
הסלמה בסבירות גבוהה בין איראן למדינת ישראל שעלולה להתדרדר עד לכדי התלקחות אזורית – כך עולה מתוך מסמך חדש* של ‘מכון ראוּת’ שהופץ היום (ראשון, כ בכסלו התשפ”א) בשם; פרויקט משחקי הכס של המזרח התיכון: ‘המזרח התיכון לקראת ממשל ביידן’ – מתריע מפני אפשרות של הסלמה בסבירות גבוהה בין איראן למדינת ישראל שעלולה להתדרדר עד לכדי התלקחות אזורית.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ראשית חוסר התגובה האיראנית מחשש למתקפה אמריקאית נגדה, גם הוא גורם מדרבן עבור ישראל להמשיך ולהכות באיראנים ואי לכך, הסכנה ‘לפיצוץ’ אזורי עד כניסת הנשיא ה-46 של ארצות הברית, הנבחר מר ג’וזף רובינט “ג’ו” ביידן הבן, היא בהחלט גבוהה.
מחברי המסמך ערן שישוֹן, אלכס גרינברג ו-עדי לוי, מטעם העמותה הישראלית ‘מכון ראוּת’ המגדירה עצמה כקבוצת השפעה ואסטרטגיה; המסמך של מכון ראות, מנתח מספר סוגיות אזוריות לנוכח חילופי השלטון בארצות הברית ו-מתריע על היווצרות מספר איומים למדינת ישראל.
לדברי יועץ בכיר ב”מכון ראות” מר אלכס גרינברג; “האיראנים, מאיצים את תוכנית הגרעין שלהם, גם כדי לשפר את עמדת המיקוח שלהם לקראת המשא ומתן על ‘הסכם הגרעין חדש’ וגם משוּם שזו נתפסת כתגובה מתריסה נגד ישראל וארהב, אך מסוכנת פחות מאשר תגובה צבאית.
גישה זו, מתחזקת לנוכח היכולת המבצעית המוגבלת של איראן לפגוע בישראל בשלב זה”.
את מדיניות ישראל, כלפי הסכם הגרעין, מנהלים גורמים ישראלים, לא מתואמים שהם יריבים פוליטיים.

מצד אחד, ישראל פועלת כדי להקשות על ממשל ביידן להגיע להסכם חדש ומצד שני, ישראל מגבשת אסטרטגיה להשפיע על תוכן ההסכם שיתגבש עם איראן בתיאום עם הממשל האמריקאי החדש.
לדעת מנכל “מכון ראות” מר ערן שישון: “אף כי שילוּב מוּשכל ומדוּד של הגישות, עשוי תיאורטית להיות אפקטיבי, בפועל שתי הגישות המנוגדות הללו, מובלות על ידי גורמים אשר חלוּקים ביניהם יסודית בסוגיית הגרעין“.
█ איראן נגד ישראל; לאיראן, יהיה קל יותר להפעיל את החות’ים נגד ישראל ברגע שישלימו את בניית היכולות הקִינֵטִיות נגד ישראל
המסמך מזכיר, כי לפי פרסומים שונים, מִידֵּר ראש הממשלה מר בנימין נתניהו את שרי החוץ (אשכנזי) והביטחון (גנץ), מפגישתו עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן אאל סעוד (محمد بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود) שר ההגנה וסגן ראש הממשלה של סעודיה וכן יושב ראש המועצה הסעודית לענייני כלכלה ופיתוח.
בפגישה שהתקיימה בין נתניהו לבין בן סלמאן, ככל הנראה, נדונו גם ממדים חשובים ב-מאבק מול איראן; זאת בזמן שבמשרד החוץ הוקם צוות, כדי להשפיע על וושינגטון בנוגע לתכני ההסכם החדש על בסיס ההנחה שגישת ישראל בזמן המשא ומתן של איראן עם ממשל אובאמה, הייתה מוטעית והותירה את ישראל מבודדת.
עולה, כי ממשל ביידן, צפוי לגלות רגישוּת גדולה יותר לענייני זכויות אדם ולדמוקרטיה, מאשר זו של הממשל הנוכחי.
ביידן, לא יבצע סיבוב פרסה מדיני באזור, אך הוא צפוי לעמוד בפני לחץ של הכוחות הפרוגרסיביים העולים במפלגתו ליישם מדיניות חוץ עם סדר יום ליברלי.
כך למשל, הביקורת האמריקאית על מעורבות סעודיה ב-תימן, תקשה עוד יותר על סעודיה לפעול נגד המורדים החות’ים הפרו-איראנים ולכן, השפעתה של איראן ב אֵיזוֹר זה, תתגבר.
לאיראן, יהיה קל יותר להפעיל את החות’ים נגד ישראל ברגע שישלימו את בניית היכולות הקִינֵטִיות נגד ישראל, בזמן שהמנופים של ישראל והקהילה הבין-לאומית נגדם מוגבלים מאוד.
לאור חשיפת מגעים חשאיים בין ישראל ל-טורקיה (Türkiye Cumhuriyeti) המסמך גם מתריע שפיוס עם הטורקים צפוי להיות טקטי ואד-הוקי בלבד בעיני טורקיה.
ובכך הוא עלול להיות דומה לפיוס בין ישראל לבין טורקיה בעקבות תקרית המשט לעזה על ידי ארגון IHH באמצעות אניית “מאווי מרמרה“, שזמן קצר לאחריו חזר הנשיא הטורקי רֵגֵ’פּ טָאִיפּ אֶרְדוֹאָן (Recep Tayyip Erdoğan) להשתלח במדינת ישראל.
גם כעת, מתריע המסמך (פרויקט משחקי הכס של המזרח התיכון), כי ההסתה הארסית נגד ישראל נמשכת ללא לאות בעיתונות הטורקית.
◄אל *מסמך פרויקט משחקי הכס של המזרח התיכון ‘המזרח התיכון לקראת ממשל ביידן של ‘מכון ראוּת’.