
הכנס הישראלי הראשון ל’חקלאות מחדשת’ לרגל ‘יום הקרקע העולמי’ שחל שלשום ובסמיכות ל’ועידת האקלים של האו”ם’ מתקיים היום, יום שלישי, י”ב בכסלו התשפ”ג, 6.12.2022) לראשונה בישראל במתחם הכנסים, ב’מועצה האזורית דרום השרון’ (ליד מושב נווה ירק) ביוזמת ‘העמותה לקידום חקלאות מחדשת ו-אגרופורסטרי’ (חקלאות יערנית) מתקיים כחלק מאירועי ‘יום הקרקע העולמי’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר‘.
מארגני הכנס, הודיעו, כי הוא יתמקד בנושא; החקלאות המחדשת ב-פְּרַקְטִיקוֹת בפועל, בפוטנציאל, באתגרים, בהקשר לשינויי האקלים וכמובן – מי יתמוך בשלב המעבר?
בכנס חקלאות מחדשת לרגל יום הקרקע העולמי, ישתתפו מרצים בין-לאומיים מובילים בתחום החקלאות המחדשת בעולם, ביניהם; מר פטריק וורמס, יושב ראש ארגון האגרופורסטרי העולמי (ICRAF).
כמו כן, סגן יושב ראש ארגון האגרופורסטרי האירופאי (EURAF), מר פיליפ בירקר מייסד משותף של ארגון “חקלאי האקלים” (Climate Farmers) וחבר ב-Ashoka’s Changemaker community.
◄ פטריק וורמס
פטריק וורמס, הוא גנטיקאי מולקולרי בהכשרתו, הוא נציג של מוסד המחקר הבינלאומי ( World Agroforestry (ICRAF העוסק בחקר תפקידם של עצים בנופים חקלאיים ויישום (אגרופורסטרי – Agroforestry).
מר וורמס, היה שותף לכתיבת מחקרים וניירות עמדה רבים לקובעי מדיניות באירופה וברחבי העולם וכיהן שנים רבות כנשיא EURAF (הפדרציה האירופית לחקלאות יערנית) כנאמן וגזבר של האיגוד הבינלאומי לאגרו-יערנות, עמית בכיר ב-Global Evergreening Alliance, חבר במועצות מייעצות ברחבי העולם ועוד.
פטריק פעיל בממשק המדע-מדיניות מאז סוף שנות ה-80 ומשמש מרצה אורח בתחום המדיניות ברחבי העולם.

◄ פיליפ בירקר
מר פיליפ בירקר הוא מייסד משותף של ארגון “חקלאי האקלים” (Climate Farmers) וחבר ב-Ashoka’s Changemaker community.
בירקר, ידגים ”מקרי בוחן” של מעבר לחקלאות מחדשת בקנה מידה גדול, באירופה כולה, בשילוב דוגמאות של החקלאים שביצעו את המעבר.
◄ הכנס הישראלי הראשון ל’חקלאות מחדשת’
הכנס, יתקיים בין השעות; 16:30-08:30 וב-17.00-19.00 אירוע חברתי לחשיבה משותפת ומינגלינג.
■ בסדר היום הצפוי;
- 08:30-09:00 הרשמה וכיבוד,
- 09.00-16.30 הרצאות ופאנלים מקצועיים,
- 17.00-19.00 אירוע חברתי (אופציונאלי) – יין מקומי, מוזיקה, ויצירת קשרים מחדשים.
**ההשתתפות בכנס היא ללא עלות אך מותנית בהרשמה מראש** לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו >> https://lp.regenerativeag.co.il/
מטעם משרד יחסי ציבור אופיר שפיגל העוסק בייעוץ אסטרטגי, תקשורתי ותדמיתי נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי העמותה לקידום חקלאות מחדשת ו-אגרופורסטרי, פועלת להנעת שינוי במערכות גידול המזון בישראל ולביסוס התשתית למערכות עמידות, יציבות ורווחיות, המספקות לא רק מזון איכותי אלא גם פתרון להתמודדות עם שינויי האקלים.
העמותה פועלת לקידום התחום בישראל במספר מישורים: בפן המקצועי-חקלאי על ידי חשיפה והפצת הידע ובהכשרה של חקלאים, בעבודה מול רשויות לקידום מדיניות ותמיכה ממשלתית, בגיוס מימון מגופי מחקר וברתימה של גופים מסחריים לתמיכה בתחום.
