
‘חוק הדבש’ הצעת ה’חוק להסדרה של הצבת כוורות, האבקה וייצור דבש’ שהוגשה כבר לפני עשור ביוזמת המועצה להאבקה ודבש, ארגון מגדלי הדבורים בישראל, דבוראי וחקלאי ישראל – אושרה אמש (שני) סופית, במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, ועבר בהסכמה חוצה מפלגות, מהאופוזיציה והקואליציה יחדיו, במטרה לשמור על החקלאות הישראלית.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
המועצה להאבקה ודבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל, מודים בתום עשור של דיונים את כלל השותפים לדרך הארוכה עד אישור החוק, אשר ראו בחיזוקו ושימורו של הענף כגורם קריטי להמשך קיום חקלאות איתנה במדינת ישראל ובתרומת ההאבקה המבוצעת על ידי דבורת הדבש כמשמעותית ביותר לביטחון המזון בארץ.
החוק, יבטיח את המשך האבקת הגידולים החקלאיים בישראל, המתבצעת ברובה על ידי דבורת הדבש.
החוק החדש, מחזק את מעמד ענף הדבוראות, כבעל חשיבות עליונה, בשמירה על ביטחון המזון ויצור חקלאי בפירות ובירקות, המתבטאת בהאבקה (“הפרייה“) המבוצעת על ידי הדבורים לגידולים חקלאיים ולצמחיית הבר.
זאת מאחר ורובה המכריע של פעילות ההאבקה בחקלאות ובטבע מבוצעת על ידי דבורת הדבש אותה מגדלים הדבוראים.
החוק קובע, הסדר מקיף וכולל לעניין הסדרה של הצבת כוורות, האבקה וייצור דבש, ובכלל זה לקבוע, כי סמכויות האסדרה ב’ענף ייצור הדבש‘ יופעלו בידי ועדת היתרים שתוקם במשרד החקלאות, שתהיה אחראית לקביעת נקודות להצבת כוורות ולמתן היתרים להצבת כוורות במקרקעי ציבור.
כידוע “פעילות האבקה” (הפריית הפרחים מהם צומח הפרי) מתבצעת ע”י דבורת הדבש בעת איסוף הצוּף.
האדם ניסה לאורך השנים לחקות את פעילות הדבורה באמצעים מכניים, אך עד כה, כָּשֵׁל, ולכן קיימת חשיבות עליונה לשמירה על דבורי הדבש, הבנה זו הינה גלובלית בעולם כולו, מדינות רבות מתקצבות מימון מחקרים לשמירה על הדבורה, בהבנה, כי “ללא הדבורה לא יהיה מזון מהצומח“.
המועצה להאבקה ודבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל, הודיעו היום, כי מברכים את כלל השותפים לדרך הארוכה עד אישור החוק, אשר ראו בחיזוקו ושימורו של הענף כגורם קריטי להמשך קיום חקלאות איתנה במדינת ישראל ובתרומת ההַאֲבָקָה המבוצעת על ידי דְּבוֹרַת הדְּבַשׁ כמשמעותית ביותר לביטחון המזון בארץ.

המועצה להאבקה ודבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל, הודו ליו”ר ועדת הכלכלה ח”כ דוד ביטן (“הליכוד“) שקידם ותמך בחוק ככזה המגן על החקלאות הישראלית, למר אבי דיכטר שר החקלאות וביטחון המזון, למר אורן לביא מנכ”ל המשרד.
הודו גם לאנשי משרד החקלאות שהובילו יחד את החוק. לחברי הכנסת אשר תמכו; ח”כ אלון שוסטר, ח”כ ששון גואטה, ח”כ מטי צרפתי הרכבי, ח”כ רם בן ברק, ח”כ יצחק קרויזר, למר אורי דורמן מזכ”ל התאחדות חקלאי ישראל.
כמו כן, הודו ל-האיחוד החקלאי, מועצת הצמחים וכלל הארגונים החקלאים בישראל, ולכל מי שקידם ועסק במלאכת קידום החוק החשוב.
מטעם ‘משרד ת ק ש ו ר ו ת – יעל שביט’ ייעוץ תקשורתי, תדמיתי ואסטרטגי, דוברות ויחסי ציבור, נמסר על ידי הגב’ נטע שושן לפורטל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי על פי המועצה להאבקה ודבש בארץ, תורמת דְּבוֹרַת הדְּבַשׁ באמצעות האבקת הגידולים ל-תל”ג החקלאי בישראל כ-3 מיליארד שקלים בשנה.
בישראל, מאות דבוראים המטפלים בעשרות אלפי כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ. כ-80,000 כוורות מאביקות גידולים חקלאיים של פירות וירקות.
