
“לעיתים, וככל הנראה מחוסר תשומת לב, נעשית “הַלְאָמָה” של סיפורם של הקורבנות ומשפחותיהם, באופן שפרטיהם האישיים וקורותיהם מפורסמים לקידום האינטרסים הציבוריים החשובים, אך ללא הסכמתם ואף ללא ידיעתם. מתוארות פגיעות והפרות שהחלו לאחר מתקפת הטרור ב-7.10 ובמהלך מלחמת חרבות ברזל, הן במסגרת דו”חות ממשלתיים וציבוריים והן באמצעי התקשורת השונים” כך מאשימה עו”ד נטע ברק, מנהלת תחום חקיקה ומדיניות ציבורית בסיוע המשפטי של משרד המשפטים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
“הגם ששלומם ומצבם של נפגעי פעולות האיבה ומשפחותיהם עומדים במוקד העניין הציבור בישראל, והדברים זוכים לסיקור נרחב בפרטי פרטים, הנפגעים ובני משפחותיהם – לא ביקשו שסיפורם האישי יהפוך לסיפור לאומי ולא ויתרו מעולם על זכותם היסודית לפרטיות“. הדגישה עו”ד ברק.
מתוארות “פגיעות והפרות שהחלו לאחר מתקפת הטרור ב-7.10 ובמהלך מלחמת חרבות ברזל, הן במסגרת דו”חות ממשלתיים וציבוריים והן באמצעי התקשורת השונים”. במכתב, עליו חתומה גם עו”ד נטע ברק,
על רקע הדברים המטרידים הללו, פנתה אתמול (ד’) ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, עורכת הדין נוחי פוליטיס, אל יו”ר ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, חה”כ שמחה רוטמן, בבקשה לקיים דיון דחוף בעניין פרסום מידע פרטי ורגיש הנוגע לנפגעי מתקפת הטרור ב-23. 7.10 ו”מלחמת חרבות ברזל” בהם; נרצחים, חללי צה”ל, חטוּפים ושבים.
זאת, על רקע פגיעה והפרה מתמשכת של זכויות הנפגעים לפרטיות ולצנעת הפרט, לרבות פרסום פרטי מידע רגישים אודות מצבם הרפואי, הנפשי, הפיזי ותיאור מפורט של העבירות הקשות שבוצעו בהם או ביקיריהם, לציבור הרחב.
כך למשל, הועלו סרטונים בהם נחשפים חלק ממעשי הזוועות בנפגעים או ביקיריהם לאתר בינלאומי, מבלי שבני משפחתם, יודעו על כך.
במקרה אחר, נכתב ערך ב’ויקיפדיה‘ אודות אחת החטופות במסגרתו צוין שהיא נפגעה מינית, דבר שפגע במשפחתה ולתחושתם גם בכבודה של יקירתם החטופה, ונעשה ללא יידוע או הסכמת המשפחה;
אחת מהשבות מ-שבי החמאס, סיפרה לעורכת הדין המייצגת אותה מטעם הסיוע המשפטי, כי היא נשאלה, במספר הזדמנויות, האם בוצעו בה עבירות מין ב-שבי וכי הדבר פוגע בה;
█ ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, עורכת הדין פוליטיס, מבקשת לכנס בדחיפות את ‘ועדת חוקה, חוק ומשפט’ לדון ב-סוגיית הפרטיות והפרסומים
בנוסף, פורסם על ידי משרד הבריאות, כי אחת מ-נפגעות ‘טבח ה-7.10.23‘ ששמה קץ לחייה, “הייתה בעלת רקע מוכר במשרד הבריאות ובמשרד הרווחה“;
ויתרה מכך, במענה לדיווחי האו”ם בנושא עינויים מטעם משרד הבריאות, נכלל מידע רגיש ופרטי אודות מעשים שבוצעו בחטופים בזמן שהוחזקו בשבי.

מידע זה פורסם ללא ידיעתם או הסכמתם ושל הנפגעים ובני משפחותיהם, בחלקו מידע המאפשר זיהוי או חשד במי מדובר, אשר גרם לפגיעה קשה בהם.
על רקע הפרות ופגיעות אלו ואחרות, ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, עורכת הדין פוליטיס, מבקשת לכנס בדחיפות את ‘ועדת חוקה, חוק ומשפט‘ לדון ב-סוגיית הפרטיות והפרסומים, הנעשים כיום, ללא יידוע והסכמה, תוך חשיפת מידע רגיש ביותר המצוי בלב ליבת הפרטיות, ותוך העמקת הפגיעה בנפגעי העבירה;
משפחות הנרצחים, החטופים והשבים ובמשפחות השכולות, ולגבש דרכי פעולה למניעת פרסומים אלו.
דובר מטה הנהלה והיחידות המקצועיות של אגף דוברות הסברה ותקשורת במשרד המשפטים מר יובל גורן, מסר לאתר כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה, כי מאז מתקפת הטרור ב-7.10.23 ופתיחת ‘מלחמת חרבות ברזל‘ נפתחו ב’סיוע המשפטי של משרד המשפטים‘ למעלה מ-2,300 תיקים ל-סיוע, ייצוג וליווי משפטי ו-מיצוי זכויות למשפחות שיקיריהן נרצחו, נפלו או נחטפו ושבו.
הסיוע המשפטי, ניתן למשפחות, לחטופים ולשבים בכל הצרכים המשפטיים, לרבות בנושאי ביטוח לאומי, מעמד אישי, טיפול בנושאים כספיים, דיני עבודה, ענייני דיור, אפוטרופסות, הגנת הפרטיות ונושאים נוספים.
נפגעים או בני משפחותיהם המעוניינים לקבל סיוע משפטי בנושאים אלו, מוזמנים לפנות אל מוקד הסיוע המשפטי בטלפון; 073-392-7788.
◄ לוועדת לוועדת חוקה-פרטיות נפגעי שבעה באוקטובר – 15.1.25