
שכחו אותי בבית, נוסח מדינת ישראל. הידעתם, כי גופים ומוסדות ציבור, כמו הסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית, קקל, הבונדס והסתדרות המורים, כל אלה ועוד, כלל אינם תחת הביקורת של ‘מבקר המדינה’? ב’תנועת אומץ’ העומדת בראש המאבק בשחיתות השלטונית ופועלת למען הקניית ערכי המנהל התקין, טוהר המידות והדמוקרטיה – מודאגים מאד מן התופעה רבת השנים הזו.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
יו״ר תנועת אומץ, מר פליצ׳ה פלד ועורך דין יצחק מינא, פנו אתמול (יום ראשון, ט”ז באב, התשפ”א, 25.7.21) אל ראש הממשלה מר נפתלי בנט ואל היועץ המשפטי לממשלה דר’ אביחי מנדלבליט, בדרישה להכליל גופים אשר אינם ברי פיקוח כיום תחת פיקוחו של מבקר המדינה.
בפנייתם מתייחסים ראשי תנועת אומץ, אל הסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית, קקל, הבונדס ו-הסתדרות המורים, כל אלה אינם תחת הביקורת של מבקר המדינה.
גופים אלה, מציינים באומץ, מתנהלים כ”מדינה בתוך מדינה” ותקציביהם ממומנים בעיקר מתרוּמות, ממשרדים ומארגונים ממשלתיים וההוצאות שלהם גבוהות. מוסדות אלה, מהווים מקורות בלתי נדלים ל’סידור ג’ובים‘ והרבה כבוד…

כך למשל; הסוכנות היהודית לארץ ישראל, הידועה גם בשמה המקוצר הסוכנות היהודית, ארגון יהודי כלל עולמי, שעיקר פעילותו בישראל ושותפות אסטרטגית עם ממשלת ישראל.
יצוין, כי הסוכנות, פועלת מכספי תרומוּת ובשותפות עם תורמים מרחבי העולם ומישראל – הסוכנות היהודית, כלל אינה ברת פיקוח, כיום תחת פיקוחו וביקורתו של מבקר המדינה.
קרן קיימת לישראל שהגדירה את עצמה כ”חברה לתועלת הציבור“. נוסדה כארגון ציוני בקונגרס החמישי של ההסתדרות הציונית בשנת 1901 כאמצעי לאיסוף כספים מיהודים לצורך החשוב קניית קרקעות בארץ ישראל והכשרתן להתיישבות יהודית.
למען ההשכלה הכללית, התאגדה קקל לאחר הקמת מדינת ישראל כחברה ישראלית ובתזכיר התאגדותה (1954) היו בין מטרותיה;
קניה וחכירת קרקעות ליישוּב יהודים – הסוכנות היהודית, כלל אינה ברת פיקוח, כיום תחת פיקוחו וביקורתו של מבקר המדינה.
ראשי תנועת אומץ, מר פליצ׳ה פלד ועורך דין יצחק מינא; “גופים אלה אינם מבוקרים, אך מקבלים מימון וניזונים מתקציבי המדינה, דבר הגורם, לכאורה, פתח לשחיתות ותופעות פסולות בניהול גופים אלה”.
█ אומץ; ״הפיקוח על גופים אלה בהעדר יכולתו של מבקר המדינה העורך ביקורת חיצונית על מגוון פעולותיהם של גופי מינהל המדינה וגופים ציבוריים שונים, כדי להבטיח פיקוח על כספי ציבור ונשיאה באַחְרָיוּתִיוּת”

בתנועת אומץ, טוענים, כי גופים אלה, ידועים כאָנָאכְרוֹנִיסְטִים (מיושנים, לא רלוונטיים) הקשורים האחד בשני, כמוּת שליחים ו-הוצאות כספיות בעייתיות ו-המינויים תמוהים.
זאת ועוד; המוסדות הציוניים ובהם; קקל וההסתדרות הציונית העולמית, הפכו זה מכבר ל’לשכת תעסוקה‘ ל-נֶפּוֹטִיזְם, קידום והעדפה של בני משפחה, חברים ומקורבים של ראשי מפלגות ופוליטיקאים בכירים.
להבנתה של תנועת אומץ, לגופים אלה, יש מבקר פנימי – אך אין דין ‘מבקר פנים‘ כדינו של ‘מבקר המדינה‘ המוסד המרכזי בישראל לביקורת המדינה עם כל הסמכויות הניתנות לו על פי החוק, לבצע ולנהל חקירה לעניין הניהול התקין של גופים אלה.
דוברת אומץ הגב’ מיכל אדר, מסרה לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ אף חשוב לציין, כי את מבקר הפנים, ממנה העומד בראש המוסדות המצוינים, דבר העלוּל ליצור ניגוד עניינים.
בתנועת אומץ, טוענים, כי הפיקוח על גופים אלה בהעדר יכולתו של מבקר המדינה העורך ביקורת חיצונית על מגוון פעולותיהם של גופי מינהל המדינה וגופים ציבוריים שונים, כדי להבטיח פיקוח על כספי ציבור ונשיאה ב-אַחְרָיוּתִיוּת (Accountability) לבדוק ולבקר, הנו דַּל ואינו מאפשר פיקוח יעיל ואפקטיבי.
נראה, כי הדרך הנכונה והטובה ביותר היא לפעול ל’תיקוני חקיקה‘ שיכניסו את הגופים האלה בצל קורתו של מבקר המדינה.
אי לכך ובהתאם לזאת, פונה תנועת אומץ כתנועה שחרטה על דגלה מנהל תקין, טוהר המידות והדמוקרטיה, והעומד בראשה מר פליצ׳ה פלד, אל ראש הממשלה והיועמש לפעול בכל דרך, כדי לאפשר את התיקון האמוּר ובכך, ישמרו טוהר המידות בכל הגופים המוזכרים לעיל.