
מחקר חדש של המרכז לפנסיה, ביטוח ופסיכולוגיה כלכלית באוניברסיטת בן גוריון, מראה, כי בשנת 2022, ל-23.8% מהשכירים במדינת ישראל לא הייתה פנסיית חובה. ממצא מדאיג נוסף הוא שרובם המכריע של אותם עובדים מגיע מהעשירון התחתון של האוכלוסייה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המחקר, שניתח נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על פני שני עשורים (2006-2022), בחן את הכיסוי הפנסיוני של השכירים בישראל באמצעות נתונים אמיתיים המדווחים ללמ”ס.
המחקר, הוצג לראשונה ע”י פרופ’ אביה ספיבק בהרצאה בכנס של מכללת תל אביב יפו.
החוקרים, ד”ר שרית מנחם-כרמי, פרופ’ אביה ספיבק ופרופ’ אביעד טור-סיני מאוניברסיטת חיפה, ניתחו מיליוני משרות לאורך השנים, כולל השנה בה נכנסה לתוקף פנסיית החובה (2008).
█ מהמחקר, עולה תמונה ברורה;
- פערים גדולים בכיסוי הפנסיוני; בקרב 23.8% מהשכירים שאינם מכוסים, שיעור גבוה במיוחד מגיע מהעשירון התחתון, שם למעלה ממחצית (50%) ממשרות השכיר, אינן כוללות הפרשות לפנסיה. מצב דומה, נראה גם בעשירונים השני והשלישי. רק בעשירונים הגבוהים נהנים רוב העובדים מכיסוי פנסיוני.
- אוכלוסיות בסיכון; הכיסוי הפנסיוני הנו נמוך משמעותית בקרב עובדים המשתכרים שכר נמוך, צעירים, עובדים עם ותק נמוך במקום העבודה ובענפים שבהם מעסיקים קטנים רבים, כמו; בינוי, שירותי אוכל, בידור ופנאי.
- השלכות לעתיד; עובדים עם שכר נמוך וותק קצר צוברים פחות כספים לפנסיה, ולכן, צפויים לקבל קצבה נמוכה ויאלצו להסתמך בעיקר על קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי, שאינה גבוהה.
למרות זאת, המחקר, מצביע גם על הצלחה משמעותית של פנסיית החובה. בשנת 2007, לפני יישוּמה, רק שליש מהשכירים (37%) היו מכוסים פנסיונית.
בשנת 2022, שיעור זה, עלה פי שניים והגיע ל-76.2%. החוקרים, מציינים, כי כבר בשנים; 2009 ו-2010 נרשמה עלייה ניכרת בשיעורי הכיסוי, מה שמראה שהרפורמה השפיעה באופן כמעט מיידי, למרות שאכיפתה לא הייתה מלאה.
מטעם משרד רב תקשורת שירותי יחסי ציבור, יעוץ תקשורת, דוברות, שיווק, מיתוג, פרסום ועוד בבעלותו של יצחק רביחיא, נמסר לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה, כי המחקר בחן נתונים על מיליוני משרות לאורך השנים (מ-3.044 מיליון ב-2006 ל-4.587 מיליון ב-2022).
מהמחקר עוד נמצא, בבדיקה האם בוצעו עבורן הפרשות פנסיוניות ומה שיעור השכר המבוטח לפנסיה מתוך השכר ברוטו.
הנתונים מתבססים על דיווחי המעסיקים למס הכנסה, ועל פי החוקרים, הם חיוניים לקבלת תחזיות מהימנות לגבי קצבאות הפנסיה העתידיות של העובדים.
לסיכום, ממצאי המחקר מטעם המרכז לפנסיה, ביטוח ופסיכולוגיה כלכלית באוניברסיטת בן גוריון, מדגישים את הצורך בהמשך מאמצים להרחבת הכיסוי הפנסיוני בקרב כל שכבות האוכלוסייה, ובפרט בקרב העובדים המוחלשים יותר.