבא על ידי תומכי ליכוד. שוטרי יס"מ חילצו את כתבת מהדורת השבת לירון שמם – שספגה בעיטה מאחד המפגינים.
לכל העדכונים מהערב – https://t.co/4thKqKt4kV@tamarishshalom pic.twitter.com/yu0X5U45ve
— חדשות 13 (@newsisrael13) March 25, 2023
כך גם תקיפה בדחיפות של כתבת ערוץ 14 העיתונאית שיראל ללום-נהיר (המצויה בחודשי היריון מתקדם) בעת שסיקרה הפגנה בעיר פתח תקווה“.
קודם לכן (לפני כשלושה שבועות 09/03/2023) גינתה מועצת העיתונות והתקשורת, את התנכלות ל‘צוות ערוץ 14‘ גם בסערת “המחאה המשפטית“.
שר התקשורת דר’ שלמה קרעי, גינה אף הוא את ההתנהגות האלימה אמש (מוצש) כלפי עיתונאים והצהיר; “אלימות בכלל ופגיעה בעיתונאים בפרט, היא בלתי נסבלת ואסור לעבור עליה לסדר היום. מאף צד! לא נגד ערוץ 14, כפי שראינו השבוע, לא נגד ערוץ 13 מאירועי הערב הזה, ולא נגד אף עיתונאי“.
מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, סיכמה בהודעתה; “גם בימים בהם מוטל על המשטרה עול חסר תקדים, יש לאפשר לכל כתבת וכתב מכל ערוץ, לדווח לציבור מקרוב על הנעשה תוך מתן אבטחה ו’הגנה משטרתית‘ על היכולת לשדר ולסיים שידור ללא פגיעה ואיומים“.
█ מועצת העיתונות והתקשורת
מועצת העיתונות בישראל (עמותה רשומה) 580491223, היא גוף וולונטרי, שהוקם בשנת 1963 במשותף על ידי העיתונות (מוצאים לאור, עורכים ועיתונאים) ונציגי ציבור – כמו גופים מקבילים בעולם.
בחודש מאי, 2011, נרשמה המועצה כעמותה. המועצה מופקדת על שמירת הערכים של עיתונות חופשית וטובה, ובמסגרת זו היא קובעת את כללי האתיקה, החלים על כלי התקשורת ואוכפת את הכללים האלה.
◄ מבנה המועצה;
במועצת העיתונות, חברים נציגי ציבור (40%), עיתונאים (30%) ועורכים ומוציאים לאור (30%).
◄ אתיקה;
מליאת מועצת העיתונות היא הקובעת את תקנון האתיקה. החלטות עקרוניות בתחום האתיקה העיתונאית נידונות בכל מוסדות המועצה; במליאה, בנשיאות ובוועדות מיוחדות, המוקמות לצורך בחינת נושאים שונים.
תלונות על עבירות בתחום האתיקה העיתונאית מתבררות בבתי הדין לאתיקה.
◄ הגנה על חופש העיתונות;
מועצת העיתונות מופקדת – מטעם הגורמים המיוצגים בה – על שמירת הערכים של עיתונות חופשית, בהם חופש המידע, חופש הביטוי וחופש הבעת הדעה.
נציגי המועצה מגנים על חופש העיתונות בהופעות בכנסת ובמאבק על דעת הקהל.
בין השאר, המועצה נלחמת לביטול יוזמות חקיקה המבקשות להטיל הגבלות על חופש הביטוי; נאבקת בפעולות של גופים שלטוניים נגד עיתונאים וכלי תקשורת; ופועלת נגד מונופולים וקרטלים בתקשורת הישראלית.
* הכותב חבר מועצת העיתונות.