
ארנקים דיגיטליים נגישים; מספר האפליקציות הבנקאיות בישראל, גדל – כך קובע בנק ישראל, המפרסם היום (יום ראשון, כ”א אייר ב’ תשפ”ב) כי בשנה האחרונה, גדל מספר האַפְּלִיקַצְיות הבנקאיות, ה’מנגישות ארנקים דיגיטליים’ ומאפשרות ללקוחותיהן לשלם בבתי העסק באמצעות ‘הטלפון הנייד’.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מתיבה מתוך הסקירה השנתית של מערכת הבנקאות לשנת 2021 שתפורסם בקרוב, עולה, כי מדובר כעת ב-3 חברות כרטיסי האשראי (“ישראכרט” “כאל” ו”מקס“) הוסיפו לאַפְּלִיקַצְיות (תוכנת מחשב המתאימה ליישוּם בסביבה מסוימת, כגון;
טלפון סלולארי, טאבלט, אתר אינטרנט) שלהן פונקציונליות של ארנק דיגיטלי; שתי חברות בינלאומיות (“אפל פיי” ו”גוגל פיי“) השיקו את ארנקיהן; בתי עסק גדולים (לדוגמא; השיקו גם הם ארנקים דיגיטליים). נכון לדצמבר 2021, קיימים בישראל; 9 ארנקים דיגיטליים 4 פעילים.
נציין, כי לכל ארנק דיגיטלי, יש פונקציונאליות שונה. כך לדוגמא הארנקים של חברות כרטיסי האשראי, כוללים רק תשלום בכרטיסים שהונפקו על ידיהן בעוד שהארנקים של החברות הבינלאומיות, מאפשרים תשלום באמצעות כלל כרטיסי האשראי המונפקים בישראל.
כמו כן, חווית השימוש ללקוח, משתנה מארנק לארנק. הגורמים העיקריים לאימוץ המהיר של השימוש בארנקים דיגיטליים בארץ ובעולם הם ראשית התפוצה הרחבה של טלפונים חכמים ושנית הקלוּת והנוּחות של השימוש בהם.
לצד זה, בעולם השימוש בארנקים דיגיטליים, סייע גם למהפכה בכל הנוגע לתשלומים חוצי גבולות, אם עד לא מזמן העברת כסף ממדינה אחת לאחרת, לקחה 3 או 4 ימים ועלוּתה הייתה משמעותית, כיום בחלק מהמדינות ניתן לעשות זאת פחות או יותר באופן מיידי, תוך כך שעלויות סקירת מערך התשלומים בישראל, מחלקת מערכות תשלומים וסליקה, דצמבר 2021.
█ שירותי תשלום בעידן הדיגיטלי
כבר נאמר, עתיד הפיננסים הוא דיגיטלי; צרכנים ועסקים, צורכים יותר ויותר את השירותים הפיננסיים בצורה דיגיטלית.
הטכנולוגיות החדשות מאפשרת שירותים חדשנים ומתקדמים ואף תורמות לשינוי המודלים העסקיים, לכניסתם של שחקנים חדשים ולשיתופי פעולה נרחבים בין גופים פיננסים וגופים טכנולוגיים גדולים או חברות טכנולוגיות קטנות חדשניות (חברות פינטק).
משבר מגיפת קורונה | Covid-19, זירז את הפיתוח של השירותים הדיגיטליים ואת אימוצם על ידי הלקוחות בעולם הפיננסי בכלל ובפרט בעולם התשלומים. בכל העולם וגם בישראל.
תיבה ב’ 2, זו, עוסקת במגוון השירותים שהתפתחו בשנים האחרונות ושמבוססים על טכנולוגיה דיגיטלית.
שירותי תשלומים דיגיטליים, בפרט שירותים המבוססים על ארנקים דיגיטליים הופכים במהירות להיות חלוּפה פופולרית לתשלומים בבתי עסק פיזיים ובבתי עסק מקוונים.
זאת בין היתר לאור נוחות וקלות השימוש בהם הגורמת ללקוחות לאמץ את הארנקים הדיגיטליים בקצב מהיר. העברת הארנק לטלפון החכם, מציעה יותר מ’אמצעי תשלום שהולך אתך תמיד‘.
בנוסף לפונקציות בסיסיות, כמו; תשלומים וזיהוי, הארנק הדיגיטלי יוצר חוויות קניות אינטראקטיביות. הגידול בהיקף התשלומים הדיגיטליים גדל הן בשל הנוחות, חווית הקניות בכללותה שאיננה רק התשלום עצמו וגידוּל בסחר המקוון.
בשנת 2021, חלה בישראל קפיצת מדרגה בהטמעה של EMV שהיווה תשתית לארנקים ולאמצעי התשלום הדיגיטליים, שחדרו לשוק בשנה זו.
הארנקים הדיגיטליים בישראל, עודם מבוססי תשלום באמצעות כרטיסי חיוב. בעולם, אנו רואים התפתחות של ארנקים המבוססים תשלומים ישירות מהחשבון.
זאת אודות לנוחות ולפשטות בתשלום מעין זה באמצעות בנקאות פתוחה וייזוּם תשלומים
אנו צופים שבשנת 2022, תהיה התבססות רחבה יותר של הארנקים; הן במגוון הארנקים והן בשימוש בהם (בצד הלקוחות ובצד בתי העסק) והן ביכולת לבצע תשלומים חוצי גבולות.
השינויים הטכנולוגיים וההתפתחויות בעולמות התשלומים, מציבים אתגר עבור הרגולטורים בישראל, לא רק לאור המבנה הרגולטורי המתפתח בישראל לעניין שירותי תשלום.
אלא גם ביחס הן באשר להתאמת הרגולציה המסורתית לרגולציה המתאימה לשירותי תשלום דיגיטליים, כדוגמת אימוץ הצעדים המתגבשים והן ביחס לעידוד התפתחות פעילות הארנקים גם לתחומים נוספים.
◄ אל הסקירה בהרחבה; תיבה ב’ 2 שירותי תשלום בעידן הדיגיטלי_22-05-22.