
אם יש לך ידע משפטי וגם אם אין לך כזה, אך יש לך מה להציע, יש לך תובנות ואולי רעיונות בקשר לתכנים שיכללו ב’חוק היסוד החדש’ את/ה וכל הציבור במדינת ישראל, מוזמנים להציע הצעות להצעת החוק שתתמקד בזכויות יסוד הכרוכות בהליך השיפוטי, הנוגעות לממשקים שבין הפרט למערכת המשפט או זכויות של מי שכלפיו מופעלות סמכויות שלטוניות בתחום אכיפת החוק.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
שר המשפטים גדעון סער, הנחה היום (יום רביעי, ג’ אלול תשפ”א) את ‘מחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים‘ להכין הצעה של חוק-יסוד חדש שיוסיף נדבך חשוב בדרך להשלמתם של ‘מגילת זכויות האדם‘ וכלל פרקי החוקה של מדינת ישראל.
הצעת החוק תתמקד בזכויות יסוד הכרוכות בהליך השיפוטי, הנוגעות לממשקים שבין הפרט למערכת המשפט או זכויות של מי שכלפיו מופעלות סמכויות שלטוניות בתחום אכיפת החוק.
תיאור זה, אינו ממצה אלא נועד להמחיש את ליבת הנושאים שבהם יעסוק חוק היסוד החדש.
אחדות מהזכויות שנכללות בגדרי הנושא כבר זוכות לעיגון, ישיר או עקיף, בחוקי היסוד הקיימים או הוכרו בפסיקת בית המשפט העליון בפרשנותו את חוקי היסוד.
כך למשל סעיף 5 ל-חוק-יסוד; כבוד האדם וחירותו, מורה במפורש, כי; “אין נוטלים ואין מגבילים את חירותו של אדם ב-מאסר, ב-מעצר, ב-הסגרה או ב-כל דרך אחרת” אלא בתנאים שנקבעו ב-סעיף 8 לאותו חוק יסוד (כלומר, בין היתר, לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש).
█ חוק-יסוד חדש; הציבור מוזמן להציע הצעות, תובנות ורעיונות בקשר לתכנים שיכללו בחוק
אולם, עתה הכוונה היא, כי הכנסת, תקבע בצורה סדורה, מפורשת ומרוכזת מכלול של ‘זכויות’ בנושא האמור, מתוך ראיה עדכנית ועל בסיס הניסיון החוקתי שהצטבר במהלך למעלה מ-73 שנות קיומה של מדינת ישראל.
חוקי היסוד הם התשתית החוקתית של מדינת ישראל. מאז החלה הכנסת, בשבתה כאסיפה מכוננת, לקבוע את חוקי היסוד בשנת 1958, נחקקו חוקי יסוד המסדירים את יסודותיו ואופיו של המשטר, ההגנה על זכויות האדם, עקרונות היסוד ומאפייני הזהות של המדינה.
מטעם אגף דוברות הסברה ותקשורת של משרד המשפטים, מסרה דוברת היחידות המשפטיות הגב’ אפרת אורן לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה, כי שני חוקי יסוד עוסקים באופן מיוחד בהגנה על זכויות היסוד של הפרט;
חוק-יסוד; כבוד האדם וחירותו ו-חוק-יסוד; חופש העיסוק; ואולם, מגילת הזכויות של ישראל טרם הושלמה.
לשם ההדגמה ‘זכויות יסוד‘ אחדות שהכללתן, נשקלת; זכות הגישה לערכאות, הזכות להליך הוגן, על מאפייניה השונים, זכויותיהם של חשוד, עצור ונאשם, עקרון החוקיות ו’זכות הייצוג בידי עורך דין‘ ו-היוועצות בו.
הציבור מוזמן להציע הצעות, תובנות ורעיונות בקשר לתכנים שיכללו בחוק היסוד החדש, לכתובת הדואר האלקטרוני; Zchuyot_Bamishpat@justice.gov.il או לפקס; 02-6468079, עד ליום כ”ה באלול, התשפ”א, 2 בספטמבר 2021.
◄ לפרטים באתר משרד המשפטים.
◄ עוד לעיון בנושא באתר הכנסת.