גיל הזהב | זקנה | גרונטולוגיה חדשות פלילים

גיבורים על קשיש שני עבריינים משכו מחשבונו מאות אלפי ₪

גיבורים על קשיש; שני גברים בעלי עבר פלילי עברו לגור בדירתו של הקשיש בן ה-92, משכו מחשבון הבנק שלו מאות אלפי שקלים ואף החתימו אותו על צוואה וייפוי כוח מבלי שהיה מודע להשלכות מעשיו ◄ ממונה ארצית תחום זקנה וכשרות משפטית בהנהלת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, דר' עורך דין מיטל סגל-רייך; "כל מי שנוהג בסחטנות ובעושק כלפי אדם זקן, צריך לדעת, כי החברה והמערכת המשפטית, יפעלו כנגדו במלוא חומרת הדין" ◄ המשטרה פתחה בחקירה.
0
0
דר' עורכת דין מיטל סגל-רייך, ממונה ארצית תחום זקנה וכשרות משפטית בהנהלת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים ברקע: קשיש | צילום: קטיה רייך | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
דר’ עורכת דין מיטל סגל-רייך

פרשה חמורה בבית המשפט לענייני משפחה בעיר תל אביב, בשבוע שעבר, הותרה לפרסום וממנה עלה, כי בעקבות פעילות משולבת של ‘האפוטרופוס הכללי והסיוע המשפטי’ ב-משרד המשפטים, נחשף ניצול ועושק חמור ומתמשך של קשיש ערירי, על ידי שני גברים בעלי עבר פלילי שניסו להשתלט על כספיו ונכסיו.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

מתברר ששני גברים, הוציאו מחשבון הבנק של הקשיש מאות אלפי שקלים, זאת תוך מצג שווא שהמהלכים נעשים בהסכמתו ואף עברו להתגורר בדירתו, כל זאת כשהוא אינו מסוגל להתנגד ואף אינו מודע להשלכות המהלכים שנעשים על ידי השניים.

כאמור, רק בעקבות התערבות האפוטרופוס הכללי והסיוע המשפטי במשרד המשפטים, כל הפעולות שהשניים זממו לבצע בנכסיו ובכספיו של הקשיש, נחשפו ונבלמו, נאסר עליהם להתקרב אליו והמשטרה, פתחה בחקירה.

 הפרשה, שרק חלקים ממנה הותרו כעת לפרסום, נתגלתה לראשונה במהלך תקופת התפשטות ‘מגיפת הקורונה’.

הקשיש, ערירי ו חסר ישע בן 92,  המרותק לכסא גלגלים, הגיע מספר פעמים לסניף בנק בדרום תל אביב כשהוא מלווה על ידי שני גברים וביקש למשוך כספים בסכומים גבוהים מחשבונו.

עובדי הבנק, חשדו, כי משהו אינו כשורה וביקשו מהשניים להזדהות ואלו הציגו ייפוי כוח מתמשך אשר לטענתם מאפשר להם לנהל את ענייניו של הקשיש מבחינה חוקית.

לאור החשש, כי מדובר במקרה של ניצול הקשיש נציג הבנק, פנה לאפוטרופוס הכללי ובבירור מהיר שנעשה, התברר, כי ייפוי הכוח, אמנם הופקד, אך מעולם לא הופעל ועל כן, אינו תקף מבחינה חוקית והמלווים אינם מוסמכים לפעול מכוחו.

בנוסף, כאשר הקשיש, נותר ביחידות עם מנהל הבנק, הוא לחש בפחד לאוזניו; אני מפחד ממנו, אל תצרפו אותו לחשבון“.

עם היוודע פרטים אלו, אנשי האפכ (האפוטרופוס הכללי) עירבו את הסיוע המשפטי ובאופן מיידי אף מונה עורך דין יפתח עצמון, מטעם מערך ייצוג זקנה וכשרות משפטית בסיוע המשפטי (מחוז תל אביב), כדי לייצג את הקשיש ולהגן עליו מבחינה משפטית.

עורך דין עצמון, פנה בבהילות לבית המשפט בבקשה לקבלת צווי מניעה שיגבילו את המשיכות מחשבון הבנק וימנעו דִּיסְפּוֹזִיצְיָה (העברת זכות שימוש בנכס) בדירה שאותרה כנכס מקרקעין הרשום בבעלות הקשיש.

לאור הנסיבות הקשות שתוארו, בית המשפט, אישר עוד באותו יום את הבקשות זאת אף ללא נוכחות הקשיש בדיון.

גיבורים על קשיש בן 92 – שני עבריינים משכו מחשבונו מאות אלפי ₪

בנוסף, עורך דין עצמון, רשם ‘הערה בטאבו‘ בעניין זה ומסר באופן ידני את הצו לבנק, על מנת לוודא, כי לא תהיינה משיכות נוספות מהחשבון.

בבדיקה של דפי הבנק מתקופה של חצי השנה האחרונה, מצא עורך דין יפתח עצמון, משיכות בסכומים של מאות אלפי שקלים מחשבונו של הקשיש ודיווח על כך אל בית המשפט ולאפוטרופוס הכללי.

נוכח נסיבות העניין והפרטים שהתגלו,האפוטרופוס הכללי פעל לביטול ההפקדה של ייפוי הכוח המתמשך במסגרתו “מינה הקשיש את אחד מהשניים כמיופה כוחו.

