אוניברסיטה | מכללה חדשות כדורגל מחקרים בארץ ובעולם

בזבוז הזמן בכדורגל – מחקר חדש ממפה באופן שיטתי את התופעה

שיתוף פעולה בין חוקר מ'אוניברסיטת בן גוריון בנגב' לבין המעבדה לחקר התקשורת והספורט ב'מרכז הבינתחומי הרצליה' סיפק ראיות מובהקות לתופעת "בזבוז הזמן" במשחק הכדורגל על סמך ניתוח עונת משחקים שלמה בליגה האנגלית. מאז הקמת הפרמייר ליג בשנת 1992 לא הורחק ולו שחקן אחד מהמשחק על בזבוז זמן. זאת, למרות המספר הרב של הפרשות והאשמות בנושא זה.
0
0
דר' איליה מורגולב מהמחלקה למנהל עסקים בפקולטה לניהול על שם גילפורד-גלייזר באוניברסיטת בן גוריון ברקע שחקן כדורגל | עיבוד צילום ממחושב: שולי סונגו ©
דר’ איליה מורגולב

כול חובבי הכדורגל מכירים בוודאי את בעיית “בזבוזי הזמן” שבמהלך משחק הכדורגל. ה”צרה” הזו מעסיקה בימים אלה את רשויות הכדורגל, עד כדי כך שהנושא אף נידון שוב בוועדת הכדורגל הבינלאומית (IFAB), מספר חוקים, צפויים להיכנס לתוקף על מנת לנסות ולהילחם בתופעה.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

למרות שקהילת הכדורגל מודעת היטב לתופעת “בזבוזי הזמן” המחקר שפורסם זה עתה בכתב העת Journal of Behavioraland Experimental Economics הוא הראשון שמבסס את התופעה באופן אמפירי, על סמך מדגם של כ-36 אלף עצירות משחק.

דר’ איליה מורגולב מהמחלקה למנהל עסקים בפקולטה לניהול על שם גילפורד-גלייזר מ‘אוניברסיטת בן גוריון בנגב’ יחד עם פרופ’ יאיר גלילי מ‘המרכז הבינתחומי הרצליה’ שיתפו פעולה עם צוות מתכנתים של חברת Sportsmatrix והצליחו לבנות מסד נתונים ייחודי, הכולל מידע על “עצירות” משחק מעונת משחקים שלמה בליגה אנגלית.

הניתוח, הראה, כי התנהגות השחקנים הינה מאוד כלכלית. למשל, נמצא, כי שוערים בשלבים האחרונים של המשחק מחדשים את המשחק מהר כאשר קבוצתם נמצאת בפיגור של שני שערים (השיוויון נראה כמטרה מאתגרת, אך ברת-השגה).

בפיגור של שער בודד הם מתאמצים לחדש את המשחק עוד יותר (המטרה נמצאת עכשיו ממש בהישג יד) בעוד במצב של שוויון השוערים, יכולים להרשות לעצמם לא למהר.

תמונה הפוכה, עולה במצב של הובלה בשער אחד; כאשר השוערים מצליחים להאריך את זמן החזקת הכדור בכ-75%.

נמצא, כי הזמן שעובר מרגע הבעיטה לכיוון השער עד לרגע בו השוער מחדש המשחק עומד על כ-18 שניות, כאשר קבוצתו של השוער, נמצאת בפיגור של שער ועולה ל-32 שניות כאשר קבוצתו של השוער מובילה בשער על פני יריבתה.

פרופ’ יאיר גלילי; “ממצאי המחקר רלוונטיים גם לתפיסות חינוכיות עכשוויות המבליטות באופן קיצוני את ערך הניצחון”

באופן דומה, מתארח משך הזמן להוצאת חוץ בכ-45% בין מצב של פיגור בשער אחד לבין מצב של הובלה בשער אחד.

פרופ’ יאיר גלילי, ראש המעבדה לחקר התקשורת והספורט במרכז הבינתחומי, מציין, כי סך הפעולות לחידוש משחק (בעיטות חופשיות, בעיטות שוער, הוצאות חוץ…) מאפשרות לקבוצות לבזבז דקות ארוכת ויקרות.

מצב זה הוא תולדה של חוסר אכיפה מצד שופטי בכדורגל. כך, מאז הקמת הפרמייר ליג הליגה אנגלית העליונה והמקצוענית במבנה הליגות בשנת 1992 לא הורחק ולו שחקן אחד מהמשחק על בזבוז זמן. זאת, למרות המספר הרב של הפרשות והאשמות בנושא זה.

“ממצאי המחקר רלוונטיים גם לתפיסות חינוכיות עכשוויות המבליטות באופן קיצוני את ערך הניצחון” – מדגיש דר’ מורגולב, המכהן גם כראש לימודי החינוך הגופני ב‘מכללה האקדמית לחינוך על שם קיי בבאר שבע’.

“כוכבי כדורגל הם מודלים משמעותיים לחיקוי עבור ילדים, בני נוער ולעתים גם בוגרים.

המסר של נשלח על ידי צלילות, ביום פציעות ובזבוז זמן במצבי חידוש משחק הוא מסר של ניצחון בכל מחיר, תוך התעלמות מוחלטת מכללי ההגינות והמוסר שאנחנו מבקשים שהספורט, יטפח”.

לקריאת המאמר המלא – לחץ כאן.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן