
מחפשים את אבוקדו מזן “גליל” תירגעו. תהיו סבלניים. משרד החקלאות, יודע לספר, כי מי שיקנה אותו ייווכח, כי הפרי לא יתרכך בבית, מהסיבה שנקטף בוסר, טרם זמנו. אי לכך ובהתאם לכך, ממליץ המשרד המתין עם רכישת האבוקדו מזן “גליל” עד לתאריך 20.8, בו ניתן להתחיל בקטיף.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ה”רעש” סביב האבוקדו בכלל ואבוקדו מזן “גליל” בפרט, יצרה ביקוש מטעה, ממנו עולה שעונת אבוקדו גליל, הקדימה את זמנה ולא כך היא.
משרד החקלאות, הזדרז להודיע, כי ממליץ להמתין עם רכישת האבוקדו מזן “גליל” עד לתאריך 20.08.23, בו ניתן, יהיה להתחיל בקטיף ונוכחותו בשווקים תמשך עד לתחילת אוקטובר.
בינתיים, ניתן ליהנות מזנים אחרים המוצעים על המדפים. בהמשך העונה, באמצע ספטמבר, יחל הקטיף של הזן “אטינגר“.
לדברי ציפי פרידקין, מנהלת תחום איכות וחקר שווקים בחטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, המרכזת את הנושא; “כדי להגביר את השקיפות לצרכן, ולהעלות את המודעות לאיכותה של התוצרת הטרייה אותה אנו קונים.
משרד החקלאות ו’מועצת הצמחים‘ כתבו בשנתיים האחרונות 32 תווי איכות לפירות ולירקות העיקריים הנסחרים בשוק המקומי.
המטרה היא שיקוף מידע לצרכן ולמשווקים על איכותה החיצונית והפנימית של התוצרת אותה הם קונים, ויצירת שפה אחידה במסחר המקומי בפירות ובירקות.
באופן זה איכותה של תוצרת טרייה מוגדרת על בסיס ארבע רמות איכות קבועות ואחידות לכל המגדלים ובכל ערוצי המסחר, בהתבסס על מדדים של איכות פנימית (כלומר; רמת סוכר, אחוז חומר יבש וכו’) ואיכות חיצונית (גודל, צבעו צורה)”.
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה באמצעות סטודנט ניל זקסנהויז בידלובסקי לאתר ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה‘; “הגדרות האיכות מתייחסות גם למועדי הקטיף המומלצים לכל מוצר, בהתאם לזן ולאזור הגידול.
כל תוויה איכות מונגשים חינם, בעברית ובערבית באתר של משרד החקלאות.
בהמשך, אפליקציית Clarifruit, אשר מנגישה את תווי האיכות באופן דיגיטלי, באמצעות הטלפון הנייד, תהיה זמינה גם עבור הצרכנים, ותוכל לשקף את תוצאות בדיקת איכות הפירות והירקות בזמן אמת בנקודות המכירה.
█ סודות אבוקדו גליל
בין אם אתם חובבי אבוקדו, חובבי אוכל, או סתם סקרנים לגבי המגוון יוצא הדופן של אבוקדו גליל, הוא ירתק את חושיכם שישאיר אתכם עם הערכה חדשה ל”אבוקדו“.
מדובר בפרופיל בעל טעמים ושימושים קולינריים עם יתרונות תזונתיים ויתרונות בריאותיים. לאבוקדו גליל, ישנם גם מתכונים טעימים ודרכים יצירתיות לשילובו בארוחות.
מאמצע אוגוסט עד אמצע ספטמבר, נארזים זני הגליל והריד לשוק המקומי בלבד. לכל זן של האבוקדו, יש את זמן ההבשלה שלו, שאז אפשר לבצע קטיף ולארזו.
גילוי זן האבוקדו גליל, נחשב סיפור מסקרן שמקורו באזור הגליל, הכל החל כשחקלאי מקומי, בתחילת המאה ה-20, הבחין ב’עץ אבוקדו‘ ייחודי שגדל בתוך הפרדס שלו.
העץ בלט בשל גודלו הקטן יותר, צורתו המוארכת וצבעו הירוק התוסס. החקלאי, מסוקרן מהפוטנציאל שלו, החל לטפח ולהתנסות ב-זן החדש הזה. מתוך זיהוי הפוטנציאל שלו, החל החקלאי לטפח ולהתנסות עם הזן החדש הזה.
זמן קצר אחר כך, שיתף את תגליתו עם אחרים באזור הגליל, המוניטין של ‘האבוקדו הגלילי‘ התפשט באזור.
המקומיים, נמשכו לטעם ולמרקם הייחודיים שלו, מה שהפך אותו במהירות לפופולריות לסוג מבוקש מאוד בקהילת הגליל.
בתוך כך, כבשה גם את תשומת לבם של מומחים וחוקרים חקלאיים שזיהו את הפוטנציאל המסחרי שלו. נעשו מאמצים ללמוד, לטפח ולקדם את זן האבוקדו גליל.
הפופולריות שלו כזן אבוקדו בר-קיימא מבחינה מסחרית, ממשיכה לגדול ברחבי העולם, ככל שיותר אנשים מעריכים את הטעם יוצא הדופן, הערך התזונתי והמשמעות התרבותית שלו.
