
“התוכנית של בנק ישראל למתן אשראי לעסקים קטנים על רקע ‘מלחמת חרבות ברזל’ שהוצגה אתמול (יום שלישי| ט’ בכסלו התשפ”ד | 21.11.23) על ידי בנק ישראל, נוּסתה בתקופת קורונה | Covid-19, ונכשלה, כי אף גוף אשראי שאינו בנקאי לא הצטרף, בגלל שלא היה מסוגל לעמוד בתנאים שהציב בנק ישראל. במקום להפיק לקחים, בנק ישראל, מציע תוכנית זהה ודורש העמדת בטוחות לא הגיוניות” – כך מאשים שי פרמינגר, יושב ראש איגוד חברות האשראי ב-לשכת המסחר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
אי היענות לצורך הברור לשחרור ‘מחנק האשראי‘ על ידי חברות האשראי שאינן בנקאיות, תהיה בכייה לדורות, ויפה שעה אחת קודם ללמוד את הלקח מתקופת מגפת הקורונה, עת הפתרון של שחרור מחנק האשראי שנדרש, לא הגיע בזמן…
למעשה, לא הגיע בכלל, תוך פגיעה בצמיחת המשק וביכולות העסקים הקטנים והבינוניים לשרוד את המשבר.
איגוד חברות האשראי, מציע לאפשר לחברות האשראי שאינן בנקאיות, לשעבד תיקי הלוואות שיינתנו לעסקים הקטנים, במקום הדרישה של בנק ישראל, ל-הפקדת אגרות חוב סחירות (שמתאימה רק ל…בנקים).
איגוד חברות האשראי בלשכת המסחר, המאגד תחתיו את מרבית חברות האשראי שאינן בנקאיות, הודיע, כי נדרש לתקן את ‘תוכנית בנק ישראל לסיוע לעסקים קטנים‘.
שכן במתכונת שהוצגה אתמול (שלישי) אף גוף אשראי שאינו בנקאי – לא יוכל להצטרף אליה, וזו טעות שחוזרת על עצמה, בשנית, כפי שהיה בתקופת מגפת הקורונה.
על פי התוכנית, בנק ישראל, היה אמור לעודד גופים שאינם בנקאיים במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, אך על פי האיגוד, התוכנית אינה ישימה.
זאת ומאחר שלחברות האשראי ש’אינם בנקאיים‘ אין אפשרות מעשית להעמיד אגרות חוב כ-בטוּחות להלוואות.
עוד עולה מעמדת האיגוד, כי התוכנית הנוכחית, זהה לתוכנית שהוצגה בתקופת ה”קורונה” ולא הצליחה שכן, לא היה ביכולתם של נותני האשראי שאינם בנקאיים להתחרות בצורה אפקטיבית בתאגידים הבנקאיים ולהצטרף לתוכנית.
יושב ראש איגוד חברות האשראי ב-לשכת המסחר מר פרמינגר; “תקופת הקורונה, ייצגה ‘כשל שוק‘ מתמשך, המהווה את החסם העיקרי לגיוון המקורות לשחרור מחנק האשראי של העסקים הקטנים והבינוניים.
כמו כן, הצפייה היא לתחרות הוגנת ומלאה של נותני האשראי שאינם בנקאיים ב-תאגידים הבנקאיים.
מקום בו מלכתחילה תנאי הפתיחה בעייתיים, לרבות בשל העובדה שרק תאגידים בנקאיים, יכולים לקבל פיקדונות מהציבור (גם ב-ריבית נמוכה)”.
מטעם משרד ‘unik’ שירותי ייעוץ תקשורת וניהול מערך דוברות בעולם המדיה, נמסר באמצעות איתי גור ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי איגוד חברות האשראי, מציע ללמוד מכשלי העבר, לפני שיהיה מאוחר מדי, כפי שהתגלה ב’משבר הקורונה‘.
█ פרמינגר; “במקום להפיק לקחים, מעמיד בנק ישראל, תוכנית זהה ודורש להעמיד בטוחות לא הגיוניות…
תחת המתווה, המוצע של בנק ישראל, לאפשר לחברות האשראי לשעבד, תיקי הלוואות אשר יינתנו ל-עסקים קטנים ובינוניים – בדומה למודל המתקיים כיום באנגליה.
חברי איגוד חברות האשראי, מציינים, כי הם מחזיקים רישיון מורחב מטעם רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שחלקן גם חברות ציבוריות שנסחרות ב-בורסה לניירות ערך.
חברות אלה עם תיק אשראי של למעלה מ-50 מיליארד שקלים, ששוק זה, ממשיך לצמוח בקצב מהיר, כתחרות וכהשלמה למערכת הבנקאית.
יושב ראש איגוד חברות האשראי ב-לשכת המסחר; “התוכנית שהוצגה נוסתה בתקופת הקורונה ולא הצליחה, כי לא הייתה כדאית ואף חברת אשראי שאינה בנקאית לא יכלה לעמוד בה.
… אנחנו מקווים, כי בנק ישראל, ינהג בהתאם להמלצת וועדת הכלכלה של הכנסת בישיבתה אתמול (21.11.2023) ויביא לדיון שנקבע בוועדה לשבוע הבא, הצעה מתוקנת.
על פי ההצעה, היכולת אמיתית נותנת ל’גופי האשראי הגדולים‘ יכולת אמיתית להתחרות ב’מערכת הבנקאית‘ שהינה הריכוזית ביותר בעולם.
בכך, יתאפשר לשרת את הציבור ולגוון את ‘מקורות האשראי‘ לשחרור המחנק, הקיים, כיום בקרב העסקים הקטנים והבינוניים“.
חשוב ללמוד מלקחי העבר וליישם את הלקחים הנדרשים – צריך לחשוב מחוץ לקופסה ולהגדיל את המקורות, ואת זאת ניתן להשיג באמצעות שעבוד תיק ההלוואות של נותני האשראי אשר אינם בנקאיים – זה פתרון נכון, ראוי וטוב לעת הזו”. הוסיף וסיכם, שי פרמינגר.