
האקדמיה ללשון העברית, תקיים ערב עיון מיוחד שיוקדש לקשר בין המשורר הלאומי חַיִּים נַחְמָן בְּיַאלִיק לשפה עברית (יום שני ה’ בתשרי תשע”ח, 25 בספטמבר 2017). בערב העיון, ירצה חבר האקדמיה והסופר חיים באר על; ‘האגדה – בית יוצר לנשמת האומה’. המשוררת פרופ’ חמוטל בר־יוסף, תדבר על מסתו של ביאליק; “גילוי וכיסוי בלשון” והסימבוליזם הרוסי. חבר האקדמיה פרופ’ עמינדב דיקמן ישוחח על; ‘ביאליק והלשון העברית’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
את ערב עיון מיוחד שיוקדש לקשר בין ביאליק לשפה עברית, תנחה רונית גדיש, המזכירה המדעית של האקדמיה ללשון. במבואת האקדמיה, יוצגו תעודות מארכיון האקדמיה, הפותחות צוהר לפעילותו של ביאליק ב‘וועד הלשון העברית’.
הערב, ילווה במופע מוסיקלי מ‘שירי ביאליק’ בהשתתפותם של; חזי חאיט ו-עתליה לביא.
חַיִּים נַחְמָן בְּיַאלִיק (י’ בטבת תרל”ג, 9 בינואר 1873– כ”א בתמוז תרצ”ד, 4 ביולי 1934) מגדולי המשוררים העבריים בעת החדשה, מסאי, סופר, מתרגם ועורך שהשפיע רבות על התרבות היהודית המודרנית. ביאליק, זכה לתואר “המשורר הלאומי“, חרף העובדה, כי רבים משיריו עוסקים בנושאים אישיים.
חיים ביאליק, עלה בשנת תרפ”ד (1924) לארץ ישראל והתיישב בתל־אביב. הוא עמד בראש אגודת הסופרים, ייסד את התכנסויות “עונג שבת” ב”אוהל שם” והפך את תל־אביב למרכז תרבותי־ספרותי.
מיד עם הגעתו של ביאליק לארץ הוא הצטרף אל ‘וועד הלשון העברית‘ והיה גם לנשיאו של הוועד. ביאליק, פעל בכל תחומי העשייה של הוועד.
בביתו התכנסו ישיבות של הוועד, הוא יזם הקמת ועדות מינוח מקצועיות והשתתף השתתפות פעילה בקביעת מונחים; הוא פעל ללא לאות בגיוס כספים לוועד; בהשתתפות אחרים יזם מפעלים חדשים ובהם ייסוד כתב העת לשוננו, הקמת חברת אמוני הלשון, ייסוד המדור “לשוננו לעם” בעיתונות ועוד.
█ ביאליק, חידש מונחים רבים בוועדות המקצועיות שהשתתף בהן
בתקופתו כהונתו של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק כנשיא ‘וועד הלשון העברית‘ התרחבה מאוד פעולת הוועד ולא הצטמצמה עוד לעיר ירושלים בלבד.
עולה, כי ביאליק, חידש מונחים רבים בוועדות המקצועיות שהשתתף בהן בתחומים כמו; טכניקה, נגינה, עבודות עץ, שמות דגים ובוועדה לשיפור הלשון.
בעקבות נאומו הנמרץ בקונגרס הציוני השבעה עשר בעיר באזל (בשנת 1931) אישרה מליאת הקונגרס היהודי, סיוע כספי של ממש לוועד הלשון.
פחות משנה לאחר מותו פרסם מר יצחק אבינרי את ‘מילון לחידושי ביאליק’ ובו נאספו מאות מילים שחידש המשורר – הן בכתיבתו הספרותית הן בפעילותו בוועדות המינוח של ועד הלשון, ובהן; יבוא, יצוא, ערגה, מצלמה, תגובה, תאונה, נשורת, מטוס, אוורירי, תווית ו… גחלילית.
כאמור, ערב העיון המיוחד והמסקרן אשר יוקדש לקשר בין ‘ביאליק לעברית’ יתקיים ביום שני ה’ בתשרי תשע”ח, 25 בספטמבר 2017, בשעה 17:00–19:00.
התכנסות לערב העיון, החל משעה 16:30. מומלץ להצטייד בבגדים חמים. לרכישת כרטיסים בעלות של 25 ₪, היכנסו אל אתר האקדמיה. לפרטים נוספים; 02-6493555 (בשעות 8:00–15:00).
Add Comment