Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

היחידה הממשלתית לחופש המידע: משרד רוהמ מפר חוק חופש מידע

0
0
עורך דין שלומי בילבסקי

היחידה הממשלתית לחופש המידע, מפרסמת היום (יום רביעי, כ”ו באב התשפ”ב, ה-24.8.2022) באתר משרד המשפטים את הדין וחשבון של הפעילות של ‘היחידה הממשלתית לחופש המידע לשנת 2021’ וממנו עולה, כי הרשויות לגביהן הוגשה כמות התלונות המוצדקות הרבה בין היתר של; משרד ראש הממשלה שהוכרז כ’רשוּת מפרה את חוק חופש המידע’ תשע (9) פעמים במהלך שנת 2021.

 רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ בפייסבוק או בטוויטר.

הרשויות אליהן הוגשה כמות הבקשות הגדולה ביותר, הן; משרד החינוך, המשטרה, רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבריאות. הרשויות לגביהן הוגשה כמות התלונות המוצדקות הרבה ביותר; משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות, משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה.

בין המשרדים שענו בחיוב על אחוז הבקשות הגבוה ביותר; משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, רשות האוכלוסין וההגירה, רשות מקרקעי ישראל ומשרד הכלכלה והתעשייה.

מן הדין וחשבון, הסוקר את יישום חוק חופש המידע במשרדי הממשלה וביחידות הסמך בשנה החולפת, עולה, כי במהלך שנת 2021, הוגשו לממשלה 14,838 בקשות חופש מידע, המשך למגמת עלייה במספר הבקשות המוגשות לממשלה וליחידות הסמך שלה בשנים האחרונות.

מן הדוח, עולה עוד,  כי הרשויות שענו בחיוב על אחוז הבקשות הגבוה ביותר הן; משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, רשות האוכלוסין וההגירה, רשות מקרקעי ישראל ומשרד הכלכלה והתעשייה.

מנגד, הרשויות, שדחו את האחוז הגבוה ביותר של בקשות חופש מידע הם; משרד הפנים, הנהלת בתי המשפט, משרד המשפטים והמשרד לביטחון הפנים, כשעילות הדחייה המרכזיות הן; המידע נוצר בידי רשות אחרת או שהחוק, אינו חל על המידע המבוקש.

יש לציין, כי המשרד היחיד שלא הגיש דיווח ליחידה הממשלתית לשנת 2021 הוא משרד ההתיישבותהרשויות לגביהן הוגשה כמות התלונות המוצדקות הרבה ביותר, הן כאמור; משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות, משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה.

בהקשר זה יש לציין כי משרד ראש הממשלה הוכרז במהלך 2021 כרשות שהפרה את חוק חופש המידע 9 פעמים ואף רשם את השיעורים הגבוהים ביותר לחריגה מהזמן הקבוע בחוק למענה לבקשת חופש מידע, כאשר איחר במענה בלמעלה מ-60% מהבקשות שהוגשו אליו.

נתונים מרכזיים מ’דוח חופש המידע 2021′;

עורך דין שלומי בילבסקי; ניתן לראות מספר רב של עתירות המוגשות נגד הרשויות הציבוריות, חלק ניכר מהן בשל אי מתן מענה לבקשות מידע, ורבות מהן נמצאות… מוצדקות.

“מֶסֶר חד וברור שכלל ‘עובדי הרשויות’ צריכים לקבל מצד המנהלים, שישובו ויחזקו את הצורך בשקיפות…”

מנכל משרד המשפטים, עורך דין ערן דוידי; “שיתוף מידע מתכתב עם אחד היעדים האסטרטגיים שלנו במשרד המשפטים בפרט וכאנשי שלטון החוק בכלל. עלינו להגביר ולשפר כל העת את מידת האמון שהציבור נותן בנו ובשירות שאנו מספקים לו.

“הדרך לשם – אַלִּבָּא דְ-עורך דין דוידי; עוברת בראש והראשונה במֶסֶר חד וברור שכלל ‘עובדי הרשויות‘ צריכים לקבל מצד המנהלים, שישובו ויחזקו את הצורך בשקיפות ואת ההבנה לגבי מידת חשיבותה.

כעובדי ציבור, אנו מחויבים להיות שקופים ופתוחים בביצוע הפעולות השלטוניות השונות, ועקרונות אלו הם התורמים לחיזוק אמון הציבור“.

“המשך העלייה הרציפה בדרישה למידע מצד הציבור…”

ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע, עורך דין שלומי בילבסקי; “ממצאי הדוח, מעידים על המשך העלייה הרציפה בדרישה למידע מצד הציבור ולהגברת השימוש מצד האזרחים וארגוני החברה האזרחית בחוק חופש המידע.

לצד זאת, ניתן לראות מספר רב של עתירות המוגשות נגד הרשויות הציבוריות, חלק ניכר מהן בשל אי מתן מענה לבקשות מידע, ורבות מהן נמצאות… מוצדקות.

על רקע זה, מוסיף עורך דין בילבסקי; “יש לפעול ביתר שאת למתן כלים של ממש ליישום חוק חופש המידע, כדי למנוע המשך ואף גדילה של מגמה זו. על הרשויות והמשרדים השונים ובראשם משרד ראש הממשלה לבחון היטב את ממצאי הדוח הרלוונטיים אליהם, ולפעול לתיקון התנהלותם בכל הקשור ליישום חוק חופש המידע, ככל הנדרש”.

◄ אל דוח חופש המידע 2021.

תגובות
0
0



Exit mobile version