דבוראי ישראל, מזכירים, כי ללא הדבורה לא תתקיים האבקה, ולא יהיה מספיק מזון מהצומח לכלל האנושות.
█ “אם הדבורים ייעלמו, יוותרו למין האנושי רק 4 שנות קיום”

שר החקלאות וביטחון המזון, ח”כ, אבי דיכטר; “אני מברך על העברת החוק בקריאה השנייה והשלישית. לניהול הענף שלא במסגרת תקנות לשעת חירום, משמעות חיונית ביותר למימושה של תכנית ביטחון המזון 2050.
אני אופטימי ביותר לכך שהשילוב והתיאום בין הדבוראים לחקלאים, יהיה ברמה כזו שתביא לתוצרת גבוהה יותר הן בכמות והן באיכות גבוהה. כל זאת כיאה לארצנו המדהימה ולחקלאים הנהדרים העובדים את האדמה ורואים פרי בעמלם, תרתי משמע”.
מנכ”ל משרד החקלאות, מר אורן לביא, אמר, כי; “אלברט איינשטיין אמר שאם הדבורים ייעלמו, יוותרו למין האנושי רק 4 שנות קיום.
אישור החוק הוא מהלך היסטורי שקודם בהתאם למדיניות השר, ח”כ אבי דיכטר, במסגרתו תוסדר פעילות הענף וינוהל תחום ההאבקה וייצור הדבש באחריות ובמקצועיות.
מדובר בצעד משמעותי נוסף לחיזוק החקלאות הישראלית ולהבטחת ביטחון המזון של כולנו”. אמר לביא.
█ החוק נועד לשמור על קיומן של הדבורים בישראל, לשמור על בריאותן ולמנוע מצב של עודף דבורים על היקף צמחייה מצומצם
מנהלת תחום תקשורת והסברה של משרד החקלאות וביטחון המזון, הגב’ הילה גוטליב, מסרה לאתר ’כאן ישראל” כי הרגולציה בענף הדבש במדינת ישראל עוגנה עד כה בצו המבוסס על הכרזה בדבר מצב חירום (צו הדבש משנת 1977) ועל תקנות משנת 1968.
משרד החקלאות וביטחון המזון, יזם את חוק הצבת כוורות, לטובת גיבוש מדיניות חדשה בהסדרת רעיית הדבורים וניתוק החקיקה בתחום זה מהכרזה על מצב חירום, זאת בהתאם למדיניות הממשלה מזה מספר שנים.
החוק מחזק את המשך קיום ענף הדבורים בישראל, שעיקר תפקידו מתן שירותי האבקה וייצור דבש, מעודד כניסת דבוראים חדשים לענף ומעביר את הסמכויות הרגולטוריות הנוגעות למתן היתרים להצבת כוורות לוועדה של משרד החקלאות.
ענף רעיית הדבורים הוא ענף בעל תועלות סביבתיות ניכרות וחשיבותו המרכזית היא בהאבקת גידולים חקלאיים וצמחי בר.
היקף השטחים המתאימים לרעיית הדבורים במדינת ישראל מוגבל כיוון שהיקפי “השטחים הפתוחים” פחתו מאוד במרוצת השנים ובשילוב עם האצת הבנייה, שטחי הרעייה לדבורים הצטמצמו משמעותית.
החוק נועד לשמור על קיומן של הדבורים בישראל, לשמור על בריאותן ולמנוע מצב של עודף דבורים על היקף צמחייה מצומצם – דבר שעלול להביא לכך שלא יהיה להן די מזון ומספרן יפחת באופן משמעותי – לפיכך החוק עוסק בהקצאת היתרים להצבת כוורות.
ווידוא שיש די מזון לכל הדבורים מחד ודי נקודות הצבה מאידך, רגולציה ברורה למניעת עומס יתר של כוורות, חיזוק שיתוף הפעולה בין מגדלי הדבורים לחקלאים לקבלת שירותי הַאֲבָקָה איכותיים, מתן תמריצים לעידוד ענף גידול הדבורים וייצור דבש מקומי, ואכיפה והגברת הפיקוח על הכנסת כוורות לאזורי חקלאות רגישים.
החוק מעגן גם את איסור הזנת דבורים בתקופת האגירה, בכדי להבטיח שהדבש המופק מרעיית דבורים ומשווק לצרכן, יהיה דבש אמיתי שיוצר על ידי הדבורים מאגירת צוף מהצומח בלבד.
החוק יאפשר למשרד החקלאות וביטחון המזון, לנהל את תחום ההאבקה וייצור הדבש באחריות ובמקצועיות, תוך שמירה על ביטחון המזון הלאומי, תמיכה במגדלים ובחקלאים הנשענים על שירותי ההאבקה.