█ מה היא חקלאות מחדשת
אגרופורסטרי בפשטות, נמצאת תחת ההגדרה של “אגרופורסטרי” “Agroforestry” נכללות כל הפרקטיקות החקלאיות המשלבות עצים ושיחים עם גידולים שאינם עצים או עם בעלי חיים על אותו השטח או החלקה
מערכות אגרופורסטרי בבסיסן הינן שיטות חקלאיות המאפשרות לשלב יצרנות גבוהה ורווחית ובו זמנית ‘לשמור על הסביבה‘.
במערכות אגרופורסטרי המנוהלות היטב השילוב של עצים בשטחים חקלאיים, יוצר מערכות חקלאיות בריאות וברות קיימא שתישמרנה לדורות הבאים ותהיינה חסינות יותר מפני שינויי האקלים בהשוואה למערכות החקלאיות הקונבנציונליות המקובלות כיום.
במערכות אגרופורסטרי, ניתן לגדל את היבולים יחד באותו הזמן, לגדל אותם ברוטציה, או לגדל אותם בחלקות נפרדות כאשר חומרים מגידול אחד משמש לטובתו של גידול אחר, תוך שמירה על משאבי המים, הקרקע והמגוון הביולוגי.
“חקלאות מחדשת” הינה גישה או תפיסת עולם לניהול ממשקים חקלאיים באופן בר קיימא. החקלאות המחדשת מאגדת בתוכה עולם שלם של שיטות חקלאיות המתבססות על תמיכה בתהליכים הטבעיים המתרחשים בקרקע, במטרה לשפר את פוריותה ובריאותה לשנים רבות.
כיום, בעולם ובישראל, הולכת ומתחזקת ההבנה בקרב חקלאים ומקבלי ההחלטות, כי המעבר ליישום של שיטות מחדשות, תוך צמצום היישום של תכשירים כימיים ועיבודי קרקע אגרסיביים, אינו בהכרח פוגע בהיקף היבול.
להיפך, הוא עשוי לרוב להיות אף רווחי יותר, וזאת תוך צמצום הנזקים הנגרמים לסביבה ולטבע.
למי זה מתאים? שיטות מעולם החקלאות המחדשת שבכללן האגרופורסטרי (חקלאות יערנית) מספקות פתרונות למרבית ענפי הייצור הקיימים כיום וכוללת; גידולי שדה, מטעים, ומרעה.
יישום של חקלאות מחדשת יכול להתאים לממשקי גידול בכל היקף, החל ממשקים פרטיים קטנים ועד חוות ענק, ויכולה להתקיים ברמות יישום שונות המותאמות במיוחד לכל מקום ומקום.
המפתח ליישום מוצלח של חקלאות מחדשת הוא תכנון מושכל הרואה את מכלול המרכיבים של המערכת, ומנצל אותם באופן מיטבי.
למעשה, תכנון נכון מאפשר לאורך זמן לצמצם את עלות התשומות החיצוניות ולנצל את מה שהיה נחשב תמיד כפסולת כמשאב יקר, המשפר את בריאות המערכת.
ככל שיתרחב המעבר של חקלאים בישראל לשיטות מעולם החקלאות המחדשת, נוכל כולנו ליהנות מתוצרת איכותית יותר ומסביבה בריאה יותר, יציבה יותר ועמידה יותר בפני שינויי האקלים. מתוך אתר העמותה לקידום חקלאות מחדשת ו-אגרופורסטרי.
* העמותה לקידום חקלאות מחדשת ואגרופורסטרי בישראל, הוקמה על פי מְקֻיָּמֶיהָ כדי לבסס את התחום בישראל על מנת לשנות את האופן שבו אנו מגדלים וצורכים מזון.
העמותה, פועלת לקידום התחום בישראל במספר מישורים בפן המקצועי-חקלאי על ידי;
- חשיפה והפצת הידע,
- הכשרה של חקלאים, בעבודה מול רשויות לקידום מדיניות ותמיכה ממשלתית,
- גיוס מימון מגופי מחקר,
- רתימה של גופים מסחריים לתמיכה בתחום.