לכל פרי וירק, יש עונה טבעית משלהם, בה הם מגיעים לשיא טעמם ואיכותם. למרות שניתן למצוא על מדפי הסופרים מגוון רחב של פירות וירקות לאורך כל השנה בזכות תנאי גידול מלאכותיים, תוצרת זו אינה בריאה או טעימה כמו זו שגדלה בעונתה הטבעית. הזמינות הנוחה אמנם מקלה עלינו, אבל היא מגיעה על חשבון האיכות, הטעם והערכים התזונתיים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
קחו לדוגמה את ה-ליצ’י (שם מדעי; Litchi chinensis) עץ פרי טרופי, הגדל במקור בדרום סין, בישראל, מגדלים ליצ’י מאוריציאני, שמוצאו מהאי מאוריציוס, וליצ’י פלורידאני, שמוצאו מפלורידה בדרום ארצות הברית), שאנחנו רואים על מדפי המרכולים, כבר שבועות, למרות שרק בימים אלה הוא מתחיל להבשיל באופן טבעי על העצים.
הליצ’י שאנחנו מוצאים כבר תקופה בסופרמרקט, עבר “מסכת עינויים כימית” עד שהגיע אלינו – קטפו אותו הרבה לפני שהספיק להבשיל, וטבלו אותו בגופרית ובחומצה, שגרמו לקליפתו להיצבע בצבע אדום בוהק.
התוצאה; הוא נראה מפתה מאוד מבחוץ, אבל מלא בכימיקלים שחדרו לבשר הפרי, וטעמו, מן הסתם, לא משתווה לזה של ליצ’י שנקטף בשיא עונתו.
דבר דומה עובר על פרי המנגו, שאנחנו יכולים למצוא ב”סוּפרים” כבר כמעט חודשיים, למרות שעונתו מתחילה רק ביולי. גם אותו קטפו הרבה לפני שהספיק להבשיל ובבית האריזה עבר תהליך הבחלה (כלומר; הבשלה) מלאכותי ובאמצעות שימוש ב-גז אתילן, הבשלתו זוּרזה.
התהליכים הכימיים, הללו מן הסתם לא בריאים לנו, מזיקים מאוד לסביבה, וגם פוגעים בחקלאים המקומיים הקטנים, שמוכרים תוצרת חקלאית טרייה ובריאה ישירות מהקטיף אל הצרכן, ללא אמצעים כימיים או שיטות הבשלה.
אז אם גם ככה אנחנו משלמים ביוקר על הפירות, כדאי שנדאג לאכול אותם בריאים, טריים ואיכותיים ככל שאפשר. זה לא מסובך; קוראים לזה ‘תזונה עונתית‘.
█ פירות הקיץ, מכילים ערכים תזונתיים שעוזרים לגוף לקרר את עצמו ולהתגונן מפני קרינת השמש”.
ענת רשף גלעד, מנכ”לית שותפה במיזם ‘הענתיות‘, המספק תוצרת חקלאית טרייה ומחבר בין מאות חקלאים לצרכנים מכל רחבי הארץ, אומרת, כי; “תזונה עונתית היא בריאה יותר, לא רק בגלל תנאי הגידול של הפירות והירקות, אלא גם, כי היא מבטיחה שהגוף שלנו, יקבל את הערכים התזונתיים להם הוא זקוק בתקופות השונות בשנה”.
“פירות וירקות שגדלים בעונתם הטבעית ומבשילים באופן טבעי, שומרים על הערכים התזונתיים שלהם, הכוללים; מגוון ויטמינים ומינרלים.
הצריכה שלהם בעונתם הטבעית עוזרת לגוף שלנו להתמודד עם אתגרי העונות השונות. בחורף, למשל, פירות ההדר מלאים ב-ויטמיןC, אשר מגן עלינו מפני ‘מחלות החורף‘.
פירות הקיץ, מכילים ערכים תזונתיים שעוזרים לגוף לקרר את עצמו ולהתגונן מפני קרינת השמש“.
מעבר ליתרונות הבריאותיים, מדגישה רשף-גלעד, גם את היתרונות הסביבתיים והכלכליים של תזונה עונתית; “זו תזונה שמבטיחה שהאוכל שמגיע לצלחת שלנו לא עבר תהליכים כימיים, בתי קירור והבשלה מלאכותית ומפחיתה את זיהומי הקרקע והמים שנלווים לצריכה של פירות שלא בעונה.
בנוסף, רכישת פירות וירקות עונתיים תורמת לחוסן הלאומי ול’חקלאות המקומית‘ ובפרט לחקלאים הקטנים.
כידוע, כל פרנסתם מתבססת על התוצרת הטבעית שהם מוכרים טרייה – מיד לאחר הקטיף“.
█ מנגו שתראו על המדפים ביולי ו-אוגוסט, בסבירות גבוהה יהיה; מנגו טרי יותר, שנקטף בשל.
אז איך אפשר להבטיח שהפירות שאתם צורכים הם; טריים, בשיא עונתם ולא עברו תהליכים כימיים מזיקים? ריכזנו עבורכם את כל הטיפים ל-תזונה עונתית;
█ ערכו מחקר; בדקו באילו עונות וחודשים הפירות מבשילים באופן טבעי, ודאגו לצרוך אותם בשיא עונתם. אם אתם מוצאים בסופרמרקט את פרי מנגו ב-מאי; דעו שהוא עבר תהליך של הבחלה.
תהליך שמביא להבשלה מהירה של פירות באמצעות חומרים כימיים. לעומת זאת, מנגו שתראו על המדפים ב- יולי ואוגוסט, בסבירות גבוהה יהיה מנגו טרי יותר, שנקטף בשל.
█ שווקי איכרים; בר מזמן הפכו לטרנד עולמי ואטרקציה בפני עצמה. גם בארץ, צצים שווקים כאלו בלא מעט מקומות.
חפשו את ‘שוק האיכרים‘ הקרוב אליכם ותיהנו לא רק מפירות וירקות טריים, אלא מבילוי שלם.
█ הזמינו מהחקלאי עד הבית; הזמינו מהחקלאי עד הבית; רכשו דרך יוזמות רכישה או קבוצות שכונתיות המציעות משלוחים הישר מהחקלאים אליכם הביתה.
כך תוכלו להיות בטוחים שקיבלתם את התוצרת החקלאית הטרייה והאיכותית ביותר, ישירות ממטעי החקלאים, מיד לאחר הקטיף.
█ על תיירות חקלאית שמעתם?; מטעים רבים ברחבי הארץ, פותחים את שעריהם למבקרים ומציעים סיורים לימודיים, סדנאות וכמובן; קטיף עצמי של פירות וירקות העונה.
ארזו תיק, קחו את הילדים, ותיהנו מיום חווייתי וטעים בחיק הטבע. 🍎🥦🌽.