
“ממשלות ישראל לדורותיהן וכל משרדי הממשלה המעורבים מפקירים את אזרחי מדינת ישראל לסכנת שריפות” – במילים אלו האשים היום (יום י”ט בכסלו התשפ”ג) המדען הראשי של רשות הטבע והגנים דר’ יהושע שקדי, בכנס מיוחד שהתקיים ב’רמת הנדיב’ ועסק בהתמודדות עם שריפות יער לנוכח שינויי האקלים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
בכנס, השתתפו נציגים בכירים ממגוון רחב של גופים ציבוריים וממשלתיים העוסקים במחקר, מניעה וכיבוי שריפות בשטחים הפתוחים בהם כבאות והצלה, המטה לביטחון לאומי (המל”ל) המשרד לביטחון פנים, רשות הטבע והגנים, קרן קיימת לישראל (קק”ל) רמת הנדיב, השירות המטאורולוגי, נציגי השלטון האזורי והמקומי, אקדמיה ועוד.
לדברי שקדי; “לקחי ומסקנות השריפות הגדולות בישראל, ביניהן השריפה הגדולה הראשונה בכרמל כבר בשנת 1989, שריפות בהרי יהודה לאורך השנים והשריפה הגדולה בכרמל בשנת 2010, הן חד משמעיות וקובעות שיש להקים אזורי חיץ סביב יישובים, מתקנים חיוניים ודרכים על מנת להקטין את נזקי השריפות“.
עם זאת הוסיף שקדי, כי; “על אף הניסיונות לקדם זאת באופן מלא וגורף ממשלות ישראל לאורך השנים בכלל והמשרדים הרלוונטיים בפרט, לא הצליחו לגרום לדברים לקרות.
המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, מנה את הגורמים לכך שהדבר לא צלח, ביניהם היעדר תקנות ממוסדות לנושא שיגדירו את הקמת אזורי החיץ באופן מנדטורי, היעדר תקציב מוגדר וזמין להקמת אזורי החיץ ביישובים והיעדר תנאים ומנגנוני ביצוע ליישום אזורי החיץ.
שקדי, שיבח בדבריו את משרד האוצר שמממן את הטיפול באזורי החיץ על ידי רשות הטבע והגנים, את ארגון רשות הטבע והגנים, בה הוא עובד על עובדיה שפועלים במסירות ליישום המקצועי של הקמת אזורי החיץ בשטחי השמורות והגנים הלאומיים ואת קקל המממנת את הקמת אזורי החיץ מתקציבה.
כמו כן, שיבח דר’ שקדי, את המטה לביטחון לאומי שלקח על עצמו לטפל בנושא וכמעט והוביל את המדינה לביצוע. יחד עם זאת אמר שקדי, כי גם המטה לביטחון לאומי לא הצליח במשימה והיישובים והתושבים עדיין בסכנה.
זאת בנוסף על אזורי חיץ לאורך הכבישים שעליהם אף אחד לא מדבר. לצערו של דר’ שקדי, יש “גרירת הרגליים” בנושא מצד ממשלות ישראל לדורותיהן, מפקירה את אזרחי מדינת ישראל לסכנת שריפות.
דובר נוסף בכנס מטעם רשות הטבע והגנים היה ראש ענף היער מחוז צפון ברשות הטבע והגנים מר נתן אלבז, שפירט את הפעולות שרשות הטבע והגנים מבצעת למניעה וצמצום השריפות ונזקיהן בשטחי שמורות הטבע והגנים הלאומיים.
מדובר בין השאר; בהקמה ותחזוקה של אזורי חיץ בשטחים המנוהלים על ידה, שילוט והסברה לציבור הרחב, הדרכות והכשרות לעובדי הרשות וכן, שיתופי פעולה עם גופים מקבילים הפועלים ומעורבים בנושא.
אלבז, סיכם וציין, כי יש לפעול להקמת מערך כיבוי יער ושטחים פתוחים ארצי, לשנות תקנות הגנה על יישובים שיתאימו לתנאי השטח ולהמשיך בשיתופי הפעולה בין כלל הגורמים המעורבים בנושא מניעת וצמצום שריפות ונזקיהן.