בסמוך לכך, הגיע אל ביתו עורך דין עצמון, יחד עם עובדת סוציאלית משירותי הרווחה הקהילתיים, שהייתה לה היכרות מוקדמת עם הקשיש.

בבית נכחו הקשיש ומטפלת, שהתברר, כי שירותיה נשכרו על ידי שני הגברים ‘המלווים‘.

במהלך הביקור, הבחינו עורך הדין והעובדת הסוציאלית, גם שניכר שדיירים נוספים מתגוררים בדירה, שהייתה כוּלה מרושתת ב-מכשור האזנה ובמצלמות באופן מחשיד.

בשיחה עם המטפלת, עוד עלה, כי השניים מתגוררים ואף לנים בדירה, ככל הנראה, כבר זמן רב.

הקשיש נמצא כשהוא מבולבל מאוד ולא זכר דבר על ביקוריו בבנק בלווית הגברים, או על משיכות הכספים מחשבונו שביצע לאחרונה בסכומים ובתדירות גבוהים.

דובר היחידות המקצועיות ב-אגף דוברות הסברה ותקשורת של משרד המשפטים, מר יובל גורן, מסר לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה’ כי שכנה מדירה סמוכה, ידעה לספר לעורך הדין ולעוסית על מעשי ניצול וסחטנות נמשכים שנעשים מצד שני האנשים כלפי הקשיש ובקשה מהם שיסייעו לו.

ממצאי הביקור הקשים דווחו לבית המשפט ולבקשת עורך דין עצמון, המייצג את הקשיש מבחינה משפטית, מונה גם במקביל עורך דין אמיר זבולון כ-אפוטרופוס לניהול האישי ורכושו.

בהמשך לכך, הוגשה ‘בקשה למניעת הטרדה מאיימת’ (צו הרחקה) בשם הקשיש כנגד השניים, ובית המשפט קיבל את הבקשה, קבע, כי נאסר עליהם להיכנס לדירתו של הקשיש והורה על ניתוק המצלמות המותקנות בדירה.

 יתרה מכך, במהלך ניסיון נוסף של עורכי הדין מטעם הסיוע המשפטי ונציגת הרווחה לבקר את הקשיש בדירה, הם נתקלו בסירוב של המטפלת לפתוח את דלת הדירה.

דר’ עורך דין מיטל סגל-רייך; “כל מי שנוהג בסחטנות ובעושק, כלפי אדם זקן, צריך לדעת, כי החברה והמערכת המשפטית, יפעלו כנגדו במלוא חומרת הדין”.”

השניים הזמינו איש מקצוע שפרץ את דלת הדירה והמטפלת שכאמור, הוצבה בדירה על ידי שני הגברים, הוחלפה על ידי האפוטרופסים והובאה מטפלת שדוברת רומנית, שפת האם של הקשיש וזו שהוא משתמש בה עד היום.

מבדיקה שביצעו באפוטרופוס הכללי ובסיוע המשפטי, עלה, כי לשני הגברים שניסו להשתלט על נכסיו של הקשיש עבר פלילי משמעותי, אחד מהם בעל עבר פלילי מתחום האלימות והמרמה ובעברו ריצה מאסר בכלא והשני בעל עבר פלילי שהורשע בגין קבלת כספים במרמה מאזרחים עריריים תוך שהוא מתחזה לשוטר

כל פרטי הפרשה ושמות המעורבים הועברו אל משטרת ישראל, שפתחה בחקירה.

ממונה ארצית תחום זקנה וכשרות משפטית בהנהלת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, דר’ עורך דין מיטל סגל-רייך, אמרה, כי; “מדובר באחד המקרים הקשים של עושק וניצול שנתקלנו בהם בשנים האחרונות.

מיד לאחר שנחשפנו למקרה והתבררו הפרטים, הפעולות בוצעו במהירות לרבות הוצאת צווים אשר מונעים את המשך המשיכות ואת האפשרות למכירת הנכס וניצולו של האיש, הכל בהליכים מהירים ובהתייצבות מיידית של עורך הדין מטעם הסיוע המשפטי בבית המשפט.

וזאת, לפני שהשניים, כלל יכלו להבין, כי למעשה הוגבל כל מרחב פעולתם. כעת אנו פועלים להגנה על האיש, על רווחתו ועל רכושו וממשיכים לעקוב מקרוב ולסייע לו באמצעות ייצוגו בכל ההליכים המשפטיים הרלוונטיים.

כל מי שנוהג בסחטנות ובעושק, כלפי אדם זקן, צריך לדעת, כי החברה והמערכת המשפטית, יפעלו כנגדו במלוא חומרת הדין”.

מטעם יחידת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים מסרה הגב’ליאורה גור; “מהירות התגובה והנחישות בה פעל מערך הפיקוח באפוטרופוס הכללי, הביאו לתוצאה בה נעצרה הפגיעה האישית והכלכלית בקשיש.

האפוטרופוס הכללי, ימשיך לפעול למניעת הישנות מקרים דומים ויעשה כל שלאל ידו, כדי להבטיח שאנשים חסרי ישע, יזכו להגנה ראויה.

מי שנחשף לניצול, לכאורה של קשישים, בין במסגרת אפוטרופסות ובין במסגרת ייפוי כוח מתמשך, מוזמן לפנות אלינו לבירור הנושא”.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 70, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-7 נכדים; רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-75

הדלקת המשואות ופתיחת חגיגות יום העצמאות

דבר ראש הממשלה ביבי נתניהו

דילוג לתוכן