בן לו היה לי! ילד קטן,
שחור תלתלים ונבון
לאחוז בידו ולפסוע לאט
בשבילי הגן.
ילד.
קטן.
אורי אקרא לו, אורי שלי!
…
עוד אתמרמר כרחל האם.
עוד אתפלל כחנה בשילה.
עוד אחכה לו.
(מתוך עקרה, רחל בלובשטיין, תרפ”ח).
כך בחרה נציבת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (בפועל) שסיימה את תפקידה הזמני היום הזה (ראשון) עורכת דין דינה דומיניץ לפתוח בסוף השבוע (יום חמישי, ז’ בכסלו התשפ”ב) את התייחסותה עם פרסומו של ‘דוח הזכות להורות של אנשים עם מוגבלות במדינת ישראל’ תמונת מצב, והמלצות לכיווני פעולה לשנת 2021. הדוח, משותף לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ב-משרד המשפטים, ל-משרד הרווחה, ול-קליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות ב-אוניברסיטת בר אילן.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
“הערגה והכמיהה לילד מוכרת לנו משחר הימים, עוד מתפילת רחל וחנה, ובחברה הישראלית היום, ציפייה זו קיימת ושרירה ואף ביתר שאת. אך עבור לא מעט אנשים עם מוגבלות, הרעיון להפוך להיות הורים, הינו עדיין בגדר שאיפה או חלום רחוק.
אלו אשר אכן מחליטים להפוך להורים זוכים לצערי, לא אחת ליחס שלילי, להרמת גבה ושאלות החודרות לפרטיותם ומנסות לתהות; האם יוכלו או לא יוכלו לעמוד בכך, ובעיקר חווים תחושה של אי אמון ביכולתם.
זהו שלב בו אנשים נחשפים לפערים הגדולים בין מה שהם יודעים ומאמינים שהם יכולים וצריכים לעשות, לבין יחסה של החברה לשאיפות אלה”. כתבה נציבת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (בפועל).
עורכת דין דינה דומיניץ מכהנת כנציבת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (בפועל) מאז יולי 2021. במקביל, היא מכהנת כ-מנהלת היחידה למאבק בסחר בבני אדם ממרץ 2016.
דומיניץ, היא בוגרת תואר ראשון ושני במשפטים במסלול משולב למצטיינים באוניברסיטת בר-אילן.
היא החלה את דרכה במחלקה האזרחית בפרקליטות בשנת 1998 כמתמחה ומאז מילאה תפקידים מקצועיים וניהוליים שונים, במסגרתם ייצגה את המדינה במגוון תחומי המשפט האזרחי, בפני בית המשפט העליון, בהליכים משפטיים אחרים ובוועדות בין-משרדיות שונות.
“אני מתכבדת להקדים דברים אלו לדוח, אשר נועד לקדם את תפישת ההשתלבות וההשתתפות בחברה בתחום חשוב זה, להצביע על החסמים והפערים הקיימים ולהציע מענים מותאמים, על מנת לאפשר ל’הורים עם מוגבלות‘ לממש את הורותם ורצונם במשפחה באופן מיטבי ומותאם גם להורים וגם לילדים, הכוללת גם מענים ביחס לסביבה שוויונית ותומכת – כתבה הנציבה עורכת דין דומיניץ.
“הדין וחשבון, מציינת הנציבה; “מצביע על ההתקדמות שכבר נעשתה, לצד הפערים שעוד נותרו, ומציב חזון בר השגה, אליו יש לשאוף, ולפעול לקידומו.
אני מקווה, כי דוח זה, יהווה תשתית להמשך שיתוף הפעולה וקידום הטיוב בתחום כל כך חשוב ועדין זה על ידי כל הגורמים, לטובת אנשים עם מוגבלות, ילדיהם והחברה כולה.
█ דוח הזכות להורות של אנשים עם מוגבלות; “ילדים להורים עם מוגבלות עלולים להיות מוּעדים להוצאה מן הבית ואף לאימוץ יותר מילדים של אנשים ללא מוגבלות”.
בישראל כמיליון וחצי אנשים עם מוגבלות, כ 300 אלף מהם הורים לילדים עם גיל 17 (בהתאם לנתוני הלמס). הורים אלה מתמודדים לעיתים קרובות עם חסמים חברתיים וסביבתיים המוצבים בפניהם בתחום הקמת המשפחה וההורות.
אנשים עם מוגבלויות שונות נתקלים בחסמים שונים בבואם לממש את זכותם להורות; חלקם נתקלים בחוסר נגישות פיזית, חלקם בחוסר נגישות של שירותים, וחלקם בסטיגמות חברתיות ויחס מפלה, אצלם חלקם אף מוטל ספק בנוגע למסוגלותם ההורית.
ילדים להורים עם מוגבלות עלולים להיות מוּעדים להוצאה מן הבית ואף לאימוץ יותר מילדים של אנשים ללא מוגבלות.
אמנת האומות המאוחדות (האוּם) בדבר זכויות אנשים עם מוגבלות, מדגישה את החובה לקדם את הזכות להורות של אנשים עם מוגבלות.
אולם, מפניות אשר הגיעו לנציבות לאורך השנים, עולה, כי עבור אנשים עם מוגבלות ניצבים חסמים רבים למימוש ההורות.
הדוח התפרסם בסוף השבוע החולף (חמישי) הוא תוצר של עבודת שולחן עגול שהקימה הנציבות בנושא, ולצורך כתיבתו נאסף מידע רב מהארץ ומהעולם ונערכו ראיונות עומק עם הורים עם מוגבלות.
הדוח מצביע על הפערים המרכזיים וכולל שורה של המלצות בהתאם לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ולאמנה הבינלאומית, וביניהם; הצורך לפיתוח שירותי תמיכה בהורים עם מוגבלות בהתאם לצרכיהם, פיתוח רצף שירותים הוליסטי, מתן תמיכה וסיוע כלכלי, התאמות והנגשות ההליכים הרפואיים, הטיפוליים והמשפטיים וכן ביעור הסטיגמות ושינוי העמדות בציבור.
◄ אל הדוח המלא; דוח הורות – הזכות להורות של אנשים עם מוגבלות בישראל תמונת מצב, והמלצות לכיווני פעולה.