סגולותיו הייחודיות כיום של אבוקדו גליל, נחגג בשל טעמו יוצא הדופן, ערכו התזונתי ומשמעותו התרבותית. קבלו;
10 דברים שלא ידעתם על אבוקדו
מחקר שנערך לאחרונה שחקר את ההשפעה של צריכת אבוקדו על איכות התזונה, צריכת הקלוריות, משקל הגוף וגורמי הסיכון לתסמונת מטבולית, גילה, כי אנשים שצרכו אבוקדו, היו בעלי בריאות כללית ואיכות תזונה טובה יותר.
צרכני האבוקדו, הפגינו משקל גוף נמוך יותר, היקף מותניים מופחת, צריכה גבוהה יותר של פירות, ירקות, דגנים מלאים עשירים בוויטמינים ומינרלים וירידה בסיכון לתסמונת מטבולית.
להלן עשר עובדות מרתקות על אבוקדו;
1. פרי של שמות רבים; לאבוקדו, פרי עץ סובטרופי ירוק עד ממשפחת ההרדופות, יש כ-15 זנים שונים.
מקור שמו בשפה האצטקית, “ahuacatl“, שפירושה אשכים, ככל הנראה בשל צורתו והאמונה בתכונות האפרודיזיאה שלו.
2. סוד היופי של הטבע; תכולת השומן הגבוהה של אבוקדו, בסביבות 16%, הופכת אותו לקרם לחות טבעי מעולה לעור הפנים.
שפע ויטמין E שלו מסייע בשמירה על לחות העור ומסייע במניעת קמטים.
3. מאיץ שובע; מחקר שחקר את ההשפעה של צריכת אבוקדו במהלך ארוחת הצהריים, מצא שהוספת חצי אבוקדו, הובילה לתחושת שובע מוגברת ולהפחתת התשוקה לאוכל.
4. ויסות לחץ דם; תכולת האשלגן של אבוקדו מסייעת באיזון לחץ הדם. מחקרים הראו מתאם ישיר בין צריכת אשלגן גבוהה יותר ולחץ דם נמוך יותר.
עם זאת, אנשים עם מחלת כליות או אלה הנוטלים תרופות להגברת אשלגן צריכים לנקוט משנה זהירות.
5. איזון שומנים; עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות, נמצא, כי אבוקדו מוריד את הכולסטרול הכללי ואת רמות הכולסטרול “הרע” LDL, כאשר הוא משולב בתזונה בריאה.
6. עשיר בסיבים; חצי אבוקדו מכיל כ-5 גרם סיבים תזונתיים, מחציתם סיבים מסיסים. אלה תומכים בבריאות מערכת העיכול, מספקים שובע ממושך, מסייעים בהפחתת ספיגת הכולסטרול ומסייעים בהורדת הסיכון לסרטן המעי הגס.
7. ספיגת רכיבים תזונתיים משופרים; תכולת השומן באבוקדו מקלה על ספיגת הוויטמינים המסיסים בשומן A, D, E ו-K, וכן נוגדי חמצון שונים, כולל קרוטנואידים.
הוספת אבוקדו לסלטים או לארוחות משפרת את הספיגה של רכיבי תזונה חיוניים אלו.
8. זן מבוקש מאוד; אבוקדו השייך לזן “A” מבוקש בשל איכויותיו יוצאות הדופן בקרב כל זני האבוקדו.
9. הגנה על העיניים; אבוקדו מכיל נוגדי חמצון לוטאין וזאקסנטין, המקדמים את בריאות העיניים. רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון אלו בדם נקשרו להפחתת הסיכון למחלות עיניים.
10. עשיר בחומצה פולית; אבוקדו קטן מכיל כ-25% מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פולית.
חומצה פולית חיונית לצמיחת תאים, מניעת מומים מולדים ומסייעת בייצור תאי דם אדומים למניעת אנמיה. בנוסף, חומצה פולית קשורה למניעת סרטן המעי הגס ולהגנה על בריאות הלב והמוח.
11. כוח פיטוסטרול; אבוקדו עשיר בפיטסטרולים, תרכובות צמחיות הדומות מבחינה מבנית לכולסטרול. תרכובות אלו, מתחרות עם ספיגת הכולסטרול במעיים, מה שמוביל להפחתת רמות הכולסטרול בזרם הדם.
אבוקדו, עם היתרונות הבריאותיים הרבים והשימושים הרב-תכליתיים שלהם, באמת ראוי למקומם כפרי נחשב מאוד בתחום התזונה.
חלק מן המידע הובא מתוך גליל שוק מקומי, או בשמה המסחרי “גליל“, שהוקמה במהלך שנת 2012, על ידי ‘תשלובת מילואות‘ המאגדת 25 קיבוצים ומושבים בגליל המערבי למתן שירותי שיווק ולוגיסטיקה של תוצרת חקלאית טרייה בשוק המקומי.
ברשות “גליל” צי משאיות, לטובת שרות המגדלים, בתי האריזה וקהל לקוחותיה. “גליל“, דרך בתי האריזה ומגדליה חרטה על דגלה, את סמל האיכות והשירות לקהל לקוחותיה.
“גליל” פונה לקהל לקוחות גדול, כולל למגזר החרדי ובאמתחתה כול סוגי הכשרות הנדרשות. משרדי גליל ממוקמים בבית האריזה מילופרי ליד העיר נהריה.