
“חוק השקיות, הביא לירידה דרסטית בצמצום הצריכה של ה’שקיות החד פעמיות’ בכ-73% בקרב הקמעונאיות הגדולות. כאשר ‘חברת פז-חברה לנפט’ לא מקיימת את הוראות החוק, המשרד להגנת הסביבה, רואה זאת בחומרה ובהתאם מפעיל את סמכויותיו… כך אמר השבוע, מר אלעד עמיחי, סמנכ”ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה והממונה על חוק השקיות החד פעמיות.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
“המשרד, ימשיך לפעול נגד קמעונאים אשר אינם פועלים בהתאם לחוק ומחלקים שקיות ללא תמורה ומבלי לגבות את ההיטל בגין השקיות שחולקו” הוסיף עמיחי.
הדברים, באים על רקע, הודעת המשרד להגנת הסביבה, כי חייב את ‘חֶבְרַת פז-חברה לנפט‘ ב’היטל שקיות‘ בסך כולל של כ-2.3 מיליון ₪, בגין אי קיום חובת הדיווח ותשלום ההיטל למשרד להגנת הסביבה, כנדרש מכוח ‘חוק השקיות‘.
סיכם סמנכ”ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה והממונה על החוק.
כזכור, חוק השקיות, נחקק על מנת לעודד ‘התנהגות צרכנית מושכלת‘ בשימוש בשקיות ולהפחית את הזיהום הסביבתי, הנגרם על-ידי שימוש מוגבר ב-שקיות חד-פעמיות.
מאז כניסתו לתוקף, החוק, תרם לצמצום ולירידה בצריכת השקיות החד-פעמיות ב-73% ברשתות הקמעונאיות הגדולות לעומת שנת הבסיס; 2016.
כידוע, המשרד להגנת הסביבה, מבצע בפועל פעילות וביקורות שוטפות על ידי צוותיו, כחלק מיישום החוק.
במהלך הביקורות, נמצא, כי ‘פז חברת נפט בע”מ‘ הנחשבת קבוצת האנרגיה הגדולה והמובילה בישראל, טרם העבירה את כלל הדיווחים אל הממונה במשרד להגנת הסביבה על היקף השקיות שמכרה.
כתוצאה מכך, על חברת ‘פז‘ הוטל עיצום כספי בגין אי דיווח בסך כ-52 אלף שקלים. החברה, שילמה את הסכום המוטל עליה בחודש אפריל שעבר.
כידוע, החוק, מאפשר למשרד להגנת הסביבה להטיל קנסות כספיות על חברות שאינן מצייתות לחובות הדיווח והתשלום המוטלות עליהן.
דרך זו, המשרד, מעודד את החֲבָרוֹת לעמוד בחובותיהן ולתרום לצמיחה סביבתית ולהפחית את הזיהום הסביבתי.
חובת הדיווח ותשלום ההיטל על חֲבָרוֹת המסחר בשקיות חד-פעמיות, היא חלק בלתי נפרד מיישום החוק.
על פי החוק, חֲבָרוֹת אלו, חייבות לדווח בצורה יעילה ושקופה על היקף השקיות שהן משווקות ו-לשלם היטל על פי כמות השקיות שנמכרות.
דרך זו, המשרד להגנת הסביבה, מקנה מידע חשוב ומדווח על צריכת השקיות במדינה ועל השפעתן על הסביבה.
בסיכום, המשרד להגנת הסביבה, הודיע על היטל כספי בסך כולל של כ-2.3 מיליון שקלים על חֶבְרַת פז-חברה לנפט, בגין אי קיום חובת הדיווח ותשלום ההיטל על פי חוק השקיות.
החוק, שהועבר על מנת לעודד התנהגות צרכנית מושכלת בשימוש בשקיות ולהפחית את הזיהום הסביבתי, תרם לצמצום צריכת השקיות החד-פעמיות ב-73% ברשתות הקמעונאיות הגדולות.
על פי החוק, חייבות חֲבָרוֹת המִסְחָר בשקיות חד-פעמיות, לדווח ולשלם היטל על פי כמות השקיות שנמכרות.
המשרד להגנת הסביבה, ממשיך לבצע ביקורות ולהטיל קנסות כספיות על חברות שאינן מצייתות לחובות החוק, על מנת לעודד את התנהגות העסקים לתרום לצמיחה סביבתית ולהפחית את הזיהום הסביבתי.
מטעם דוברת המשרד להגנת הסביבה, נמסר לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי; “למרות הטלת העיצום הכספי, החברה, עדיין לא השלימה את חובות הדיווח שלה וכן לא העבירה ל-קרן הניקיון את כספי ההיטל על השקיות שמסרה”.
█ המטרה להמשיך את מגמת הצמצום היקף צריכת השקיות החד פעמיות והשמירה על הסביבה
על כן, ערך המשרד להגנת הסביבה, הערכה של היקף השקיות ש’פז חברת נפט בע”מ‘ מסרה ללקוחותיה, ללא כל תמורה, ממועד כניסת החברה לרשימת הקמעונאים הגדולים ועד למחצית שנת 2023.
על פי הערכת המשרד, מדובר בכ-2.3 מיליון ₪, אשר היו אמורים להיות משוּלמים לטובת קרן הניקיון.
חישוב זה, מתבסס על אופי פעילות חברת פז חברת נפט ומספר חנויות הנוחות, שברשותה, והחברה, כעת נדרשת לשלם את מלוא ההיטל.
הממונה על החוק במשרד להגנת הסביבה, רשאי להמשיך ולחייב את החברה בעיצומים כספיים בגין אי דיווח ולחייבה בגין ההיטל השקיות שהיה על החברה להעביר.
כל עוד החברה לא תתקן את הפרותיה, המשרד, ישקול את המשך צעדיו, לרבות הטלת קנסות של עשרות אלפי שקלים מדי שנה, בנוסף להיטל שאותו היא נדרשת לשלם בגין השקיות שנמסרו ללקוחותיה.
המשרד להגנת הסביבה, ימשיך לפעול בכל הכלים והסמכויות העומדים לרשותו על פי החוק, כדי להבטיח, כי הקמעונאים פועלים כחוק.
זאת, במטרה להמשיך את מגמת הצמצום היקף צריכת השקיות החד פעמיות והשמירה על הסביבה.
חֶבְרַת פז-חברה לנפט, הוגדרה כחברה קמעונאית גדולה, החל מאמצע שנת 2021 בעקבות רכישת ‘רשת הקמעונאות פרשמרקט‘.
משכך, חלות עליה חובות במסגרת ה-חוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות, תשע”ו-2016.
בהתאם לחוק, על חברת ‘פז חברת נפט בע”מ‘ לגבות מלקוחותיה ב”חנויות הנוחות“, היטל בגין מסירת שקיות ולהעבירו ל-קרן הניקיון, ובנוסף נדרשת החברה, להגיש דיווחים רבעוניים ושנתיים ל’ממונה במשרד להגנת הסביבה‘ בגין היקף השקיות שנמכרו.